R. E. H. & Česká republika III. Opakování Hnutí Duha (tendence a velké zlomy) /1997, 2003/ Nesehnutí (tendence a velké zlomy) /1997, 2002/ Ideové základy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Advertisements

Objektivní faktory.
Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Konference o Severní dimenzi: klima se mění (Ekotoxikologické problémy současnosti) Petra Božovská Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity, České.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Sociální konstruktivismus
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
 Odpad -recyklace, rušení skládek a spaloven  Příroda -ochrana flóry a fauny  Zemědělství - bioprodukty a šetrné zacházení se zvířaty  Další oblasti.
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
ČHS a údržba skalních oblastí Vladimír Wolf, ČHS.
Jak vybudovat úspěšnou zahraniční spolupráci II. Motto: Na ´družbu´ si již nehrajeme … Workshop IV.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Základy marketingu šestá přednáška
Komunikační strategie projektu Mgr. Denisa Haubertová
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A3 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2012.
Vlastní hodnocení školy
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
vlastní hodnocení školy
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
R. E. H. & Česká republika II. Nesehnutí /jaké bylo a jaké je, splňuje charakteristiku agresivního dogmatismu, splňuje charakteristiku radikálního zeleného.
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
9. Heterogenní a homogenní skupiny
R. E. H. & Česká republika I. Názory na zelené v České republice Aktivistické anti- /Václav Klaus, Ivan Brezina/ Akademické anti- /Veronika Bílková/ Akademičtí.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Environmentální hnutí a etika
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Spolkové a nadační právo Téma: Úvod do studia spolkového a nadačního práva.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Roman Zajíc Ekologické organizace v České Republice.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Petr Salamon.  Jaké individuální životní motivy způsobily, že se brněnští environmentalisté vydali tímto směrem?  V rámci druhé otázky jsem se snažil.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Šachy do škol 2016/17.
Ekonomika malých a středních podniků
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Výroční konference OP PIK
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
E. O. & Česká republika II. Nesehnutí
Ekonomika životního prostředí
E. O. & Česká republika III.
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Dosavadní pohledy na fungování E.O.
Teorie fiskálního federalismu
Ekonomika malých a středních podniků
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Transkript prezentace:

R. E. H. & Česká republika III. Opakování Hnutí Duha (tendence a velké zlomy) /1997, 2003/ Nesehnutí (tendence a velké zlomy) /1997, 2002/ Ideové základy Hnutí Duha a Nesehnutí /těžkosti & údaje/

R. E. H. & Česká republika III. Další organizace – vývoj a ideové základy Děti Země A. Co spojuje Děti Země a Hnutí Duha A.1. Vznik – Děti Země sice vznikají ještě před Hnutím Duha (a sice 28. září 1989) a mají jistou prehistorii („Bořena“ – ČSOP) i rychlejší start, ovšem vznik je časově velmi blízký a ideové základy jsou velmi podobné (v době vzniku). A.2. Síla – Ačkoliv jsou Děti Země na počátku silnější než Hnutí Duha, jejich vliv, počet příznivců i síla se postupně sjednotí a mezi lety jsou Hnutí Duha i Děti Země podobně silné (z hlediska více kritérií) organizace. Rozpočet Dětí Země v roce 1990 byl ,- Kč, ale v roce 1999 už přes ,- Kč. Zlom ve vývoji Dětí Země si uvědomíme z rozpočtu v roce 2002 – pouze ,- Kč.

R. E. H. & Česká republika III. A. Co spojuje Děti Země a Hnutí Duha II.: A. 3. Postoj k ochraně přírody – Opět ačkoliv se Hnutí Duha a Děti Země od samého počátku odlišovali koncepcí, mírou radikality i postojem ke změně moderní společnosti jejich postoj k ochraně přírody byl velmi podobný. Stejně jako Hnutí Duha byly též Děti Země přesvědčeni o nutnosti zásadních změn a nikoliv pouze technologického řešení. A.4. Rozkol – Stejně jako došlo k rozkolu v Hnutí Duha (v roce 1997), došlo o několik let později i k rozkolu v Dětech Země (2001). Tento rozkol – jak uvidíme dále, měl ovšem pro Děti Země mnohem závažnější důsledky.

