Zákon o hospodaření energií, směrnice EU Ing. František Plecháč 1Jelenovská 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti SEI z kontrol energeticky úsporných opatření v budovách
Advertisements

Státní energetická inspekce 21. –
Obecné požadavky na výstavbu
Zákon o hospodaření energií - současnost a budoucnost
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Ing. František Plecháč ústřední ředitel Státní energetická inspekce.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Směrnice Evropského parlamentu a Rady Evropy č. 2002/91 ES o energetické náročnosti budov Jiří Tomek energetický auditor č. 075 seznamu MPO ČR.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS Ing. František Plecháč.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Vládní návrh novely zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetická certifikace budov Karel Srdečný EkoWATT
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR a Energetický systém EU Ing. Jiří Gavor, CSc. ředitel ENA a ANDE Žofín
Operační program životní prostředí
Transkript prezentace:

Zákon o hospodaření energií, směrnice EU Ing. František Plecháč 1Jelenovská 2011

2 Zákon o hospodaření energií Zákon byl vydán pod č. 406/2000 Sb. a jeho poslední úplné znění vyšlo pod č. 61/2008 Sb. V rámci posledních novelizací jsou implementovány - směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov, - směrnice EP a Rady 2005/32/ES o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign energetických spotřebičů, - směrnice EP a Rady 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS. Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Směrnice 2002/91/ES se od zrušuje a nahrazuje se směrnicí 2010/31/EU ze dne Implementace této směrnice by měla proběhnout částečně od a částečně od Nová směrnice 2010/30/EU o uvádění spotřeby energie a jiných zdrojů na energetických štítcích výrobků, spojených se spotřebou energie a v normalizovaných informacích o výrobku. Nová směrnice 2009/125/ES o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie. Jelenovská 20113

Zákon o hospodaření energií §3 - Státní energetická koncepce – platná je dána usnesením vlády č. 211/2004. V současné době se projednává nová. Nezávislá odborná komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém horizontu (Pačesova komise). §4 - Územní energetické koncepce – upřesnění působnosti krajů, statutárních měst a obcí a vztahu na Státní energetickou koncepci, územní energetická koncepce je pro kraje a statutární města součástí územního plánu, pro obce jeho neopominutelnou součástí. - §5 - Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie - obsahuje na co mohou být poskytovány dotace ze státního rozpočtu 4Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií a)energeticky úsporná opatření ke zvyšování účinnosti užití energie a snižování energetické náročnosti budov, b)rozvoj využívání kombinované výroby elektřiny a tepla a dále druhotných energetických zdrojů, c)modernizaci výrobních a rozvodných zařízení energie, d)moderní technologie a materiály pro energeticky úsporná opatření, e)rozvoj využívání obnovitelných a druhotných zdrojů energie, f)rozvoj energetického využití komunálních odpadů, g) osvětu, výchovu, vzdělávání a poradenství v oblasti nakládání s energií, h)vědu, výzkum a vývoj v oblasti nakládání s energií, energetických úspor a využití obnovitelných zdrojů energie, i)zpracování územní energetické koncepce a nástrojů na její realizaci, j)zavádění průkazu energetické náročnosti budov a provádění energetických auditů, k)pobídky malým, středním a velmi malým podnikům vyrábějícím energetické spotřebiče k zavádění nových postupů vedoucích ke splnění požadavků na ekodesign. 5Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů, uváděný pod názvem EFEKT 2011 je k dispozici na stránkách Ministr průmyslu a obchodu vyhlásil nový Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie EFEKT Příjem žádostí je zahájen. Veškeré informace o způsobu podání žádosti o dotaci získáte na webu MPO v oddíle „programy podpory“ včetně plného znění textu programu EFEKT. 6Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií PROGRAM EFEKT Program EFEKT je určen na podporu energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie v ČR. Dotace jsou poskytovány na osvětovou činnost, energetické plánování, investiční akce malého rozsahu a na pilotní projekty. Je doplňkovým programem k energetickým programům podporovaným ze strukturálních fondů Evropské unie. Program EFEKT je součástí Státního programu na podporu úspor energie a využití OZE (část A). Rozpočet programu je 30 mil. Kč. Spravuje: Ministerstvo průmyslu a obchoduMinisterstvo průmyslu a obchodu 7Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Oblasti podpory jsou pro rok 2011: A – výroba energie z OZE – kogenerace na skládkový plyn a plyn z biologicky rozložitelných komunálních odpadů, využití tepelné nebo tlakové odpadní energie a MVE, B – úspory energie – osvětlovací soustavy, výrobní průmyslové procesy a teplárenství, rekonstrukce otopných soustav a zdrojů tepla v budově, C – EKIS, D – propagace a vzdělávání – výstavy, kurzy, semináře a publikace, E – účast v mezinárodních projektech, F – specifické a pilotní projekty. Jelenovská 20118

