Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Právní vztahy k nemovitostem
Hospodaření s majetkem státu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Správní právo Pojem správního práva.
Všeobecné osobnostní právo
Občanské právo - zásady
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Veřejná správa – úvod.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Vlastnictví zavazuje Petr Machala.
Členění a organizace veřejné správy
Evropské správní právo
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_07.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Pojem a historický vývoj
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Všeobecné osobnostní právo
Zákonné zastoupení Fatková Tereza Komínková Zuzana Severová Petra
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
Zákonné zastoupení Vypracovali: Těšínská Jitka Kubisková Lenka Novotná Lenka.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Právní procesy.
Státní organizace.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Vlastnictví.
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Vymezení majetku státu
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček duben 2014.
Vyvlastnění.  představuje nejzávažnější veřejnoprávní zásah do majetkových práv  jednou ze základních hodnot v demokratickém právním státě je ochrana.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Název vzdělávacího materiálu
Východiska evropské úpravy
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Základní pojmy právní – podzim 2016
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Občanské výchova 7.ročník
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Název prezentace (DUMu):
Název vzdělávacího materiálu
Obecná část rozpočtového práva III
Témata a příprava témata: příprava: věcná x obligační práva,
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Majetek státu

Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika – právní řád je přísnější na stát než na běžné vlastníky

Pojem vlastnictví právní řád pojem vlastnictví nedefinuje, nutné vyjít z poznatků právní nauky, římskoprávní základ vlastnictví (vlastnické právo) = právní panství nad věcí, vlastník věc ovládá ve svém zájmu a svou mocí, které je nezávislá na moci jiného

Pojem vlastnictví - pokračování současný občanský zákoník vlastnická triáda, 3 základní oprávnění vlastníka 1. právo věc držet 2. právo věc užívat a požívat 3. právo s věcí nakládat nový občanský zákoník § 1011: Vše, co někomu patří, všechny jeho věci hmotné i nehmotné, je jeho vlastnictvím § 1012: právo s vlastnictvím nakládat

Pojem vlastnictví - pokračování Listina základních práva svobod článek 11 odst. 1 každý má právo vlastnit majetek zákaz právní hierarchie: Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu otázka faktické hierarchie článek 11 odst. 2 vyčlenění veřejně důležitého majetku: určitý majetek, pokud to zákon, smí být jen ve vlastnictví státu, obce nebo určených právnických osob, příliš nevyužíváno

Z historie právní úpravy před 1. lednem pilíře 1. právo hospodařit s majetkem státu: postupně se osamostatňovalo, podobalo se věcnému právu 2. státní organizace: měly právní subjektivitu, jednaly vlastním jménem, byly majetkově nezpůsobilé

Z historie právní úpravy od 1. ledna nové instituty 1. organizační složky státu: nemají právní subjektivitu, jednají jménem státu, do nich se přetransformovala řada dřívější státních organizací 2. příslušnost k hospodaření s majetkem státu některé rysy dřívější úpravy přetrvávají – stát zůstává jediným vlastníkem, kočkopes