AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Liberalizace energetického trhu a vazby na podnikatelské prostředí ČR
Advertisements

Aktivní domy a inteligentní regiony
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
ENERGETIKA A STÁT – NÁSTROJE STÁTU A JEJICH VYUŽITÍ Jan Mládek Energy Business Breakfast 8. října 2004.
STÁTNÍ ENERGETICKÁ KONCEPCE Zahrnutí výsledků NEK a OR do návrhu nové SEK. Nejzávažnější ustanovení a změny proti stávajícímu znění. Změny v energetické.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Problematika zpracování energetické koncepce Zlínského kraje
Energetická bilance Moravskoslezského kraje tvorba, výstupy, užití
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
ENVIROS - Company presentation
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
XXII. Seminář energetiků
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Státní energetická koncepce a její aplikace do energetické legislativy v ČR Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vliv aktualizované SEK na krajské ÚEK a jejich hodnocení z pohledu ČEA Ing. Táňa Dutkevičová Česká energetická agentura Praha Praha,
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. Aplikace státní energetické koncepce v krajích.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Energetická bezpečnost ČR v kontextu 3. Energetického balíčku EU Pohled MŽP na energetickou bezpečnost ČR Vladimír Vlk 27. března 2008, Poděbrady.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Fungování energetických trhů v EU a ČR 2010 Teplárenství na rozcestí Martin Hájek Martinický palác, 2.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK DLE 480/2012 SB. VE VZTAHU K DOTACÍM OPŽP A OPPIK.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Presentation Title 1st September 2002
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Inventarizace emisí a údaje emisní bilance za roky
Transkript prezentace:

AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce

Obsah prezentace Aktivity MPO v analýze SEK a ÚEK Analýza bilančních výstupů Cíle a priority v stanovené v SEK (jejich kvantifikace) Interpretace ukazatelů na úrovni kraje Dostupnost regionálních údajů Význam statistických analýz

Analýzy pro MPO Cíle státní energetické koncepce, jejich indikátory a jejich kvantifikace Podklad pro kvantifikaci – tvorba HDP, „Zelený scénář“ Porovnatelnost bilancí – struktura paliv a odvětví, názvosloví Regionální členění HDP Slučitelnost bilancí a tvorba indikátorů na úrovni kraje

Cíle státu v energetickém hospodářství Maximalizace energetické efektivnosti  využití energetických zdrojů při výrobě energie vč. OZE  technologických procesů  spotřebičů energie (úspory elektřiny)  rozvodných energetických soustav Maximalizace úspor tepla Zajištění vhodného poměru spotřeby PEZ  podpora výroby energie z OZE  maximalizace využití domácích energetických zdrojů  optimalizace využití jaderné energie 1. 2.

Cíle státu v energetickém hospodářství Zajištění maximální šetrnosti vůči životnímu prostředí  minimalizace emisí znečišťujících látek  minimalizace emisí skleníkových plynů  minimalizace ekologického zatížení budoucích generací  minimalizace ekologického zatížení z minulých let Dokončení transformace a liberalizace energetického hospodářství  vytvoření vysoce konkurenčního prostředí s cílem minimalizace cenové hladiny všech druhů energie  optimalizace zálohování zdrojů tepla a jiné energie  vytvoření předpokladů pro operativní volbu dodavatele energie  vytvoření takových dopravních cest energie, které umožňují operativní změnu dodavatele energie v případě výpadku dodávky 3. 4.

Hlavní indikátory Energetická náročnost tvorby HDP a její vývoj Elektroenergetická náročnost tvorby HDP a její vývoj Podíl elektřiny z OZE na brutto spotřebě elektrické energie Podíl OZE na spotřebě celkem Palivový mix – zajištění výše a struktury primárních energetických zdrojů Splnění závazných emisních stropů Dodržení závazků z Kjóta

Kompatibilita bilancí Pojmosloví Spotřeba prvotních energetických zdrojů Spotřeba a výroba elektřiny a tepla Spotřeba paliv a energie pro konečnou spotřebu Vstupní údaje pro zpracování bilancí a jejich zdroje, stabilita zdroje dat Podrobnost členění spotřeby – paliva a energie, sektory, struktura obnovitelných zdrojů Výhledový stav ve vybrané variantě – cílové roky prognózy

Dostupnost souvisejících dat Demografické údaje a jejich prognóza HDP – statistika a výhled, disponibilita v krajích Vstupní data pro modelové výpočty – způsob výpočtu emisních bilancí – metody výpočtů Zpětná vazba pro stanovení cílů v SEK Kvantifikace a její vyhodnocování Prostředek pro vyhodnocení účinnosti nástrojů SEK

Přínosy analýz pro MPO Zpětná vazba pro stanovení cílů v SEK Kvantifikace cílů – nezbytnost dosažení mezinárodních závazků Pro komparativní práce a reporting Pro vyhodnocení účinnosti nástrojů na podporu realizace SEK – legislativních, programových, finančních, administrativních, atd.

Děkuji za pozornost