Případ stromkaři: vykořisťování pracovních migrantů ve státních lesích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Strategie OS KOVO v kolektivním vyjednávání Piešťany,
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Potravinová politika.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Komerční a nekomerční pojištění
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Plnění zákonných povinností zaměstnavatele
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.05 Ročník2. ročník.
Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
Trh práce a politika zaměstnanosti Zuzana Hrdličková Porovnání vývoje trhu práce v zemích V4.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
01.14 Inventarizace majetku
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
JUDr. Jaroslav Stránský
Obchodní a pracovní právo 1 Úvodní přednáška. Obchodní právo  Právní odvětví  Soukromoprávní odvětví  Nejužší vztah s občanským právem  Předmět regulace.
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 Částečná plnění Právnické výpočty Adam Ptašnik 2009.
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Rezervy Účetní a daňové rezervy Rezervy x rezervní fond.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Nelegální zaměstnávání cizinců
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Mohelnice
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Malé a střední podnikání
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Mgr. Ivo Grossmann Právní poradce Odborového svazu pracovníků obchodu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ing. Veronika Dostálková MBA
zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Případ stromkaři: vykořisťování pracovních migrantů ve státních lesích Marek Čaněk, Iniciativa za práva pracovních migrantů a migrantek

Případ stromkaři týká se stovek pracovníků z Vietnamu, Rumunska, Slovenska a dalších zemí jen 74 klientům právníků dluží firmy odhadem 2,5 milionu Kč lesní práce v letech 2009 a 2010 rok 2011?

„Rozptýlená“ odpovědnost Musíme zdůraznit, že tito v médiích uvádění pracovníci nebyli zaměstnanci LESS & FOREST, ani s nimi společnost neměla uzavřený jiný smluvní vztah. Své závazky ve vztahu ke svým subdodavatelům plní společnost řádně a včas. (TZ, LESS & FOREST) Skutečnými viníky jsou ti zaměstnavatelé a zprostředkovatelé, kteří platné pracovně právní předpisy porušují. Lesy ČR takovým zaměstnavatelem rozhodně nejsou, protože veškeré zákonné povinnosti v oblasti zaměstnanosti podnik dodržuje. (TZ, Lesy ČR) „Rozptýlená“ odpovědnost

Případ stromkaři na průsečíku různých státních politik politika v oblasti lesního hospodářství migrační politika kontrola trhu práce => „levná“ pracovní síla se hodí pro zhoršující se pracovní a platové podmínky v lesnictví

Cíle kampaně na podporu stromkařů získání nevyplacených mezd rychlé a úplné vyšetření případu zastavení dalšího vykořisťování stejnými firmami dlouhodobý cíl: organizování pracovních migrantů a migrantek

Naší Iniciativě jde o posilování práv pracovních migrantů a migrantek v České republice. Přidejte se. email: zapravamigrantu@gmail.com www.zapravamigrantu.cz