ČÁSTICE Název a adresa školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vět Věty podle funkce
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Katka Nosková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky dle.
Věta.
Výukový materi á l zpracov á n v r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Š ablona: III/2 Č. materi.
Neohebné slovní druhy.
Neohebné slovní druhy Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Mgr. Michal Oblouk. lexikální záporné slovo obsahuje předponu NE-/NI- záporné slovo popírá význam příslušného kladného slova nebo vyjadřuje jeho opak.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
ČÁSTICE.
Slovní druhy přehled.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_348_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_008_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Tvarosloví – neohebné slovní druhy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Smékalová Jitka ANOTACE Žáci si s pomocí učitele zopakují podle učebnice, zápisů.
ČÁSTICE Mgr. Michal Oblouk.
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Za předpokladu použití psacích potřeb
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM 2012 Registrační číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_09.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
holé, rozvité, několikanásobné
Český jazyk – 2. ročník „Slovní druhy“
Tvarosloví – slovní druhy
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
S LOVNÍ DRUHY – 6. ROČ. Mgr. Jablečníková J. - ZŠ Horní Slavkov číslo šablony III/2 VY_32_INOVACE_83_SLOVNÍ DRUHY.
SPOJKY, ČÁSTICE, CITOSLOVCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_20_SPOJKY, ČÁSTICE,
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Vyjádření příčiny a důsledku. Příčina (spojka PROTOŽE) Petr byl sám doma, protože jeho rodiče šli do divadla. Proč byl Petr sám doma? Protože jeho rodiče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ NEOHEBNÉ 1. PODSTATNÁ JMÉNA 2. PŘÍDAVNÁ JMÉNA
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Bylany, okres Kolín
3.Prezentace 9.tř..
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 14 – slova neohebná
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY VY_12_INOVACE_Rů_I_23
SLOVNÍ DRUHY číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Spojky.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo přílohy: VY_ 32_INOVACE_09 _Slovní druhy II. část
Transkript prezentace:

ČÁSTICE Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů 570 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0441 Název projektu Využití ICT ve výuce Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Název tematické oblasti (sady) Gramatika a větná skladba Název vzdělávacího materiálu Částice Druh učebního materiálu Powerpointová prezentace Anotace Prezentace slouží jako pomůcka při výuce tématu částice. Žák bude pracovat s pojmy částice, slovní druh, větný člen, věta a postoj mluvčího. Prezentace obsahuje i procvičení s řešením úkolů. Klíčová slova částice, neohebný slovní druh, věta, postoj mluvčího Ročník II. Typická věková skupina 16 – 19 let Autor Mgr. Šárka Adamcová Datum zhotovení 26. 11. 2012 www.zlinskedumy.cz

ČÁSTICE VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ano ne kéž zajisté ovšem snad asi zejména VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE uvozují samostatné věty a dodávají jim různé citové a významové odstíny (vyjadřují postoj mluvčího k obsahu věty) slova neohebná samy nejsou větnými členy VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Vypadal docela klidně. – příslovce Klidně to udělej! – částice úlohu částic mohou mít i jiné slovní druhy například: Vypadal docela klidně. – příslovce Klidně to udělej! – částice VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Cvičení k procvičení Doplňte: Částice uvozují …………………….. . Patří mezi ………………. slovní druhy. Ve větě samy ………. větnými členy. Úlohu částic mohou mít i …………………………. . VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Řešení Doplňte: Částice uvozují samostatné věty. Patří mezi neohebné slovní druhy. Ve větě samy nejsou větnými členy. Úlohu částic mohou mít i jiné slovní druhy. VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Cvičení k procvičení Částice vyjadřují vlastnosti jevů vyjadřují postoj mluvčího vyjadřují děj VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Cvičení k procvičení Označ částice ve větě: Ale to by byla ostuda. Napsala mi, že nepřijde. Že mě nechytneš! VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Řešení Označ částice ve větě: Ale to by byla ostuda. Napsala mi, že nepřijde. Že mě nechytneš! VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Cvičení k procvičení Označ částice ve větě: Musím jít, ale nechce se mi. Aby se tak něco stalo. Však ty si vzpomeneš. VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Řešení Označ částice ve větě: Musím jít, ale nechce se mi. Aby se tak něco stalo. Však ty si vzpomeneš. VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Cvičení k procvičení Napište 1 větu, ve které ale bude jako spojka, a druhou větu, ve které ale bude částicí. například: spojka: Zúčastnil se, ale nevyhrál. částice: Ale to je mi překvapení! VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Cvičení k procvičení Vyhledejte v textu částice: ať, doma, červený, což, druhý, a, kéž, nebo, kdyby, chyby, můžu, však, kontra, nechť VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

ČÁSTICE Cvičení k procvičení Správné řešení ať, doma, červený, což, druhý, a, kéž, nebo, kdyby, chyby, můžu, však, kontra, nechť VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

Chcete další cvičení? Najdete zde: http://jazykovetesty.cz/test/115/ VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

KONEC VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová

Autor prezentace: Mgr. Šárka Adamcová VY_32_INOVACE_CJ1.ADA.19 Mgr. Šárka Adamcová