Děti a paragrafy - dramatizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Mašková, 2.A Tresty u mladistvých.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Mládež a trestné činy. Věková hranice Do 15 let – osoba trestně nezodpovědná (nezletilá)‏ Do 18 let – osoba trestně zodpovědná (mladistvá)‏
Trestní právo Trestné činy proti majetku
KYBERSTALKING Kyberstalking se odvozuje od pojmu stalking (česky „stopování“, „lovení“). Volně se toto slovo vykládá jako pronásledování, opakované a stupňující.
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Trestní právo procesní II.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Orgány právní ochrany a sankce
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní odpovědnost Ročník:1. a 2. Datum.
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Trestní právo hmotné II.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Občanské soudní řízení
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
Obecně Lucia Madleňáková
BT502Z – TPP – Zvláštní část
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Trestní právo procesní I.
Právní subjektivita Petr Machala.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Subjekty trestního řízení
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Tresty a ochranná opatření
Předsoudní stadium trestního řízení
Trestní právo Prezentace.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Prezentace na tiskovou konferenci Srovnání vývoje a nápadu TČ, početních stavů policistů a vývoj nehodovosti na ÚO Břeclav v porovnání let 2010 a 2011.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová PRÁVO A ZÁKON nehoda nebo náhoda Porušení zákona končí soudem. přestupek.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Vražda postiženého seniora. dne oznámil pohřešování postiženého seniora z Mladé Boleslavi jeho syn při ohledání bytu poškozeného byla kromě.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Mgr. Rostislav Navláčil 14. Kriminalita páchaná na dětech
Analýza činnosti služby pořádkové policie „Léto 2014“
KŘP Středočeského kraje Kriminalita a trestní řízení 2011
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Trestní právo Hmotné Vytvořeno dne: 29. září 2012 Anotace:
§ Soudní řízení § § § §.
Ochrana poskytovaná před domácím násilím
Název projektu: Moderní škola
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Loupež v bance v Klášterci n. O.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
Právo x stavební fyzika
Policie ČR Územní odbor litoměřice
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Transkript prezentace:

Děti a paragrafy - dramatizace Petr Machala

Vzpomínáte, o čem jsme se učili na minulé hodině?

Odpovězte na otázky? Jaká je věková hranice trestní odpovědnosti? Kde se rozhoduje o trestných činech dětí? Jak vysoké tresty mají mladiství? Jaká opatření může uložit soud?

Jste pro snížení věku trestní odpovědnosti? Jaké normy byly uplatněny? Když byl Martin v pubertě. Byl s klukama na dvoře a jeden tam šikanoval takového malého asi 10 letého klučinu. Měl donést z domu peníze. Tak si šel pro ty peníze, místo nich si vzal nuž, vrátil se na dvůr a před zraky všech kluků toho násilníka probodl, asi 5 krát. Ten na místě zemřel. Jako mladistvému se mu nic nestalo.Jen se rodina přestěhovala.

Navrhněte způsob, jak se může společnost bránit? Je propuštění správné? Třináctiletá dívka byla zavražděna před šesti lety na Nový rok mezi Kmetiněvsí a Hospozínem nedaleko Velvar. Nalezena byla u potoka nedaleko silnice mezi poli. K činu se po devíti měsících přiznal tehdy třináctiletý spolužák zavražděné, kterého usvědčily výsledky testů DNA. Znalecké posudky potvrdily u pachatele kmetiněvské vraždy rozsáhlou duševní a sexuální poruchu. Podle lékařů si hoch vraždu do posledního detailu naplánoval. Oběť zavraždil, a poté ji sexuálně zneužil. Policisté při pátrání využili analýzu vzorků DNA, které porovnávali se stopami, jež za nehty dívky zanechal vrah. Odebrali téměř 700 vzorků od dobrovolných dárců. Okruh osob kriminalisté postupně rozšiřovali i na chlapce mladší 15 let. Pozitivní výsledek zjistili až při 632. zkoumaném vzorku. Od vězení pachatele zachránil nízký věk. Putoval do výchovného ústavu. Letos v lednu, rok po dosažení plnoletosti, byl podle zákona propuštěn. Zda bude docházet na léčení, je pouze na něm.

Přečtěte si případ trestného činu nezletilých. Rozdělte si role: státní zástupce, advokát, soudce V neděli 28. 8 . 2010 došlo v Bruntálu k loupeži ze strany tří hochů ve věku 13 – 15 let. První obviněný se 13letým chlapcem na ulici napadli 19letého mladíka s úmyslem odcizit mu digitální fotoaparát. Nejprve k němu přistoupil13letý nezletilý, který do mladíka strčil ramenem a udeřil ho pěstí do obličeje. Přitom poškozenému z pouzdra pověšeného na prsou odcizil uvedený fotoaparát v hodnotě asi 16 000,- Kč. Navíc mu ještě řekl:“Dej sem peněženku a neublížím ti.“ Během tohoto jednání napadeného mladíka prohledával a šacoval. Poškozený kladl odpor, a tak si 13letý lupič přivolal na pomoc 15letého obviněného z loupeže. Ten napadeného mladíka chytil pod krkem a 13letý hoch přitom poškozenému odcizil ze zadní kapsy kalhot peněženku s hotovostí asi 700,- Kč a doklady. Napadený mladík následkem útoku utrpěl mimo hmotné škody i otřes mozku, pohmoždění obličeje, krevní výron kolem levé očnice a oděrky. Druhý 15letý hoch je z podílnictví obviněn proto, že měl s těmito chlapci po loupeži konzumovat alkoholické nápoje, kouřit cigarety a používat odcizený fotoaparát, přestože věděl, že dané peníze a věc pocházejí z trestné činnosti.

Jaká je role státního zástupce? vznáší obžalobu dokazuje vinu na základě důkazů Jaká je role advokáta? hájí zájmy klienta Jaká je role soudce? rozhoduje spor

Děkuji za pozornost.