VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektřina.
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Elektrický proud.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Elektrické vlastnosti III.
Elektrický proud v látkách
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Vedení proudu v plynech
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektrický proud v plynech
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Vodiče elektrického proudu.
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Pořadové číslo projektu
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Výpisky z fyziky − 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

A Pokud mezi konce vodičů nevložíme žádný předmět, bude mezi nimi vzduch. Rozsvítí se žárovka po sepnutí spínače? A Za běžných podmínek (pokojové teploty a běžného atmosférického tlaku) je vzduch izolantem.

Může se vzduch za nějakých podmínek stát vodivým? Takové podmínky nastávají např. při blesku. Blesk je velmi krátce (asi 0,00001 s) trvající elektrický proud, např. mezi mrakem a zemí či dvěma mraky. Jak vypadá bouřkový mrak? Proč se stane při blesku vzduch vodivým? Ve vzduchu je velké množství částic s nábojem, hlavně kladných iontů. Když tyto ionty narazí na neutrální molekulu, rozštěpí ji na kladný iont a volný elektron. Říkáme, že vzduch se ionizuje. Jeho vodivost rychle stoupá a v určitém okamžiku nastane 1) jiskrový výboj Vzduch se v okolí jiskrového výboje silně zahřeje a jeho prudké rozpínání způsobuje silný hluk – hrom.

Tak NE! Tak ANO! Jiskrový výboj ve vzduchu Jiskrový výboj v automobilech - svíčka Jiskrový výboj v přírodě Ionizací vzduchu vzniká poblíž magnet. pólů polární záře. Jak se chránit proti jiskrovému výboji – BLESKU?

2) elektrický oblouk Aby vznikl obloukový výboj, musí se nejprve zahřátím ionizovat vzduch mezi elektrodami. Máme např. 2 uhlíkové tyčinky. Přiblížíme-li je k sobě, zahrocené konce se zahřívají. Jestliže je po chvíli trochu oddálíme, vytvoří se mezi nimi vodivý vzduch až o teplotě 5 000 C – elektrický oblouk. současné svařování elektrickým obloukem

Využití elektrického oblouku v obloukových pecích k tavení kovu 2) ke svařování kovových dílů

3) elektrický výboj ve zředěných plynech Vzniká v trubici, z níž byl částečně vyčerpán vzduch. Do trubice jsou zataveny 2 elektrody připojené ke zdroji U. V trubici vznikne světélkující elektrický výboj. Obsahuje-li trubice nepatrné množství jiného plynu, má elektrický výboj různou barvu – použití v barevných světlech z reklamních nápisů.

Elektrický proud v plynech je tvořen usměrněným pohybem volných iontů a elektronů. Otázky Je vzduch za obvyklých podmínek vodivý? 2. Které částice s elektrickým nábojem se účastní vedení elektrického proudu v plynech? Uveď tři příklady (ale ne praktické!) vedení elektrického proudu ve vzduchu nebo v plynech.

Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.