Vítejte v Klubu školních knihoven. Spadáte do věkové kategorie 18 až 100 let? Staráte se o školní knihovnu? Jste kreativní? Máte e-mail?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Okresní hospodářská komora Louny Datum vzniku:
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Zpráva o činnosti výkonného výboru Komise Knihovníků AMG za období Seminář a valná hromada Komise knihovníků AMG ČR Plzeň, září 2008,
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Aktuální trendy v oblasti školních knihoven
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Pomáháme neziskovkám Významný projekt Olomouckého kraje
Kdo podává pomocnou ruku pracovníkům školních knihoven? Akreditovaný kurz MŠMT - Aktuální trendy v oblasti školních knihoven Lektor: Bc. Romana Ráblová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Česká asociace adiktologů
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Školní informační centrum ZŠ Ostrava – Hrabůvka, Provaznická 64
Kongresové dny Brno 2010 Asociace výchovných poradců / - založena v červnu 2005 jako Asociace školských poradců díky spolupráci s časopisem.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Komplexní servis v oblasti knihovnických a informačních služeb Specialisté na Vaší straně.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Vzdělávací institut Středočeského kraje Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků V Kolonii 1804, Nymburk visk.cz.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
BÝT ČLENEM PROFESNÍ ORGANIZACE. BÝT ČLENEM PROFESNÍ ORGANIZACE Být členem asociace znamená: nestát "mimo" profesní dění, mít možnost se potkávat a vyměňovat.
Soutěže talentované mládeže KURZ - FINANČNÍ ŘÍZENÍ ŠKOLY v rámci projektu ZVYŠOVÁNÍ KOMPETENCÍ VEDOUCÍCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I.
MAP – Místní akční plán ORP RK
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Aktuální informace o stavu
Michal Šperling - EUREDIS
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální práce TEĎ a TADY II
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Transkript prezentace:

Vítejte v Klubu školních knihoven

Spadáte do věkové kategorie 18 až 100 let? Staráte se o školní knihovnu? Jste kreativní? Máte ?

Pokud jste alespoň třikrát odpověděl/a kladně, vítejte v Klubu školních knihoven !

Klub školních knihoven (KŠK) odborná sekce Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP), na činnosti KŠK se podílejí lidé zaměstnaní ve školní knihovně v současné době KŠK aktivně zastupují: Bc. Romana Ráblová předsedkyně KŠK ZŠ Provaznická 64, Ostrava Mgr. Ludmila Čumplová ZŠ Hanspaulka, Praha Mgr. Eva Slavíková SPŠE a VOŠ, Pardubice Edita Vaníčková Makosková Gymnázium Příbram

Cíle Klubu školních knihoven podporovat všeobecné povědomí o nezbytnosti školních knihoven ve vzdělávacím procesu („hučte“ denně do kolegů a ředitele školy, hovořte o knihovně na poradách, propagujte svou knihovnu) usilovat o vznik potřebné legislativy: Existuje pouze Doporučení MŠMT k činnosti a funkci školní knihovny na základních a středních školách -není právně závazné a jeho realizace nezakládá nárok na navýšení finančních prostředků. zastupovat školní knihovny při jednáních týkajících se školního knihovnictví (např. jednání s MŠMT ČR, aj.) předávání a sdílení zkušeností s činností a provozem školních knihoven (na národní i mezinárodní úrovni) podpora celoživotního vzdělávání pracovníků školních knihoven (knihovníci společně s učiteli) připravovat společné programy k navázání kooperace mezi školními knihovnami (MMŠK – titul „Nej školní knihovna, apod.) propagace sdružení za účelem rozšíření členské základny, aktivní vyhledávání a oslovování potencionálních zájemců o spolupráci (jeden člověk to neutáhne!)

