Syropalestina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.3.1.
Advertisements

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
JERUZALÉM.
STAROVĚK Malá Asie a Blízký východ
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Křesťanství vznik a podstata.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Starověká Palestina.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Olivová hora je protáhlý kopcovitý hřeben ve východním Jeruzalémě se třemi vrcholky, táhne se od severu k jihu. Název „Olivová“ (v některých starších.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
DUM - Digitální Učební Materiál
Bible 6. ročník.
5 Perská a hebrejská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Vypracoval: Jakub Moravec
Identifikátor materiálu: EU –
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Evropská středověká literatura
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Literatura hebrejská BIBLE.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
1.Paralipomenon.
Říše Chetitů.
BIBLE – STARÝ ZÁKON Osnova s ukázkami textů pro studenty středních pedagogických škol.
Judaismus Klára Drahotová Pavel Hurt Jiří Kočka Kateřina Míková Alena Roušalová Šárka Švejdová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Počátky písemnictví na našem území
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Judaismus (židovství)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Křesťanství Jedno z nejrozšířenějších světových náboženství Prorokem je Ježíš Kristus Abrahámovské náboženství Monoteistické náboženství Křesťanství vzniklo.
BIBLE Starý zákon.
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
5 Perská a hebrejská literatura
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Syropalestina

Společensko-historické pozadí oblast dnešní Sýrie, Libanonu, Jordánska, Izraele ve starověku se okolní země pokoušely získat nad tímto územím nadvládu nejvýznamnější národy tohoto území: Izraelité (Židé), Aramejci a Féničané

Architektura ovlivňována okolními zeměmi obranné hradby kolem měst chrám v Jeruzalémě - vypálen Římany 70 n.l.

1.Fénická literatura kolem 1300 používají hláskovou abecedu 22 znaků ostatní národy Středomoří písmo začínají napodobovat

2. Hebrejská literatura Bible – Starý zákon a Nový zákon Starý zákon - základ pro judaismus a kulturní tradici Židů na něj navazuje Talmud - soubor náboženských pravidel, vznikal asi 1000 let, psalo na 3 500 židovských učenců Významná je i židovská filozofie, mystika, etika, písně a poezie

tvoří ji 66 knih základní kniha křesťanů

Starý zákon přeložen do řečtiny 3.-2.století př.nl. - tzv. Septuaginta do Evropy díky latinskému překladu sv. Jeronýma (4.- 5.století) - Vulgata (lat. vulgus - lidový) pro naše území důležitý překlad části biblických textů do staroslověnštiny v 9.století Bible kralická - 16.století, v prostředí jednoty bratrské Septuaginta - („sedmdesát“ - podle tradice přeložilo 72 rabínů)

nejvýznamnější inspirační pramen - výtvarné umění (Michelangelo), spisovatelé (Komenský, Tolstoj), dramatikové či filmaři - Jesus Christ Superstar, Šifra mistra Leonarda…

Starý zákon 39 žánrově různorodých knih historické spisy, duchovní písně, milostné písně, modlitby, proroctví… hebrejsky, aramejsky vznikal od 15.století po dobu asi 1 100 let

Základ tvoří 5 knih Mojžíšových (Tóra) Genesis - o dějinách lidstva od stvoření světa, o potopě a zmatení jazyků Exodus - o vyvedení Izraelitů z egyptského otroctví Leviticus Numeri Deuteronomium

Knihy soudců, Samuelovy knihy a Královské knihy - doba vlády králů Saula, Davida a Šalamouna v době rozdělení na Jižní a Severní království prorocké knihy mudroslovné knihy - Žalmy, Přísloví, Píseň písní

Nový zákon 27 knih psali jej Židé řecky vznikl v 1. a 2. století n.l.   27 knih psali jej Židé řecky vznikl v 1. a 2. století n.l. 4 evangelia - radostná zpráva o životě, smrti a zmrtvýchvstání Krista Marek, Matouš, Lukáš a Jan

Skutky apoštolů - počátky křesťanství a jeho šíření - osudy Pavla z Tarsu epištoly - listy apoštolů – např. Pavel, Jan, Petr, Jakub - vyloženo křesťanské učení i zásady pro život Apokalypsa - Zjevení sv. Jana

Pracovní sešit - 22-23 Poslech – O potopě, O narození Ježíše Sochrová – Čítanka v kostce