Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Advertisements

Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Postavení ERÚ v novele energetické legislativy Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
Zákon o podporovaných zdrojích energie
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
IX. Jarní konference energetických manažerů Energetický regulační úřad v novele energetického zákona Konference AEM Poděbrady 15. a Josef FIŘT.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ ČR

Vyhlášky ERÚ : č. 154/2001 - podrobnosti udělení licencí pro podnikání v energetických odvětvích (Sbírka zákonů, částka 61 ze dne 3. 5. 2001) č. 297/2001 - podmínky připojení a dodávek elektřiny pro chráněné zákazníky (Sbírka zákonů, částka 112 ze dne 15.8. 2001) č. 306/2001 - kvalita dodávek elektřiny a souvisejících služeb v elektroenergetice (Sbírka zákonů, částka 117 ze dne 30.8. 2001) č. 297/2001 - podmínky připojení a dodávek plynu pro chráněné zákazníky (Sbírka zákonů, částka 127 ze dne 18.9. 2001) č. 373/2001 - pravidla pro organizování trhu s elektřinou a zásad tvorby cen za činnosti operátora trhu (Sbírka zákonů, částka 142 ze dne 26.10. 2001) č. 377/2001 – o Energetickém regulačním fondu, kterou se stanoví způsob výběru určeného držitele licence, způsob výpočtu prokazatelné ztráty a výše včetně pravidel placení finančních příspěvků do tohoto fondu (Sbírka zákonů, částka 143 ze dne 31.10. 2001) pravidla pro vedení oddělené evidence tržeb, nákladů a výnosů pro účely regulace v energetice(v tisku) obsah ekonomických údajů a postupy pro regulaci cen v energetice (v tisku)

Základní charakteristiky nového způsobu regulace Přijat princip RPI - X Vymezení pevných regulačních období I. Období: 1. 1. 2002 – 31. 12. 2004 II. Období: 1. 1. 2005 – (31. 12.2009) Nastavení formy a parametrů regulace na celé regulační období předem a jejich fixace V průběhu regulační periody se zohledňuje vliv působení externích faktorů Individuální zacházení s jednotlivými držiteli licencí

Obecný postup stanovení cen regulovaných činností stanovení povolených výnosů jednotlivých činností PV0 = PN0 + O0 + Z0 Z = r . PA0 stanovení korekčních faktorů a koeficientů stanovení celkových průměrných cen za příslušné činnosti ci = PV0 . (Mi – X) / PMi stanovení cen jednotlivých produktů (tarifů)

Činnosti s regulovanými cenami v elektroenergetice v roce 2002 přenos elektřiny prostřednictvím přenosové soustavy systémové služby distribuce elektřiny po jednotlivých hladinách napětí decentrální výroba činnosti operátora trhu dodávka elektřiny chráněným zákazníkům výroba elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla a z obnovitelných zdrojů

Forma regulace v elektroenergetice činnosti ad.1) – 5): ceny jsou individuální pro jednotlivé držitele licence tarify uplatňované v rámci činností regulovány formou úředně stanovené ceny jako ceny pevné podklady pro určení ceny předkládají úřadu jednotliví držitelé licencí činnosti ad. 6): tarify uplatňované v rámci činností regulovány formou úředně stanovené ceny jako ceny maximální činnosti ad. 7) tarify uplatňované v rámci činností regulovány formou úředně stanovené ceny jako ceny minimální

Přenos elektřiny Dvousložková cena za rezervovanou přenosovou kapacitu zařízení Kč/MW.rok platí se předem ve smluvně dohodnutých termínech hradí pouze subjekty přímo připojené na PS a odebírající elektřinu z PS (8 REAS, ČEZ, 1 OZ) za použití zařízení přenosové soustavy Kč/MWh za skutečně odebranou elektřinu platí se zálohově s vyúčtováním po skončení běžného měsíce ve smluvně dohodnutých termínech cena 17,45 Kč/MWh zpoplatněn export a čerpání PVE složky poplatku respektují stálé a proměnné náklady sítí

Distribuce elektřiny Dvousložkové ceny (individuální) za rezervovanou kapacitu zařízení Kč/kW.rok nebo Kč/kW.měsíc zahrnuje krytí nákladů PS a vyšší napěťové hladiny platí se předem ve smluvně dohodnutých termínech s ročním vyúčtováním obdoba dnešního technického maxima vyhodnocováno ¼ hodinově, sankce za překročení za použití zařízení soustav Kč/kWh zahrnuje ztráty v PS a vyšší napěťové hladině za skutečně odebranou elektřinu platí se zálohově s vyúčtováním po skončení běžného měsíce ve smluvně dohodnutých termínech složky poplatku respektují stálé a proměnné náklady sítí

Systémové služby cena za systémové služby ke každé MWh dopravené PS a DS konečnému zákazníkovi 157, 90 Kč/MWh cena za systémové služby ke každé MWh dopravené DS konečnému zákazníkovi po připojení původně vyděleného ostrova k ES ČR 631,60 Kč/MWh cena za systémové služby pro účelovou spotřebu ZE 58,00 Kč/MWh cena za systémové služby pro účelovou spotřebu ZE do 100 kW 1000,- Kč/rok

Decentrální výroba výrobce připojený mimo PS účtuje provozovateli DS cenu 20,- Kč/MWh způsob úhrady je dohodnut ve smlouvě (např. o připojení výrobny k DS)

