Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba atomu.
Advertisements

Atomové číslo prvku je rovno počtu protonů v jádře
CHEMIE
Co spatříme na cestě do podivného kvantového světa?
Významné osobnosti fyziky a chemie
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Model atomu.
Shrnutí z minula vazebné a nevazebné příspěvky výpočetní problém PBC
Stavba atomu.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
ELEKTRONOVÝ OBAL.
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Každý z nábojů na povrchu tvoří uzavřenou proudovou smyčku.
Atomová fyzika Podmínky používání prezentace
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Výstavbový princip Periodickou tabulku lze využít také pro určení elektronové konfigurace prvku (protonové číslo=počet elektronů)-jen u atomu!!! Postupně.
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
Modely atomů.
Elementární částice Leptony Baryony Bosony Kvarkový model
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Kvantově mechanické představy
Shrnutí z minula.
Elektronový obal atomu
Fysika mikrosvěta Částice, vlny, atomy. Princip korespondence  Klasická fysika = lim kvantové fysiky h→0  Klasická fysika = lim teorie relativity c→∞
Úvod do anorganické chemie
IX. Vibrace molekul a skleníkový jev KOTLÁŘSKÁ 23.DUBNA 2008 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Jak vyučovat kvantové mechanice?
Fyzikální systémy hamiltonovské Celková energie systému je vyjádřená Hamiltonovou funkcí H – hamiltoniánem Energie hamiltonovského systému je funkcí zobecněné.
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
Obal atomu, uspořádání elektronů
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Shrnutí z minula Heisenbergův princip neurčitosti
Pojem účinného průřezu
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Pohyb nabité částice v homogenním magnetickém poli
Stavba atomového jádra
ELEKTRICKÉ POLE.
Počítačová chemie (9. přednáška)
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Standardní model částic
KVANTOVÁNÍ ELEKTRONOVÝCH DRAH
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
III. ATOM – ELEKTRONOVÝ OBAL
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
I. Měřítka kvantového světa Cvičení KOTLÁŘSKÁ 2. BŘEZNA 2011 F4110 Kvantová fyzika atomárních soustav letní semestr
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Elektrostatika Elektrický náboj dva druhy náboje (kladný, záporný)
Vektorový součin a co dál?
1 Fyzika 2 – ZS_6 Atom vodíku. 2 Fyzika 2 – ZS_6.
Základy kvantové mechaniky
Atomy nejsou dále dělitelné chemickými postupy (využití chemických reakcí). •Po objevu vnitřní struktury atomu a jeho jádra víme, že atomy nepředstavují.
Zákonitosti mikrosvěta
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Není v měřítku.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
5. století př.nl. Demokritos  Filosofická teze o konečné dělitelnosti látek.  Nejmenší nedělitelnou částicí je atom.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_11 Název materiáluAtomy s.
Elektronový obal atomu
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Elektronový obal atomu
Elektronový obal.
Periodická soustava prvků
elektronová konfigurace atomu
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
Transkript prezentace:

Kvantová čísla Dále uvedené vztahy se týkají situací se sféricky symetrickým potenciálem (Coulombův potenciálV těchto situacích lze současně měřit energii, kvadrát momentu hybnosti, jednu libovolnou komponentu momentu hybnosti a spin. nHlavní kvantové číslo. Čísluje energetické stavy (řešení rovnice pro vlastní hodnoty Hamiltonova operátoru). Tyto hodnoty závisí na předpisu pro potenciální energii a jsou případ od případu různé. lVedlejší kvantové číslo. Čísluje velikost momentu hybnosti. Jde o řešení rovnice pro vlastní hodnoty operátoru kvadrátu momentu hybnosti. mMagnetické kvantové číslo. Čísluje projekci momentu hybnosti do libovolné osy. Jde o řešení rovnice pro vlastní hodnoty operátoru libovolné komponenty momentu hybnosti. Tato rovnice poskytuje řešení: Moment hybnosti nabité částice souvisí jednoduchým vztahem s magnetickým momentem částice (μ = Qb/2m). Proto se toto číslo nazývá magnetické kvantové číslo. sSpinové kvantové číslo. Spin je veličinou souvisící se symetrií rovnic vzhledem k Lorentzově transformaci. Odpovídá rotaci mezi časovou a prostorovou osou ve čtyřech dimenzích. Přirozeným způsobem se skládá s momentem hybnosti, který souvisí se symetriemi vzhledem k prostorovým rotacím. szsz Projekce spinu. Čísluje projekci spinu do libovolné osy. Jde o analogii magnetického kvantového čísla pro moment hybnosti.

atom vodíku v základním stavu

nejpravděpodobnější vzdálenost elektronu od jádra

atom vodíku v excitovaném stavu

Nekomutativnost aktu měřeníMěření v mikrosvětě závisí na pořadí. Měříme-li např. kinetickou energii a polohu částice, dostaneme různé výsledky podle pořadí měření. Neurčitost měřeníNěkteré veličiny nelze současně měřit s neomezenou přesností (napří. polohu a rychlost). Existuje jistá principiální hranice, kterou nelze překročit, daná Heisenbergovými relacemi neurčitosti.

Werner Heisenberg ( ) 2. Heisenbergova relace neurčitosti příklady: dvojí filosofický výklad důsledky a projevy 1. Heisenbergova relace neurčitosti

nerozlišitelné Částice se stejnými fyzikálními vlastnostmi jsou navzájem nerozlišitelné. bosony částice, které se řídí tímto vztahem jsou bosony fermiony částice, které se řídí tímto vztahem jsou fermiony Třídy částic mají názvy podle statistických rozdělení, kterými se skupiny částic daného typu řídí: Boseho-Einsteinovo a Fermiho-Diracovo

V soustavě stejných fermionů nemohou existovat 2 fermiony v totožném stavu. Pauliův vylučovací princip pro fermiony platí Pauliův vylučovací princip : Wolfgang Pauli ( )

Periodická soustava prvků 1869 Mendělejev Dimitrij Ivanovič Mendělejev ( ) Prvky vypsal spolu s atomovými „vahami“ na papírky, seřazoval je do řádek. Když narazil na skokovou změnu v chemických a fyzikálních vlastnostech (F-Na, Cl-K), začal novou řádku. Hlavním úspěchem tohoto uspořádání byla předpověď nových prvků: ekaaluminium – gallium ekabór – scandium ekasalicium – germanium