R. E. H. & Česká republika III. B. Co odlišuje Děti Země a Hnutí Duha Pro odpověď na tuto otázku se nejprve podívejme na jednotlivé etapy vývoje. B. 1. Vznik a rozvoj Dětí Země v letech Děti Země vznikají jako poměrně silná organizace (bývá uváděno kolem 60 zakládajících členů, pravdě se blíží spíše 40 aktivistů), která od samého počátku má aktivní a fungující pobočky. Je to organizace, jejíž hlavní stan sídlí v Praze a má všechny předpoklady k tomu stát se nejvýznamnější organizací v České republice. Ovšem proti tomu stojí tři skutečnosti: Děti Země nemají tendenci překročit určitou hranici radikality (také prostředků, ale především cílů), takže ekologisty láká více Hnutí Duha. Děti Země mají od počátku demokratickou strukturu, na které jim záleží a která je prostě méně efektivní v porovnání s Hnutím Duha. Po rozkolu v roce 1993 si Děti Země nechají od Hnutí Duha „přebrat“ některá zásadní témata či spíše kauzy (JE Temelín).

R. E. H. & Česká republika III. B. Co odlišuje Děti Země a Hnutí Duha II. Přes všechny uvedené „handicapy“ jsou Děti Země až do roku 2001 stejně silným hnutím jako Hnutí Duha a to jak počtem aktivistů, tak z hlediska financí či vlivu na média a politické dění. Zpět k vývoji v letech Děti Země se zaměřují na následující aktivity: Ozonová vrstva (také pro Hnutí Duha důležité – úspěšná kampaň, která měla širokou podporu) Jaderná energetika (protesty proti JE Temelín organizovali nejprve lidé z Dětí Země a Greenpeace, Hnutí Duha spíše pouze doplňovalo) Doprava a znečištění ovzduší (po celou dobu existence Dětí Země důležité) Tmaň – cementárna v českém krasu

R. E. H. & Česká republika III. Vztah k dalším organizacím A) Období vzájemné podpory ( ) Děti Země i Hnutí Duha se navzájem podporují a částečně koordinují své aktivity. B) Období prvního ideového střetu – Most (1992) – konference: střet zástupců Hnutí Duha s představiteli Dětí Země v vznikajících Greenpeace. Míra radikality cílů hlavním zdrojem sporu. C) Období námluv (1993) – v tomto roce usiluje Hnutí Duha o sloučení s Dětmi Země, předseda Dětí Země Jindřich Petrlík toto odmítá z důvodů jiné organizační struktury i jiného zaměření hnutí. D) Období neviditelné konfrontace ( ). V tomto období zejména Hnutí Duha usiluje o vytlačení Dětí Země z některých témat a kampaní. E) Období status quo – ( ).

R. E. H. & Česká republika III. V roce 1994 (po nepodařeném sloučení s Hnutím Duha) Děti Země výrazně posilují a to přesto, že v některých oblastech spíše utlumují svoje aktivity (JE Temelín). Posilují personálně (díky konfliktu v Greenpeace ČR) i co do počtu aktivistů a aktivit. Počet zapojených aktivistů: mezi 100 a 130 lidmi. Počet kampaní 3+6. Rozpočet > ,- Kč. Hnutí se však záměrně stahuje z „radikálních“ témat a příliv nových aktivistů se zastaví dříve než v případě Hnutí Duha.

R. E. H. & Česká republika III. Nejsilnější období Dětí Země ( ). Podobně jako u Hnutí Duha jsou Děti Země nejsilnější v letech Nárůst počtu členů a poboček, pokles počtu kampaní na 3 – Příroda, Doprava, Odpady a toxické látky. Kampaň příroda – Akce Falco (raroh a sokol), Český kras (tzv. Čertovy schody), Polabí. Kampaň odpady a toxické látky – Dioxiny, spalovny, recyklace. Kampaň doprava – Plzeň, Den bez aut, R34. Prudký nárůst rozpočtu – rok 2000 – ,- Kč. Děti Země postupně opouští lidé, kteří přišli z Greenpeace (tzv. kampaníci). Snaha určité části lidí o „studiové“ hnutí a o změnu – odpor části Dětí Země.

