Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Živá příroda ve škole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Živá příroda ve škole"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/ Datum : Téma : Plazi Název : Užovka červená Ročník : 2.-5. Autor : Mgr. Dagmar Rolencová

2 Anotace Materiál je určen jako doplněk učiva ČaJS
2. a 3. ročníku – Domácí mazlíčci, případně učiva 5. ročníku - Podnebné pásy. Anotace

3 Pantherophis guttatus
Užovka červená Pantherophis guttatus

4 Zařazení v živočišné říši
Říše: živočichové Kmen: strunatci Podkmen: obratlovci Třída: plazi Podřád: hadi Čeleď: užovkovití Rod: užovka

5 Popis: v zajetí chovaného hada. Barva červená, zespodu bílo černá
Užovka červená patří mezi nejoblíbenějšího v zajetí chovaného hada. Barva červená, zespodu bílo černá Existují i barevné variace Délka 140 – 180cm Věk 12 – 15 let

6 Přírodní výskyt Užovka červená
Upravena mapa ze stránek Přírodní výskyt V přírodě ji najdeme v jižních oblastech Severní Ameriky až po severní Mexiko. Obývá sušší borovicové lesy, pole i odlesněné oblasti. Užovka červená

7 Terárium Vybavení terária: Dno - písek, kokosový substrát, rašelina.
Kámen – úkryt a vyhřívání. Miska s vodou – užovka se do ní musí stočit celá. Topení – žárovka, topný kabel nebo topný kámen. Teplota – 24°C – 25°C Větve – na lezení. Důležité – pravidelné vlhčení terária rozprašovačem.

8 Potrava mláďata - nejmenší myší holátka 1x týdně
dospělý - myš , jednou za dva až tři týdny škrtič – myš udusí a potom pozře

9 Svlékání – ekdyse – zakalení
Probíhá přibližně 1x za měsíc. Trvá 3 – 5 dní. Stará kůže zabraňuje v růstu. V době svlékání bývá podrážděný, nevidí. Kůže musí být celá, hlavně z okolí očí a ocasu

10 Rozmnožování Velikost samice asi 100 cm nebo stáří cca 3 roky
Vhodnější po zazimování - snížení teploty na 5°C – 12°C po dobu 1 až 3 měsíců 60 dní po oplodnění naklade samice 12 – 25 vajec. Po 2 měsících se líhnou mláďata, která jsou soběstačná.

11 Barevné variace 1 Candy cane Candy cane red

12 Soužití s lidmi Přirozeně neagresivní terarijní „mazlíček“
Užovku ochočíme častým braním do rukou. Pozor! - musí o nás vědět - nesmí cítit pach potravy - ne studené ruce - ne prudké pohyby. Případné kousnutí není nebezpečné!! Ideální životní prostor je pro užovku terárium a ne podlaha či pohovka!!!

13 Pracovní list Užovka obývá b - - o - - c – v - lesy. Terárium musíme pravidelně r – s – t. Na vyhřívání mají v teráriu - á - - n. Živí se myšími h – l - - k - . S ká – í kůže trvá ___________ dní. Mláďata se líhnou z __________ . Po narození jsou s – b –st - - n - . Užovka patří mezi š – r – i – e .

14 Citace použitých obrázků
Slide 2: PIATKOWSKK. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 5: ACAPELLA. ORIGINAL UPLOADER WAS ACAPELLA AT DE.WIKIPEDIA. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 6: NÖSCHLI. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 7: ROGER MCLASSUS. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 8: MYLITTLEFINGER. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

15 Citace použitých obrázků
Slide 9: ORIGINAL UPLOADER WAS DAWSON AT EN.WIKIPEDIA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 10: OBR. 1: ORIGINAL UPLOADER WAS ANTSTERR AT EN.WIKIPEDIA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: : OBR. 2: DUSTIN MILLER. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TJP2000. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 3: ORIGINAL UPLOADER WAS DAWSON AT EN.WIKIPEDIA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 4: TJP2000. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: Živá příroda ve škole"

Podobné prezentace


Reklamy Google