Zákon o hospodaření energií PROGRAM EKO-ENERGIE Program podpory pro podnikatele (zejména malé a střední), určený na snižování energetické náročnosti výroby a vyššího využití obnovitelných a druhotných zdrojů energie. Program je součástí Operačního programu Podnikání a inovace Spravuje: CzechinvestCzechinvest OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Nabízí v letech finanční podporu projektům na ochranu a zlepšování kvality životního prostředí. V rámci prioritní osy 2 a 3 jsou financovány také energetické projekty. Spravuje: Státní fond životního prostředíStátní fond životního prostředí 9Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií ZELENÁ ÚSPORÁM Program MŽP s názvem ZELENÁ ÚSPORÁM nabízí občanům státní dotace na zateplení rodinných a bytových domů, na stavbu pasivního domu a na výměnu či instalaci zařízení, která využívají obnovitelné zdroje energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Spravuje: Státní fond životního prostředíStátní fond životního prostředí Pozn.: v současné době je příjem žádostí údajně dočasně zastaven, s možností opětného spuštění v únoru? Jelenovská

Zákon o hospodaření energií PROGRAM PANEL Program poskytuje finanční podporu na opravy, modernizace a rekonstrukce panelových domů s dosažením požadavků platných předpisů na energetickou náročnost budov. Podporu lze tedy využít na realizaci energetických úspor zateplováním, výměnou oken a realizací dalších opatření ke snížení spotřeby tepla na vytápění. Spravuje: Státní fond rozvoje bydleníStátní fond rozvoje bydlení PROGRAM ROZVOJE VENKOVA Existence a realizace Programu rozvoje venkova ČR přispěje k dosažení cílů stanovených Národním strategickým plánem rozvoje venkova, tj. k rozvoji venkovského prostoru České republiky na bázi trvale udržitelného rozvoje, zlepšení stavu životního prostředí a snížení negativních vlivů intenzivního zemědělského hospodaření. Spravuje: Státní zemědělský intervenční fondStátní zemědělský intervenční fond 11Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Intelligent Energy Europe Programme (IEE II) Cílem programu Intelligent Energy Europe je podporovat trvale udržitelnou výrobu a spotřebu energie a přispívat k dosažení obecných cílů bezpečnosti dodávek energie, konkurenceschopnosti a ochrany životního prostředí. Program se zaměřuje na oblast energetické účinnosti a kombinovaných zdrojů tepla a elektřiny a na zavádění obnovitelných zdrojů energie. Spravuje: Executive Agency for Competitiveness & Innovation/Ministerstvo průmyslu a obchodu ČRExecutive Agency for Competitiveness & Innovation/Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Jelenovská

13 Zákon o hospodaření energií - §6 - Kontroly kotlů – od – kotle spalující kapalná, plynná a tuhá paliva se musí pravidelně kontrolovat, požadovaná kvalifikace pro přezkoušení ministerstvem je energetický auditor a autorizovaný inženýr. Nevztahuje se na RD a individuální rekreaci, kterým je poskytováno poradenství v rámci EKIS. Kontrola kotlů se provádí podle vyhlášky č. 276/2007 Sb., kontrola účinnosti pro kotle nad 200 kW instalovaného výkonu se stanovuje podle vyhlášky č. 150/2001 Sb. - §6 - Kontrola klimatizačních systémů – od , požadovaná kvalifikace pro přezkoušení ministerstvem je energetický auditor a autorizovaný inženýr. Kontrola klimatizace se provádí podle vyhlášky č. 277/2007 Sb. Jelenovská 2011