R. E. H. & Česká republika III. Rozkol a následnictví (2001) Rozpor mezi jednotlivými představiteli Dětí Země vrcholí v roce Jindřich Petrlík, Miroslav Šuta, Mirek Patrik Miroslav Šuta odchází do Greenpeace. Jindřich Petrlík zakládá Arniku (z hlediska počtu poboček a financí mnohem silnější než Děti Země) Mirek Patrik „převezme“ Děti Země (velké uvozovky).

R. E. H. & Česká republika III. Po roce 2001 Jsou vlastně dvoje Děti Země – Arnika a Děti Země. Arnika je odbornější, specializovaně zaměřená a mediálně slabší, Děti Země jsou aktivističtější, zaměřeni na média (ve výročních zprávách se začínají objevovat počty tiskových zpráv) a daleko slabší, co se týče počtu aktivistů. Arnika – charakteristika současnost Děti Země – charakteristika současnost

R. E. H. & Česká republika III. Další organizace – vývoj a ideové základy Greenpeace ČR I. Od samého počátku odlišuje Greenpeace ČR od ostatních organizací hned několik rysů: Jsou finančně podporováni svojí „matkou“ a nemají existenční problémy, které ovlivňují jak Hnutí Duha, tak Nesehnutí, tak Děti Země. Jsou zároveň pod kontrolou Nizozemské centrály, a proto je jejich vývoj značně ovlivňován zvenčí (jak spory na mezinárodní úrovni (kampaníci vers. studiáři tak rozhodováním o sporech uvnitř zvenku). Jsou podle vzoru mezinárodních Greenpeace akční, ovšem ne „jdoucí na kořen věci“.

R. E. H. & Česká republika III. Další organizace – vývoj a ideové základy Greenpeace ČR II. V Greenpeace Europe probíhá koncem 80. a počátkem 90. let prudká expanze, která se týká také Československa. Greenpeace ČR vznikají v roce 1992 a mezi nejdůležitější představitele patří: Ivo Šilhavý (původem z Dětí Země) – umírněný environmentalista, který důraz kladl na lobbying, studie a informování. Jan Piňos a Petr Hlobil – Piňos později v Hnutí Duha, Petr Hlobil v Dětech Země (přestože o něj mělo zájem i Hnutí Duha) – oba důraz na kampaně, mediální ovlivňování veřejnosti oba „radikálové“ prostředků.

R. E. H. & Česká republika III. Další organizace – vývoj a ideové základy Greenpeace ČR III. Připočteme-li konflikt kampaníků a studiářů na mezinárodní úrovni nutným vyústěním byl konflikt Piňos & Hlobil kontra Šilhavý Greenpeace rozhodnou ve prospěch Šilhavého a Greenpeace se na dlouhou dobu promění ve velmi neradikální organizaci. Změna – mezi lety , kdy mezinárodní Greenpeace trvají na změně financování. Greenpeace o sobě musí dát vědět – změna charakteru akcí a návrat k radikalitě prostředků u mediálně přijatelných kampaní. Velryby, toxické odpady, jaderná energetika. Greenpeace se stávají finančně soběstační – v roce 2001 (74% prostředků z dobrovolných dárců v ČR).

R. E. H. & Česká republika III. Další organizace – vývoj a ideové základy Greenpeace ČR IV. Greenpeace dnes: Programy: Klima a energetika Toxické znečištění Oceány Genetické modifikace Ochrana pralesů Lidé: Jiří Tutter

R. E. H. & Česká republika III. Porovnání textů všech čtyř hnutí (radikalita): Prostředky: Nesehnutí, Greenpeace, Hnutí Duha, Děti Země Cíle: Nesehnutí, Hnutí Duha, Děti Země, Greenpeace