Mapa webu Klubu školních knihoven webová adresa: organy/klub-skolnich-knihoven organy/klub-skolnich-knihoven cíle KŠK vč. zakládací listiny přihláška do KŠK zajímavé odkazy pozvánky, nabídky seminářů kontakty výroční zprávy materiály pro práci ve školních knihovnách

Kolik mě členství bude stát peněz? Individuální člen 400,-Kč/rok důchodci, studenti, ženy na RD a členi, kteří nejsou výdělečně činní 200,-Kč/rok Institucionální člen roční členský příspěvek, odstupňovaný podle počtu zaměstnanců v knihovně Příklad: knihovna s 1 pracovníkem 450,- Kč/rok knihovna do 5 pracovníků 900,- Kč/rok

Co z toho budu mít? Profesní vzdělávání sleva na vybrané vzdělávací aktivity (výměna zkušeností, získávání kontaktů, prezentování vlastní činnosti) Publikační činnost možnost publikovat v Bulletinu SKIP, který dostávají členové zdarma (tištěná verze, elektronická podoba) Celostátní aktivity NsA, Týden knihoven, MMŠK, Kamarádka knihovna, aj. Komunitní aktivity společenské akce na podporu sounáležitosti s kolegy se stejnými profesními zájmy Prosazování zájmů SKIP lobuje za knihovny a knihovníky v oblasti knihovnické (autorské právo, licence), ale i širší (katalog prací, ZP). Odměny SKIP si knihovníků váží, a tak je za významné knihovnické počiny oceňuje (MARK).

Elektronické konference DRTINA Konference členů i nečlenů Klubu školních knihoven SKIP Kontaktní osoba: Roman Giebisch Adresa konference: ANDERSEN Konference členů Klubu dětských knihoven SKIP Kontaktní osoba: Zlata Houšková Adresa konference: Národní knihovna Informace pro knihovny > Adresáře, kontakty, E-konference > Diskusní konference

Jaké členy hledáme? aktivní (nečekají na to, až „někdo něco“udělá), kreativní (mají dobré nápady, o které se chtějí podělit), nadšené pro týmovou práci, spolehlivé (splní, na čem se domluvíme)

Co máme v plánu? celostátní seminář „Přidej se do klubu“ – Praha, Národní knihovna ČR, Klementinum, zajištění náplně webu KŠK – zajímavé odkazy, projekty, spolupráce s Centrem pro školní knihovny (Pedagogická knihovna J.A. Komenského) spolupráce se SKIP Rozšířit naši členskou základnu!!!

Dotazníkový průzkum Termín realizace: říjen/listopad 2011 Cíl průzkumu: zmapování současného stavu školních knihoven na základních, středních a vyšších školách Počet oslovených škol: 1500 Počet vyplněných, došlých dotazníků: 170

Po čem jsme pátraly? důvody využívání školní knihovny, automatizace školních knihoven, správce školní knihovny a jeho mzda, rozpočet na nákup fondu, zájem o vzdělávání, aktuální problémy školních knihoven, zájem o členství či informování o činnosti KŠK

K jakým účelům jsou školní knihovny nejčastěji využívány? výpůjčky fondu přístup na internet prostor pro relaxaci pořádání besed

Ručně versus automatizovaně v automatizaci knihovnických činností vedou školní knihovny na SŠ a VOŠ, avšak základní školy nejsou v tomto směru úplně pozadu Nejpoužívanější AKS: modul Knihovna v programu bakaláři Clavius

Kdo se o školní knihovny stará a za kolik? profesionální knihovníci působí především na středních a vyšších odborných školách, na základních školách zajišťují správu pověření pedagogové, platy školních knihovníků jsou nejčastěji financovány z rozpočtu organizace (nenároková složka platu  ) financování z časově omezených grantů

Financování nákupu fondu finance rozpočtu organizace, granty, dary, výběr manipulačních poplatků

Vzdělávání školních knihovníků Poptávka: kurzy knihovnického minima, školení v oblasti práce s AKS Školní knihovna je základ každé školy

S jakými problémy se školní knihovny potýkají? nevyhovující prostory a vybavení, organizace (stavění) fondu, nedostatek financí na nákup fondu, nezájem o služby knihovny (teenagers), platové zařazení a ohodnocení práce knihovníka, provozní záležitosti, aj.

Co jsme zjistily? …to si můžete také přečíst na: borne-organy/klub- skolnich- knihoven/materialy-1

Děkuji za pozornost. Bc. Romana Ráblová