14 Zákon o hospodaření energií § 6a - Energetická náročnost budov Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek musí zajistit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a splnění porovnávacích ukazatelů, a dále splnění požadavků stanovených příslušnými harmonizovanými českými technickými normami, - dokládá se průkazem energetické náročnosti budovy, - povinnost vyvěsit průkaz na veřejných budovách od , - průkaz nesmí být starší 10 let a je součástí dokumentace podle prováděcího právního předpisu při výstavbě nových budov,při větších změnách dokončených budov s celkovou podlahovou plochou nad 1000 m 2, které ovlivňují jejich energetickou náročnost a při prodeji nebo nájmu budov nebo jejich částí u nových či rekonstruovaných budov. Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Součástí průkazu nové budovy nad 1000 m 2 musí být výsledky posouzení technické, ekologické a ekonomické proveditelnosti: - decentralizované systémy dodávky energie z OZE, - kombinovaná výroba elektřiny a tepla, - dálkové nebo blokové ústřední vytápění, - tepelná čerpadla. Průkaz se zpracovává podle vyhlášky č. 148/2007 Sb. Provozovatelé budov pro školství, zdravotnictví, kulturu, sport, obchod, ubytovací a stravovací služby, zákaznická střediska vodního hospodářství, energetiky, dopravy a telekomunikací a budovy veřejné správy nad 1000 m 2 umístí průkaz na veřejném místě v budově. 15Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Požadovaná kvalifikace pro přezkoušení ministerstvem – energetický auditor a autorizovaný inženýr. Požadavky nemusí být splněny pro: - při prokázání auditem, že je splnění s ohledem na životnost budovy či provozní účely technicky nemožné či ekonomicky nevhodné, - památkově chráněné objekty, - budovy dočasné, experimentální, náboženské, - pro kratší užívání než 3 měsíce v roce, - u průmyslových či zemědělských budov s nízkou spotřebou tepla na vytápění, - u budov malých do 50 m 2, - u budov s vnitřními technologickými zdroji tepla. 16Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Pravidla pro vytápění jsou dána vyhláškou č. 194/2007 Sb. Měrné ukazatele spotřeby tepla na vytápění – dtto. Vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům – dtto. Termín pro splnění povinnosti je tedy Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií § 7 - Kombinovaná výroba elektřiny a tepla Při budování nových či změně dokončených staveb u zdrojů přes 5 MWt a 10 MWe je nutno provést energetický audit na zavedení kombinované výroby elektřiny a tepla. Podrobnosti stanovovala vyhláška, která je zrušena a zbytek včetně zvýhodnění a podpor řeší energetický zákon. § 8 – Energetické štítky Podle směrnice EP a Rady 2010/30/EU o uvádění spotřeby energie na energetických štítcích byla vydána nařízení 1059/2010 pro myčky, 1060/2010 pro chladničky, 1061/2010 pro pračky a 1062/2010 pro televizory. Podle této směrnice se bude upravovat zákon. 18Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií § 8a -Ekodesign – označení CE a prohlášení o shodě U vybraných výrobků se hodnotí a) výběr a použití surovin, b) výroba, c) balení, doprava a distribuce, d) instalace a údržba, e) používání, f) konec životnosti a likvidace. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií - § 9 a 10 - Energetický audit a energetický auditor Ustanovení zákona jsou co do obsahu nezměněna, pouze jinak uspořádána. - § 11a - Řízení o zrušení zápisu v seznamu energetických auditorů - § 12, 12a, 12b - Správní delikty Rozdělení na přestupky fyzických osob a správní delikty fyzických osob podnikajících a právnických osob. - § 13 - Ochrana zvláštních zájmů Jedná se o stanovení rozsahu působnosti pro MPO a SEI ve stavebním i územním řízení. 20Jelenovská 2011

