Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M-1-044. GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M-1-044. GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová."— Transkript prezentace:

1 OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M-1-044

2 GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová

3 Základní formy češtiny Mluvená – zvuková (jednororměrná, plyne v čase) Psaná – grafická (dvojrozměrná, horizontálně a vertikálně členěná, lehce přehlédnutelná)

4 Vlastnosti písemného projevu - zaznámenání mluvené řeči - formulace složitějších myšlenek - hromadění informací - trvalá hodnota textu - odtržení od aktuální situace

5 Písmo (grafika) = soustava grafických znaků Základní grafická jednotka = písmeno (grafém) Čeština používá latinku (42 písmen, z toho 26 prostých, 15 s diakritickým znaménkem a spřežka CH). Každé hlásce odpovídá jeden grafém.

6 Typy písma Tiskací Psací Ustálené spojení grafických znaků = abeceda

7 Řecká abeceda

8 Česká abeceda

9 Co je grafologie? Z lat.grapho = píší, logos = nauka (psychologie písma) Nepíšeme pouze pomocí svalů ruky, ale také mozkem. Psát se naučí osoba, která již dovede mluvit. Je možné naučit se psát nohou nebo ústy. Písmo je vždy stejné. Rukopis je centrálně řízen nervovou soustavou. V písmu projevuje se projevuje stav naší psychiky. Vzhledem k rozdílnosti lidí, odlišují se i naše rukopisy.

10 Grafologické znaky Každý grafologický znak má svůj psychologický význam. Sklon vpravo - citliví a citově založení lidé (přecitlivělost, vášnivost, ale i žárlivost) Kolmé písmo - upřednostňování rozumu před city (racionálnost) Sklon vlevo – těžkosti při uvolněném a přirozeném chování. Obvykle prožili silné životní zklamání.

11 Jak se dělají rozbory rukopisů Fáze při rozboru písma: –Dojmová: první dojem z rukopisu. Poznamenat si své osobní dojmy, pocity při prvním pohledu, jak na nás text působí. –Poznávací: důsledné shormažďování grafologických znaků. –Významová:jeden grafologický znak zastupuje mnoho významů, psát charakteristické významy a shromáždit jich co nejvíc. –Psychoterapeutická: informace uvedeme do náležitých vztahů.

12 Rozbor rukopisu Muž, 20 let, je přátelský a velkorysý. Často dbá na dobrou pověst, snaží se mít vybrané způsoby chování, mírná citlivost a lehkomyslnost. Díky mírnému tlaku písma má sklony k ženskosti, upovídanosti a taky nerozhodnosti. Často trpí únavou, sklíčeností a beznadějí.

13 Zdroje: http://www.youtube.com/watch?v=xKxbXWICOwY http://www.kupkanet.com/images/nahledy/cz/Abcd_XL-1.jpg http://www.kypr.estranky.cz/archiv/iobrazek/146 uhlir.info/maturita/c01_Grafemika.doc http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/grafemika-grafemika


Stáhnout ppt "OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M-1-044. GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová."

Podobné prezentace


Reklamy Google