Globální, regionální a místní problémy životního prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Advertisements

Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
3.přednáška: „Sociální souvislosti globálních problémů ŽP dneška“
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kyselý déšť.
Základní ekologické pojmy
V.O.D.A.
Vliv dopravy na životní prostředí
Ekologické aspekty liniových staveb
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ohrožování základních složek biosféry
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Krajina a životní prostředí
OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
Marketingové prostředí
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Znečistěný vzduch, půda a voda
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Krajina a životní prostředí
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Obraz působení člověka
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Atmosféra Filip Bordovský.
Životní prostředí a chemie
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Globální problémy lidstva. GLOBALIZACE - Co myslíš, že znamená tento pojem? Je abstraktní pojem, který naznačuje „srůstání světa“. Jde o nerovný proces,
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Mezi hlavní globální problémy dneška patří: 1) Populační exploze a hrozba hladu 2) Znečišťování životního prostředí 3) Terorismus.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
Uhlí.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Rozšiřování pouští.
Geografie Krajinná sféra
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Environmentální problémy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Globální, regionální a místní problémy životního prostředí

Globální problémy ŽP Týkají se celé biosféry. Jde o znečišťování ovzduší a změny ve složení zemské atmosféry (ozón, oxidy uhlíku, síry apod.), o znečišťování povrchových i podzemních vod, devastaci půdy - zejména šíření pouští, zasolování půdy a její erozi. Pokračuje snižování druhové rozmanitosti přírody. Vážným problémem je také růst lidské populace a problémy s tím spojené. Globální problémy ŽP

Problémy globální, regionální i místní spolu vzájemně úzce souvisejí. Odstranění místních ohrožení je základem pro zlepšení situace v celé oblasti a důležitým přispěním k řešení problémů celosvětových a naopak

Regionální problémy ŽP Týkají se určitých území (např. ČR, severní část Afriky a pod.). Jedná se o problémy, které ve svém celku působí i na celosvětovou biosféru, ale hlavně zasahuje určitý region (Aralské jezero, tropické pralesy a pod.) Regionální problémy ŽP

Místní problémy ŽP Typické pro určité místo (město, podnik). Největší problémy bývají ve velkých městech, ale i vesnice a zdánlivě i neporušená příroda vykazují určitá ohrožení Místní problémy ŽP