21 Zákon o hospodaření energií Prováděcí předpisy Vyhláška č. 151/2001 Sb., ztráty v rozvodech tepla – je vydána nová pod č. 193/2007 Sb., která obsahuje i ustanovení o chladu. Vyhláška č. 152/2001 Sb., měrné spotřeby, pravidla pro vytápění, TRV – je vydána nová vyhláška pod č. 194/2007 Sb., obsahuje přílohu o vnitřních výpočtových teplotách z původní vyhlášky č. 291/2001 Sb. Vyhláška č. 153/2001 Sb. – byla zrušena – důvodem je praktická nemožnost stanovení závazných hranic ztrát v rozvodech elektřiny. Jelenovská 2011

22 Zákon o hospodaření energií Nová vyhláška o kontrole kotlů č. 276/2007 Sb. Nová vyhláška o kontrole klimatizačních systémů č. 277/2007 Sb. Vyhláška č. 291/2001 Sb. – byla vydána nová pod č. 148/2007 Sb., a obsahuje metodiku výpočtu energetické náročnosti budov podle směrnice. Nová vyhláška o rozsahu působnosti MPO a SEI ve stavebním a územním řízení jako dotčených orgánů státní správy, vydána pod č. 195/2007 Sb. Zrušení vyhlášky o stanovení zdrojů energie, které se hodnotí jako obnovitelné – č. 214/2001 Sb. a vyhlášky o kombinované výrobě E a T- č. 212/2001 Sb. Ostatní vyhlášky, tj. č. 150/2001 Sb. a č. 213/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů a č. 442/2004 Sb. platí. Platí i nařízení vlády č. 195/2001 Sb., podrobnosti ÚEK a Nařízení vlády 63/2002 Sb., ve znění č. 428/2006 Sb., pravidla pro poskytování dotací. Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Vyhláška č. 148/2007 Sb., o energetické náročnosti budov Požadavky na energetickou náročnost budovy jsou splněny, je-li energetická náročnost celé budovy nižší, než je energetická náročnost referenční budovy při dodržení obecných technických požadavků na výstavbu. Energetickou náročností referenční budovy je celková roční dodaná energie v GJ, která se stanoví bilančním hodnocením referenční budovy. Bilanční hodnocení se provádí intervalovou výpočtovou metodou nejlépe s měsíčním obdobím. Celková roční dodaná energie je součet jednotlivých dílčích spotřeb dodané energie pro všechny časové intervaly v roce pro všechny zóny s rozlišením energonositelů. 23Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Průkaz energetické náročnosti budovy tvoří protokol a grafické znázornění. Třída energetické náročnosti budovy : A mimořádně úsporná Búsporná Cvyhovující Dnevyhovující Enehospodárná Fvelmi nehospodárná Gmimořádně nehospodárná 24Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií 25Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Pro výpočet energetické náročnosti budovy byl vyvinut Národní kalkulační nástroj. Autorem je ČVUT Praha, Fakulta stavební, katedra TZB. Národní kalkulační nástroj je zdarma k dispozici na V současné době se pracuje na novelizaci této vyhlášky. Bylo by asi rozumné provést novelu až po novele zákona vzhledem k nové směrnici o EPBD 2010/31. 26Jelenovská 2011

