Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Advertisements

AKADEMIK 06 - ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI 1 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Jaroslav Šíp Západočeská univerzita v Plzni Zahraniční vztahy – Oddělení.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
NRP a NSRP 2007–13 Operační program „Výzkum a vývoj pro inovace“ a navazující Národní program výzkumu III Doc.ing. Karel Šperlink, CSc. prezident AIP ČR.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, úzká vazba na OPPI Pavel Komárek poradce ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Řízení a koordinace politiky soudržnosti v České republice v období Ostravice Hotel Montér Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Ing. Jan Vitula -vrchní ředitel sekce SF MŠMT Ing. Vojtěch Doležal - poradce ministra MŠMT.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Pracovní setkání 28. června 2007
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro VaV a sekční ředitel Úřadu vlády ČR Vedoucí PS Inovace a znalostní ekonomika, člen ŘKV (RVŠ )

Hodnocení VaV a jeho výsledků Hodnocení výzkumu a vývoje a jeho výsledků v roce 2006 se zabývá pouze tím, jak co nejlépe využít údaje shromážděné v letech (resp. u RIV do ) – v letošním roce nelze hodnotit podle údajů, které nejsou k dispozici. 2.Hodnocení výzkumu a vývoje a jeho výsledků v roce 2007, kde budou moci být využity i údaje, které budou získány v příštím roce. Zásadní podmínkou změn r je, že nevyžadují změny právních předpisů, zejm. zákona č. 130/2002 Sb. (nelze tedy zahrnout např. údaje o prostředcích získaných z projektů EU atd.). Budou zřejmě zahrnuty výdaje na spolupříjemce. 3.Hodnocení výzkumu a vývoje a jeho výsledků v roce 2008 (popř – po nabytí účinnosti novely zákona č. 130/2002 Sb.) teprve budou provedeny zásadní změny jak co se týká získávaných údajů nad rámec současného stavu, tak co se týká způsobu poskytování institucionální podpory VaV.

Využití strukturálních fondů EU ve výzkumu, vývoji a inovacích Připravují se tři vzájemně provázané operační programy na roky : –OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost (s částí RLZ pro VaV = cca 1 mld. Kč/r), zdroj: ESF, řídící orgán = MŠMT –OP Výzkum a vývoj pro inovace (cca 10,0 mld. Kč/r) zdroj: ERDF, řídící orgán = MŠMT –OP Podnikání a inovace (s částí průmyslového VaV = cca 1,9 mld. Kč/r) zdroj: ERDF, řídící orgán = MPO Vzdělá- vání Cílený výzkum Aplikovaný výzkum Neprůmyslový výzkum (zdravotnictví aj.) Vývoj mimo průmysl Inovace mimo průmysl Průmyslový výzkumPrůmyslový vývoj Průmyslové inovace vč. řízení Podnikání Opatření LZ pro VaVOpatření LZ pro podnikání OP VzděláváníOP Výzkum a vývoj pro inovaceOP Podnikání a inovace

Vazby tří OP – VaVpI, VK, a PI k (1) 1) Např. nanotechnologie, genové technologie aj. (viz DZSV) OP VaVpI: P1 Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje zájem mladých o studium popularizace VaV inovující nové MSP info o zavádění inovací, poradenství výrobky z tech. platformy klastry, póly excelence výzkumně vyřešený cíl tech. platformy manažersky a jinak vzdělaní pracovníci nárůst počtu absolventů pro VaV, inovace a podnikání zavádění nových postupů atd. ve zdravotnictví, zemědělství, ŽP, security apod. horizontální mobilita založení výzkumného týmu, podpora mladých zapojení do EVP, mezinárodní spolupráce zvýšení kvality VaV info o výsledcích VaV vhodných pro podniky, poradenství OP VaVpI: P2 Rozvoj spolupráce veřejného sektoru se soukromým OP VK: P2 Modernizace terciárního vzdělávání a výzkumu a vývoje založení tech. platformy OP VaVpI:P 3 Posilování kapacit vysokých škol v terciárním vzdělávání inovace výrobků VaV infrastrukt. v podnicích funkční spin-off aj. MSP OP PI: P1 Podnikání a inovace OP PI: P2 Prostředí pro podnikání a inovace OP PI: P3 Služby pro rozvoj podnikání postupy a technologie využitelné pro více podniků 1 podpora až do vzniku firmy, duševní ochrana Výstupy OP VaVpI Priority OP VaVpIPriority OP VK Výstupy OP VKVýstupy OP PI Priority OP PI

Priorita 1: Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje (47% prostředků): Oblasti intervence (Opatření): 1.Posílení kapacit výzkumu a vývoje v regionech s méně rozvinutým výzkumem a vývojem (cca 5%). 2.Rozvoj center excelence pro zapojení do EVP (cca 19 %). 3.Rozvoj kapacit cíleného výzkumu a vývoje pro inovace v neprůmyslových odvětvích v regionech (cca 23 %) OP Výzkum a vývoj pro inovace k (2)

OP Výzkum a vývoj pro inovace k (3) Priorita 2: Rozvoj spolupráce veřejného sektoru se soukromým ve VaV pro inovace (cca 27 % prostředků): 1.Podpora vzniku kapacit pro technologickou spolupráci a výzkumná podpora technologických platforem (cca 15 %). 2.Podpora vzniku spin-off firem a dalších forem komercializace výsledků VaV (cca 9 %) 3.Zvýšení cílené informovanosti o VaV a jeho výsledcích pro inovace (cca 3%) Priorita 3: Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání (cca 24% prostředků) Priorita 4: Technická pomoc (2% prostředků)

OP Výzkum a vývoj pro inovace k (4) Vrácení prostředků Platby Pokyny k úhradě atd. Metodika, koordinace, kontrola vzorků operací, prohlášení při ukončení pomoci atd.. Typ operace – viz str.71 Metodiky OP: Konečný příjemce (poskytovatel): Vymezení působností viz příloha č. 1 Hodnotí využití všech prostředků, dohlíží nad implementací atd. Řídící orgán - MŠMT odbor pro záležitosti Evropské unie Monitorovací výbor Priorita č. 1Priorita č. 3Priorita č. 2Priorita č. 4 - TP Konečný uživatel – žadatel o podporu MŠMT, IA Odbor kontroly MF Odbor kontroly MŠMT Kontrola vzorků operací atd. Platební orgán Národní fond MF Platební jednotka Ekonomická sekce MŠMT Spojení prostředků EU a SR Finanční úřad IP 1x IP Op. 2.3 CI Opatření : Zprostředkující subjekt: CI Ilustrativní schéma implementace IP Op. 1.2 Opatření : Zprostředkující subjekt: DZS VP DZS

OP Výzkum a vývoj pro inovace k (5) (Aktuality) nebo (Evropská unie a programy EU – Dokumenty k operačnímu programu VaVpI– Screening návrhu projektů do OP VaVpI)

Děkuji za pozornost a na shledanou Informace hledejte na: