Zápatí prezentace HORIZON 2020. www.law.muni.cz Zápatí prezentace2 Nová koncepce evropského výzkumu 2014 – 2020 Jednotný strategický rámec pro výzkum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Základní informace k aktuálnímu stavu finančních prostředků Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Rámcový program EU pro výzkum a inovace
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Evropský sociální fond - jedinečná příležitost k financování rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Projekt Centrum manažerských dovedností ve vědě.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
CIP (2007 – 2013) Ing. Tomáš Skuček 5. března 2009.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Jak připravit town- twinningový projekt v rámci programu Evropa pro občany Gabriela Hermannová.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
8. rámcový program EU pro výzkum a inovace
1 Informační seminář - výzvy Horizon 2020 Eva Jarošová
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Metodický výklad výzvy
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
HORIZONT 2020 rámcový program pro výzkum a inovace ( )
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Česko-Norský výzkumný program výzva vyhlášení – zajištění podpisů – uzávěrka – :00 vyhlášení výsledků – 15.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Seminář pro žadatele Výzva 02_16_041 VOŠ
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Martin Pešl, Martin Vrubel
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Zápatí prezentace HORIZON 2020

Zápatí prezentace2 Nová koncepce evropského výzkumu 2014 – 2020 Jednotný strategický rámec pro výzkum a inovace, v němž jsou plně integrovány všechny dosavadní aktivity. Tři hlavní priority: I. Vynikající věda. II. Vedoucí postavení průmyslu – priorita malých a středních podniků, zavádění nových technologií, spojení výzkumu s průmyslem. III. Společenské výzvy – např. zdraví, demograf. změny, bezpečná a čistá energie, ekologická a integrovaná doprava, inkluzivní a bezpečná společnost.

Vynikající věda Okruhy / sekce / aktivity: I. Evropská výzkumná rada (ERC) ERC bude udělovat vlastní podporu na základě vyhlášení svých výzev, grantů,… Excelence návrhu projektu a žadatele zůstane i nadále jediným kritériem hodnocení. Zvláštní důraz je kladen na podporu nezávislé kariéry vynikajících mladých vědců ve fázi vytváření či konsolidace vlastních výzkumných týmů nebo programů. Zápatí prezentace3

II. Akce Marie Skłodowska-Curie Posílením mobility, vzdělávání a profesního růstu výzkumných pracovníků. Větší důraz bude kladen na profesní dovednosti pro inovace, na mezinárodní a interdisciplinární aspekty projektů a na posílení mezisektorové mobility, tj. mobility mezi průmyslovou a akademickou sférou. Zaměření na PhD studenty a mladé vědce. Zápatí prezentace4

Společenské výzvy okruh „Inkluzívní, inovativní a bezpečná společnost“ Témata budou vyžadovat především účast ekonomických a sociálních věd, odborníků na zahraniční politiku a na bezpečnostní otázky. Významná část řešených otázek se týká také integrace vědy do společnosti a řešení citlivých otázek vznesených novými technologiemi, jako je například ochrana soukromí na internetu. Pro ČR je velmi zajímavá také oblast zaměřená na překonávání regionálních rozdílů v Evropě a na rozvíjení excelence. Zápatí prezentace5

Strukturální a finanční změny Silně patrné navázání na trh, podnikání a ekonomické aspekty. Jediný soubor pravidel pro účast. Změny se týkají i ochrany výsledků. Nově je výslovně uvedena povinnost zajistit výsledkům projektu adekvátní územní i časovou ochranu. Využití a šíření výsledků: H2020 klade větší důraz na otevřený přístup (open access) k publikacím o realizovaném výzkumu a otevírá možnost otevřeného přístupu i k dalším výsledkům. V nových pravidlech účasti v projektech je na rozdíl od 7. RP zakotvena povinnost šířit výsledky právě prostřednictvím otevřeného přístupu. Výsledky projektů financovaných EU tak budou dostupné bez poplatků.(Povinnost podávat EK zprávy o užívání a šíření výsledků). Zápatí prezentace6

Nová část o přístupových právech institucí EU a členských států. Tyto instituce budou moci získat přístupová práva k výsledkům bezplatně, ovšem při za splnění stanovených podmínek, mezi něž patří i to, že půjde o nekomerční využití, příp. využití, které nezajišťuje instituci konkurenční výhody. Z toho vyplývá, že v určitých situacích by výsledky projektů mohly být využívány i jinými než smluvními stranami. Zápatí prezentace7

Vyšší míra akceptace finančních a administrativních principů, které jednotliví účastníci běžně používají v praxi. Jedná se především o pravidla pro přímé náklady. Jednotné procentní sazby pro úhradu celkových uznatelných nákladů (až do celkové výše 100%), jednotná sazba pro nepřímé náklady ve výši 20 %. Vykazování osobních nákladů: zaměstnanec pracující plně na projektu nebude muset vést časové výkazy (timesheets). Nejdůležitější dokument – vyjednaná grantová dohoda. Zápatí prezentace8

Aktuálně Experts for Horizon 2020 Advisory Groups: Call for expressions of interest Příprava prvních Calls for Proposal Deadline pro první skupiny - 6. března 2012 (další přihlášení pro pozdější obměny). tématické okruhy: experts experts Zápatí prezentace9

10 LLP – Jean Monnet

Zápatí prezentace11 Celkem 3 klíčové aktivity, pro PrF vhodná pouze č. 1: Podpora výuky a reflexe evropské integrace ve vysokoškolských institucích Jednostranné projekty (JM Chair, Centra excelence, Výukové moduly, Informační a výzkumné činnosti na podporu diskuse o procesu integrace). Multilaterální projekty a sítě – projekty náročnější a velkého rozsahu. EVROPSKÁ INTEGRACE

Zapojení zemí mimo EU. Max. grant EU vždy ve výši 75% celkové částky. Bez podmínky „udržitelnosti“, bez podmínky min. počtu podpořených studentů. Kritéria pro posuzování: CV akademiků a kvalita instituce. Kvalitní a detailní plán aktivity (jasné výstupy, metodologie, rozvrhnutí plnění). Multidisciplinarita, otevřenost občan. společnosti, academic added value, inovativnost (nová témata, metody, přístup k výuce). Vliv aktivity na vzdělávání, trénink, výzkum na evropské úrovni. Výzva – podzim, deadline - únor Zápatí prezentace12

Zápatí prezentace13

Děkuji za pozornost Zápatí prezentace14