Reálie - bankovky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Český stát za vlády lucemburků
Jan Ámos Komenský.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Vlastivěda Ročník :
České národní obrození
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
Identifikátor materiálu: EU
Alžběta PLEVÁKOVÁ Ludmila GIESLOVÁ 7. D
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Osobnosti národního obrození
Tomáš Garrigue Masaryk
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tomáš Garrigue Masaryk
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Karel Čapek.
Karel IV. 7. ročník.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníúnor 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (D U M 22 ) Člověk.
RISKUJ! KAREL IV..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Peníze, Bankovky a mince Autor:
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
vypracovala Markéta Jurečková
Michal Karel a Petr Nedbal ZŠ F. J. Řezáče Liteň
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život karla IV..
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Život Karla IV..
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
Člověk a jeho svět Vlastivěda
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jasně, jsi fakt hustej! zpět.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Božena Němcová (1820 – 1862).
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Spisovatelé a ilustrátoři
Karel IV. OTEC VLASTI
Přehled významných panovníků
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Karel IV *14.května listopadu Karel IV *14.května listopadu 1378.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Reálie - bankovky

100 Kč Karel IV. Karel IV. byl český král. Narodil se v roce 1316 a zemřel v roce 1378. Jeho otec byl Jan Lucemburský a jeho matka byla Eliška Přemyslovna. Karel IV. byl velmi energický a inteligentní. Byl štíhlý a vysoký, měřil 175 centimetrů. To bylo neobvyklé, protože lidé byli dříve malí. Byl dobrý politik. Pro svoji moudrost a laskavost se mu říká „Otec vlasti“. Karel IV. měl čtyři manželky. Měl rád Prahu, založil zde Karlovu univerzitu, Karlův most , dal postavit Hladovou zeď. Blízko Prahy nechal postavit také krásný hrad Karlštejn.

200 Kč Jan Amos Komenský (педагог) Jan Amos Komenský se narodil roku 1592 na Moravě a zemřel roku 1670 v Amsterdamu. Byl český teolog, filosof, pedagog a spisovatel. Jeho největší dílo je didaktické a jmenuje se Velká didaktika. Vytvořil hodně učebnic a materiálů pro učitele, proto se mu říká „Učitel národů“. Z politických a náboženských důvodů musel po roce 1620 emigrovat.

500 Kč Božena Němcová (писательница) Božena Němcová se narodila roku 1820 ve Vídni, zemřela roku 1862 v Praze. Patří mezi největší české spisovatelky. Historikové nemají informace o jejím dětství. Když jí bylo 17 let, vdala se za Josefa Němce. Její manžel byl o 15 let starší. Manželství nebylo šťastné. Božena Němcová sbírala české pohádky a české písně. Milovala český jazyk. Její nejznámější kniha se jmenuje Babička. Tato kniha je autobiografická. Božena žila celý život v chudobě, zemřela brzy – bylo jí 42 let.

1000 Kč František Palacký (политик, писатель, историк) František Palacký se narodil a žil v 19. století, byl český historik a spisovatel. Zajímal se o českou kulturu, českou historii a českou politiku. Sepsal rozsáhlé dílo Dějiny národa českého v Čechách i v Moravě.

2000 Kč Ema Destinnová (певица) Ema Destinnová se jmenovala vlastním jménem Emílie Kittlová. Narodila se roku 1878 v Praze, zemřela roku 1930 v Českých Budějovicích. Byla operní zpěvačka. Zpívala v Národním divadle v Praze, v Berlíně, v New Yorku a v Londýně. Byla velmi talentovaná, malovala, hrála na klavír a na housle. První koncert měla v 8 letech. Také napsala několik písní, básní a románů.

5000 Kč Tomáš Garrigue Masaryk (президент) Tomáš Masaryk se narodil roku 1850 v Hodoníně, zemřel roku 1937 v Lánech v Praze. Byl český pedagog, politik a filozof. Roku 1918 se stall prvním československým prezidentem. Jméno Garrigue má po své manželce Charlottě Garrigue.

Kvíz Karel IV. byl a) čtyřikrát ženatý b) čtyřikrát rozvedený c) čtyřikrát nemocný d) čtyřikrát v Německu Ema Destinnová a) se narodila v Českých Budějovicích b) zpívala už v dětství c) napsala román d) zpívala v Miláně

Kvíz Jan Amos Komenský a) žil celý život v Čechách b) byl lékař c) psal knihy a učebnice d) cestoval po Rusku a východní Evropě Mohli se sejít? Tomáš Garrigue Masaryk a Ema Destinnová Ano / Ne Jan Amos Komenský a Karel IV. Božena Němcová a František Palacký Karel IV. a sv. Anežka Česká