Zařazení v systému Mammalia Řád: Chiroptera (Letouni)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Korálovka sedlatá (Lampropeltis triangulum)
Advertisements

GIBONI.
Medvěd brtník Tereza Hamplová 6.A.
(Odocoileus virginianus)
Křeček Džungarský.
Velbloud Dvouhrbý.
Medvědi.
ROHÁČ OBECNÝ.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
SAVCI – ŽIVORODÍ – PLACENTÁLOVÉ CHUDOZUBÍ
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Primáti Martin Man Jan Dresler.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Naše zvířata Skrčci.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Myš domácí Michal Blahuta 7.A.
Živočichové našich polí Savci 4. ročník
Řád: Letouni 17 čeledí 930 druhů.
Vypracovala Martina Šanderová
Příprava stravy v rodině
Sluka Scolopax rusticola Štěpánka Pechmanová 3.A.
Křepelka polní.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Řád: Dravci znaky: predátoři – loví kořist udržují přírodní rovnováhu
Zjednodušený přehled třídění savců
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Letouni (Chiroptera).
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
 Většinou dorůstá do velikosti 2 - 2,5 m, jsou však známí jedinci až 4,5 m dlouzí. Hlava je výrazně oddělena od těla, které je poměrně štíhlé, ale pevně.
Jak jsem pozorovala krkavcovité ve svém okolí
Orangutani.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Letouni.
Chov hlodavců Michaela Kizurová
© Markéta Bartoňová a Rozálie Šmausová
Psovité šelmy.
Živočichové kolem rybníku
Matyáš Kvapil projekt: NETOPÝR
Adopce zvířátka Klokánek Klokan Rudý Žije v ZOO Praha Žije v ZOO Praha Třída: savci Třída: savci Řád: vačnatci Řád: vačnatci Čeleď: klokanovití Čeleď:
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Albatool Abbas Ali Jahaf. Panda červená je šelma rozšířená v Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Veverka obecná (sciurus vulgarit)
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Panda Červená Eva Brachtlova Třída: 5.B. Škola:Hluchák.
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Placentálové – hmyzožravci, letouni, chudozubí
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Kuchařská repetorium 3. ročník – kuchař
Letuchy a letouni Daniela Hajná 7. E.
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
Transkript prezentace:

Zařazení v systému Mammalia Řád: Chiroptera (Letouni) Podřád: Megachiroptera * Čeleď: Pteropodidae (Kaloňovití) *pozn.Yinpterochiroptera

Pterobatidae tropy a subtropy vynikající zrak rostlinná potrava rozpoznatelné pohlaví echolokace (některé druhy) velké společenstva na stromech (den x noc) některé druhy velké rozměry (1,5m rozp.)

Obecné podmínky chovu Teplota (opt. 23-26°C) Prostor (dobře čistitelný) Větve (šplhání, závěs, úkryty, možnost průletu) Substrát (vlhkost) Krmení (větší množství, více misek, na větvích) Pro pozorování vhodný obracený světelný režim

Krmení

Krmení Nejrůznější ovoce, strouhaná vařená i syrová zelenina Vařená rýže a ovesné vločky ochucené medem, dětskou přesnídávkou, kompotem nebo jogurtem + kvalitní vařené jemně namleté maso, ochucený tvaroh, syrová i vařená vejce a hmyz Potravu podáváme v miskách zavěšených na větvích (2-3 zvířata na jednu misku) Měkčí ovoce (banány, melouny, jablka, hrušky) můžeme napichovat rovnou na větvičky 2x denně v nadbytku (část znehodnotí)

Ubikace

Ubikace Dostatek prostoru (šplhání, prolety) Větve (šplhání, odpočinek) Kmeny stromů s hrubou kůrou a vodorovně zavěšené rámy s pletivem Na dno drcená kůra (rašelina smíchaná s pískem nebo jiné substráty, které dobře udržují vlhkost)

