Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Písemná a elektronická komunikace
Specifické vývojové poruchy chování a učení
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Specifické poruchy učení
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK233.
Jakub Weinstein: Comenia Script.
Název projektu: Rozvoj vzdělanosti
Narušená komunikační schopnost
Dysortografie Dysortografie je specifická porucha pravopisu. Nepostihuje celou oblast gramatiky jazyka, ale týká se tzv. specifických dysortografických.
Reedukace dysortografie
Dysgrafie specifická porucha grafického projevu
Úvodem Práce s texty je jedna z nejčastěji používaných činností při práci na PC. Psaní a editace textu Formátování textu Tvorba dokumentu.
Korekturní značky 1. - úvod
Umělecký styl a odstraňování chyb při studiu češtiny jako cizího jazyka Karolína Štěpánková Západočeská univerzita v Plzni.
Brebtavost - Breptavost
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
MOŽNOSTI DOMÁCÍ PŘÍPRAVY
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Alternativa ve výuce psaní
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Downův a Edwardsův syndrom
Choroby a onemocnění srdce.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
3. ČÁST EDICE Microsoft Office PowerPoint & OpenOffice.org Impress Načítání… Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor: Helena Jordánová, Mgr. ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor: Helena Jordánová, Mgr. VY_32_INOVACE_9,čj.
Pedagogický seminář Martina Kekule
Příčiny SPU.
Vlastnosti stránky a tisk
Specifické vývojové poruchy učení
Použití ozdobného písma (fontu)
Psaní a editace textu Jindřich Terč.
INTEGRACE DĚTÍ S LOGOPEDICKÝMI OBTÍŽEMI
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
Mgr. Ladislav Zilcher PaedDr. Ing. Michal Slavík, PhD.
Diagnostika a reedukace
Diagnostické metody ve speciální pedagogice - Diagnostika SPU v dospělosti Kristýna Balátová.
Vliv poruch plynulosti řeči, zejména breptavosti, na fungování rodiny
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Rozvoj zrakového vnímání a odezírání
Specifické poruchy učení
Vývojová dysfázie.
wordart wordart wordart wordart wordart wordart
SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
Žák se specifickými poruchami učení (SPU) a ADHD
DYSORTOGRAFIE 4. října 2013 VY_52_INOVACE_220119
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová.
Dyslexie jako celoživotní zátěž 2015 Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
DYSGRAFIE – PORUCHA OSVOJOVÁNÍ PSANÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Chyby.
DYSKALKULIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Specifické poruchy učení Specifické poruchy učení Pedagogika a psychologie Pedagogika a psychologie Mgr.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony Klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Výuka čtení a psaní analyticko-syntetickou metodou
Metodické materiály a pomůcky
SZ7BP_SP1S Seminář ke speciální pedagogice 1
Základní editace textu
Specifické poruchy učení
Metody výuky počátečního čtení
Speciální andragogika 3 - Diagnostika SPU v dospělosti
Metodika počátečního čtení
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www. rvp Psychické poruchy – DYSGRAFIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Dysgrafie je specifická porucha psaní Dysgrafie je specifická porucha psaní. Postihuje celkovou úpravu písma, charakteristické je křečovité a neúhledné písmo, obtížné napodobování správných tvarů písmen, projev je špatně čitelný. Písmo je v nápadném rozporu se zjištěným intelektem.

UKÁZKA PÍSMA DYSGRAFIKA

Prožitková hra: Pokusíte se poznat pocity dysgrafika při psaní textu; viz pracovní list - Dysgrafie.

Příčiny vzniku poruchy: poškození mozku plodu v těle matky porodní komplikace genetická predispozice (dědičnost) (většinou není možné zjistit příčiny přesně)

Znaky dysgrafie: Těžkosti s technikou psaní - deformace tvarů písmen, pomalé psaní, zrcadlové obracení tvarů, neúhledné, nepravidelná velikost Nedopsaná slova či písmena, vynechávání slov v souvislém textu Komolení slov - přehazování pořadí písmen, zaměňování písmen, vynechání části slova

Nedodržování diakritických znamének -vynechání nebo umístění jinam Nerozlišení tvrdé a měkké slabiky Záměna číslic, jejich psaní zrcadlově Atypický úchop psacího náčiní Neudržení řádku, okraje Diktování si polohlasem sledu písmen, pozorování vlastní píšící ruky Výrazně pomalé tempo psaní

Typické vady písma (jsou různé, podle stupně postižení) kostrbaté písmo, chybí plynulost a rytmus pohybu namačkané písmo – malá pohyblivost ruky ve směru písma roztažené písmo - zdlouhavé myšlení při psaní špatná orientace na ploše, neudržení řádku komolení tvarů písma písmo občas zrcadlové záměna písmen (např. K a H)

Další vady podobné dysgrafii Paragrafie – neschopnost psaní z důvodu nízkého IQ Agrafie – neschopnost psát (centrální porucha) Pseudodysgrafie – má podobné příznaky jako dysgrafie, ale její původ není ve vývojové poruše

Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dysgrafie Použitá ukázka písma dysgrafika na str. 2 uveřejněna se souhlasem autora (student gymnázia).