LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Advertisements

Konference se zaměřením
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Zásady výživy sportovce
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
O výrobcích.
NUTRILITE – Kroměříž.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Nutriční strategie v prevenci nadváhy
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Příprava stravy v rodině
OBEZITA.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
OD OBEZITY K DM FTK UP OLOMOUC 5. ročník rekreologie.
LÉČBA OBEZITY A DIABETU
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
MUDr. Tomáš Doležal Farmakologie 3. LF UK
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
Prevence metabolického syndromu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

LÉČBA OBEZITY A DIABETU II. rekreologie FTK UP Olomouc

ZÁKLADNÍ TYPY DIET Užití diet do 1 tisíce kcal vede obvykle k rychlé redukci. Pro počáteční léčení nevhodné - lépe snížit příjem o 500 kcal - s dalším poklesem příjmu pokračujeme až přestane pacient hubnout.

Přísnější diety Vhodné pro pacienty, kteří Poznámka: přijímají primárně 1500 kcal již po dlouhodobé léčbě se adaptovali na nižší příjem a neredukují hmotnost při příjmu 100 kcal. Poznámka: Při významném omezení pohybu (artróza, hyperinzulinémie) nepůsobí ani dieta 800 kcal/den.

Přísnější diety Další dieta (600 kcal) se blíží VLCD, ale je pestřejší a příjemnější. Pacienti mají vystupňovanou adaptaci na nízký příjem energie a jejich BMR je menší než 800 kcal.

Otázky a odpovědi obézním pacientům: Vadí, že nesnídám? Ano, strava má být rozdělená pravidelně na celý den, večer se může jíst méně. Jím hodně ovoce, je to dobře? Vybírejte méně sladké druhy a dodržujte doporučené množství. Nejím polévky, dělám dobře? Ano, polévky jsou zdrojem energie, jsou povoleny pouze v dietách nad 1200 kcal.

Otázky a odpovědi obézním pacientům: Dělám saláty s olejem. Zeleninové saláty obsahují nejméně energie, olej je lépe nepřidávat, vhodné je ho nahradit netučným jogurtem v malém množství. Mažu pouze rostlinným olejem, je to dobře? Všechny tuky obsahují hodně energie, proto je v redukční dietě omezujeme. Atd.