Ceny za činnosti operátora trhu cena za vstupní registraci účastníka trhu 500,- Kč cena za registraci subjektu zúčtování 50 000,- Kč cena za činnost zúčtování roční 12 000,- Kč/rok vztaženo na skutečný odběr z elektrizační soustavy („závazek odebrat“) 4.10 Kč/MWh cena za zobchodované množství na krátkodobém trhu 1.00 Kč/MWh hradí úspěšná strana nabídky i poptávky

malé vodní elektrárny 1,50 Kč/kWh bioplyn a biomasa 2,50 Kč/kWh Minimální výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla Navrženo: malé vodní elektrárny 1,50 Kč/kWh bioplyn a biomasa 2,50 Kč/kWh větrné elektrárny 3,00 Kč/kWh geotermální energie 3,00 Kč/kWh fotovoltaické systémy 6,00 Kč/kWh ceny elektřiny z kombinované výroby pracující do DS 970,- Kč/MWh pracující do PS - smluvní „malá kogenerace“ (5 MWe) 1130,- Kč/MWh roční úprava cen podle velikosti inflace a dosaženého technického pokroku

Složky ceny dodávky pro chráněného zákazníka 2 500 2 000 1 500 Kč/MWh 1 000 500 VVN VN NN Nákupní cena elektřiny (včetně ziskové marže) Systémové služby Kumulativní cena distribuce Cena obchodu

Proces meziroční úpravy cen v elektroenergetice Do 30. 4. – předložení výkazů za předchozí rok Do 30. 6. – předložení návrhu ceny přenosu elektřiny a systémových služeb Výstup ERÚ 31. 7. Do 31. 8. – předložení návrhu cen distribuce elektřiny a ceny pro chráněné zákazníky Výstup ERÚ 30. 9. Do 30. 9. – předložení návrhu cen za činnosti OTE Výstup ERÚ 31. 10. Cenové rozhodnutí ERÚ nejpozději do 30. listopadu

Regulované činnosti v plynárenství od 1. ledna 2002 cena přepravy a uskladňování zemního plynu cena uskladňování zemního plynu (bez licence na přepravu) cena zemního plynu dodávaného obchodníky s plynem ostatním účastníkům trhu s plynem připojeným na přepravní soustavu připojeným na distribuční soustavu cena zemního plynu dodávaného držitelem licence na distribuci připojeného na přepravní soustavu nepřipojeného na přepravní soustavu cena zemního plynu dodávaného výrobcem do přepravní a distribuční soustavy cena zemního plynu dodávaného chráněným zákazníkům připojeným na přepravní soustavu ceny ostatních plynů dodávaných konečným zákazníkům

Forma regulace jednotlivých činností v plynárenství Ceny jsou individuální pro jednotlivé držitele licence činnosti ad 1)-4a) ceny uplatňované v rámci činností regulovány formou úředně stanovené ceny jako ceny maximální ceny navrhují a předkládají úřadu jednotliví držitelé licencí činnosti ad. 4b)-7): ceny uplatňované v rámci těchto činností regulovány formou věcně usměrňované ceny, spočívající ve stanovení závazného postupu při tvorbě ceny nebo její kalkulaci

Postup stanovení cen v plynárenství – 2002 - 2004 Cena zemního plynu na výstupu z přepravní soustavy Stanovena s účinností od 1. 1. Může být upravena k 1. 4., 1. 7., 1.10., při změně nákladů na nákup zemního plynu o povolený interval (500 mil. Kč) K 1. 1. 2002 - pouze plné pokrytí nákladů K 1. 1. 2003 – nejméně plné krytí nákladů + ½ zisku K 1. 1. 2004 – nejméně plné krytí nákladů + zisk Dvousložková cena Kapacitní složka – fixní po celý rok Komoditní složka – závislá na nákladech na nákup zemního plynu (může být čtvrtletně upravována) Pro rok 2002 stanoveno Cenovým rozhodnutím ERÚ č. 4/2001 z 27. listopadu 2001

Postup stanovení cen v plynárenství – 2002 - 2004 Ceny na výstupu z distribuční soustavy Stanoveny s účinností od 1. 1. Při úpravě výstupní ceny z přepravní soustavy budou rovněž upraveny k 1. 4., 1. 7., 1.10. K 1. 1. 2002 - plné pokrytí nákladů + plný zisk Rozšíření ceníku pro konečné zákazníky Úprava tarifních pásem u VO Zavedení kapacitní složky u SO Regionální ceny Pro rok 2002 stanoveny Cenovým rozhodnutím ERÚ č. 4/2001 z 27. listopadu 2001

Proces meziroční úpravy cen v plynárenství Do 30. 4. – předložení výkazů za předchozí rok Do 30. 6. – předložení návrhu ceny uskladňování Výstup ERÚ 15. 7. Do 30. 7. – předložení návrhu ceny přepravy a uskladňování Výstup ERÚ 31. 8. Do 30. 9. – předložení návrhu cen pro konečné odběratele Výstup ERÚ 31. 10. Cenové rozhodnutí ERÚ nejpozději do 30. listopadu

Regulace cen v teplárenství Ponechán režim věcného usměrňování cen Stanoven povolený meziroční nárůst ceny pro domácnosti 16 Kč/GJ (Cenové rozhodnutí ERÚ č. 5/2001 ze dne 25. listopadu)

Děkuji Vám za pozornost blahoslav.nemecek@eru.cz

Kontaktní adresy www.eru.cz Sídlo úřadu Jihlava tř. Legionářů 9, 586 00 Jihlava tel.: 066 / 75 80 111 Pracoviště Praha U Sovových mlýnů 9, 118 00 Praha 1 - Kampa tel.: 02 / 57 53 04 80 www.eru.cz