Rousettus aegyptiacus (Kaloň egyptský) Střední velikost Nejsevernější druh

Rousettus aegyptiacus (Kaloň egyptský) Jedná se o středně velký druh, dospělec má hmotnost okolo 100-150 g a rozpětí křídel okolo 80 cm. Ekologie Má vyvinutou primitivní echolokaci. Na rozdíl od netopýrů vydává echolokační zvuky pomocí vibrujícího jazyka. Zbarvení je hnědé až hnědožluté. V přírodě žijí v jeskyních a opuštěných budovách, některé populace můžeme najít i na stromech. Jde o nejseverněji se vyskytující se druh neboť žije i na Kypru. Dožívají se přes dvacet let. Afrika, Přední Asie, jižní Turecko, Kypr Chov Nejvhodnější je chov v samostatné místnosti. Nádrž musí být dobře čistitelná, nejlépe vykachlíkovaná, neboť kaloni produkují velké množství řidšího trusu, který se z drsných předmětů jen velmi obtížně odstraňuje. Dovnitř umístíme větve, které využívají ke šplhání. Na větve zavěsíme úkryty zhotovené např. z pruhu pytloviny na nich jsou přes den zavěšeni a spí. Zároveň musí mít dostatek prostoru k proletu i když se rozmnožují i na malém prostoru. Minimální rozměry ubikace jsou 150 x 100 cm a výška 200 cm. Výhodné je zde vytvořit obrácený světelný režim. V místnosti však nesmí být zdroj přirozeného světla, jinak umělé světlo kaloni nerespektují a udržují si přirozený biorytmus. Teplota pro chov postačuje v rozmezí 21-24°C. Postačuje i pokojová, neměla by však příliš klesat pod 20°C. Ve skupině panuje hierarchické rozdělení. Kaloň egyptský má dvě hlavní rozmnožovací období v roce. První spadá do jarních, druhé do podzimních měsíců. Těsně po porodu dochází k oplodnění samice, pak dojde k zastavení jeho vývoje na několik měsíců. Celková doba březosti je okolo 4-5 měsíců. Poměrně často mívají i dvě mláďata, matka je kojí 2-3 měsíce a v této době je nosí na těle. Krmíme minimálně jednou nebo lépe dvakrát denně. Potravu předkládáme na miskách zavěšených ve větvích. Krmných míst musí být několik, aby se i slabší jedinci dostali ke krmení. Nejraději mají sladké ovoce. Dále podáváme strouhanou mrkev, červenou řepu, rajčata, tvaroh se žloutkem a piškoty. Občas můžeme přidat i ovesné vločky nebo vařenou rýži ochucenou dětskou přesnídávkou, vařené nebo i syrové mleté maso, vejce uvařené na tvrdo. Potravy musí být nadbytek, neboť část jí znehodnotí a rozhází. Napájení při dostatku šťavnatého krmení není nutné. Raději jim však k pití poskytneme černý čaj.

Děkuji za pozornost a přeji úspěšný chov

(Chovy zoo) ? Kde sehnat Při chovu letounů musíme počítat s tím, že držení jednoho zvířete je nefyzilogické. Kaloni normálně žijí ve velkých koloniích a proto si raději opatříme několik jedinců. Spíš než více samců ve skupině vadí stísněný prostor. Minimální kubaturou jsou dva krychlové metry na jedno zvíře. V opačném případě nastanou četné šarvátky, doprovázené pronikavými hlasy a eventuální ztrátou mláďat. Kaloni mají ostrý chrup. Koušou se sice hlavně do křídel, ale vzácností nejsou ani hluboké rány na trupu nebo na nohách. Na křídlech si působí neopravitelné perforace pozoruhodně jemných blan, často spojených s uvolněním podpůrných kostí. Ty pak trčí jako bílé, tenké pružiny do prostoru a jediným možným řešením je odstřižení. Jako i jiní plodožraví tvorové mají kaloni nedokonalé trávení, potřebují hodně krmiva a produkují velké množství trusu. Horní část jejich ubikace vybavíme soustavou větví (roštem) o vhodné síle, sloužící k zavěšení zvířat. Krmná plošina musí být v jejich dosahu. Reprodukce kaloňů není vzácností. Páření obvykle provází vřískavý hlasový projev. Samice přechovává mládě zabalené v křídlech na těle velice dlouho, až do dosažení nejméně poloviny její vlastní velikosti.