Zákon o hospodaření energií Směrnice EP a Rady č. 2010/31/ES o energetické náročnosti budov - Mění původní směrnici 2002/91/ES. - Obytný a terciární sektor, jehož hlavní část tvoří budovy, je zodpovědný za více než 40 % spotřeby energie v EU. - Energetická náročnost budov by se měla snižovat současně se zvýšeným využíváním energie z obnovitelných zdrojů. - Plnění závazku snížení emise skleníkových plynů o 20% do roku 2020, zvýšení energetické účinnosti o 20% do roku 2020, podíl obnovitelných zdrojů energie na 20% do roku 2020 (viz směrnice 2009/28/ES. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií -Energetická náročnost budov bude vypočtena na základě metody, která se může na vnitrostátní i regionální úrovni lišit. -Metoda výpočtu ENB zahrnuje i další faktory nad tepelné vlastnosti budovy, jako je zařízení pro vytápění, klimatizaci, OZE, pasivní vytápění a chlazení, stínění, kvalita vnitřního ovzduší, odpovídající denní světlo a návrh budovy. -Metoda výpočtu ENB by měla zahrnovat celý rok nikoliv jen období, kdy se vytápí. -Členské státy mají výhradní povinnost stanovit minimální požadavky na ENB a prvků budov (viz směrnice o ekodesignu) za účelem dosažení nákladově optimální rovnováhy mezi investicemi a náklady na energii uspořenými během životního cyklu budovy. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií -Definice větší renovace je v kompetenci členského státu a stanoví se buď procentní podíl plochy obvodového pláště (dnes 25%) nebo na základě hodnoty budovy bez ceny pozemku. -Budovy užívané orgány veřejné moci a budovy často navštěvované veřejností by měly jít příkladem zohlednění environmentálních a energetických hledisek a měly by být pravidelně certifikovány. Certifikát by měl být vystaven na veřejném místě. Jedná se o budovy užívané orgány veřejné moci a obchody, nákupní střediska, supermarkety, restaurace, divadla, banky a hotely. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií -Prioritou by měla být strategie zlepšující tepelně technické vlastnosti v létě vzhledem k enormnímu nárůstu klimatizačních zařízení. -Společný přístup k certifikaci energetické náročnosti budov, inspekci otopných soustav a klimatizačních zařízení prováděných nezávislými odborníky a ustanovení nezávislého kontrolního mechanismu pro zajištění kvality prováděných inspekcí. -Připravuje se určení jednotných podmínek pro stanovení energetické náročnosti jiných než obytných budov. -Implementovat do právního řádu členského státu pouze ta ustanovení,která v porovnání se směrnicí 2002/91/ES představují podstatnou změnu. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií Novinky oproti stávající směrnici a zákonu: - Jsou stanoveny požadavky nejen na stávající budovy či jejich části, ale i na technické systémy budov při jejich instalaci, nahrazení či modernizaci. - Jsou definovány budovy s téměř nulovou spotřebou energie, ta navíc by měla být pokryta ve značném rozsahu z OZE, vyráběné v místě či blízkém okolí. - Větší renovace (či jak jsme zvyklí „větší změna dokončené stavby“) je navíc definována jako ta, jejíž celkové náklady jsou vyšší než 25% hodnoty budovy bez ceny pozemků, zde je možnost volby. - Nákladově optimální úroveň – je úroveň energetické náročnosti, která vede k nejnižším nákladům v průběhu odhadovaného ekonomického životního cyklu. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií - Minimální požadavky na energetickou náročnost budov, které si stanoví členský stát, se přezkoumávají jednou za 5 let. - Výpočet nákladově optimálních úrovní minimálních požadavků na energetickou náročnost stanoví Komise do Nové budovy – musí splňovat požadavky na energetickou náročnost. - Stávající budovy – snížení energetické náročnosti na požadovanou úroveň se týká jen renovovaných budov nebo jejich částí. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií - Technické systémy budovy – členské státy stanoví systémové požadavky na celkovou energetickou náročnost, instalaci, odpovídající dimenzování, úpravu a kontrolu. Jedná se nejméně o: otopné soustavy, systémy pro přípravy teplé vody, - klimatizační systémy, větrací systémy. - Podporuje se zavádění inteligentních měřicích systémů při výstavbě či větší renovaci budov, pokud je v souladu se směrnicí 2009/72/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou. Mohou být podpořeny i aktivní kontrolní systémy zaměřené na úsporu energie. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií Budovy s téměř nulovou spotřebou energie: - Do všechny nové budovy mají být budovami s téměř nulovou spotřebou energie. - Po 31. prosinci 2018 nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné moci dtto. - Členské státy vypracují politiky a přijmou opatření k transformaci budov na budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Vydávání certifikátů energetické náročnosti: - Při výstavbě, prodeji nebo pronájmu novému zájemci. - Současných 1000 m 2 se mění na 500 m 2, od na 250m 2. - Stávající certifikáty, pokud platí, se uznávají. Jelenovská

Zákon o hospodaření energií Energetická legislativa Diskuze Stanoviska Energetické koncepce Energie od A do Z Aktuality Akce Statistiky a prognózy Energetický rádce Komerční produkty pro odběratele veřejnou správu výrobce asociace, svazy, sdružení Jelenovská

36 Zákon o hospodaření energií Kontakt: Děkuji Vám za pozornost Jelenovská 2011