15.4.2015 2. sněm RVŠ, Praha 21.5.2009 1 BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
Tatiana Gavalcová Rada VŠ, Pracovní komise pro vnější a zahraniční vztahy Boloňský proces: jak dál po vyhlášení EHEA (Budapešť - Vídeň, březen 2010)
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Studentská PARDUBICE
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Dokumenty Boloňského procesu
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Podpora počátečního a dalšího vzdělávání prostřednictvím ESF.
Zpráva o činnosti Studentské komory 5. sněm RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 4. předsednictvo RVŠ, 16. dubna 2015 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání 2015 – 2017 Bc. Hynek Roubík.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 15. zasedání P RVŠ, Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Transkript prezentace:

sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc Komise pro vnější a zahraniční styky RVŠ

sněm RVŠ, Praha The Bologna Process 2020 – The European Higher Education Area in the new decade Communiqué of the Conference of European Ministers Responsible for Higher Education, Leuven and Louvain-la-Neuve, April April 2009

sněm RVŠ, Praha Ministři 46 zemí odpovědní za VŠ vzdělávání na pravidelné schůzi:  Inventura výsledků dosažených v boloňském procesu (BP),  Stanovení priorit pro EHEA v následujících 10 letech Obsah dokumentu: preambule, preambule, I. zhodnocení předchozích 10 let, I. zhodnocení předchozích 10 let, II. cíle pro období následujících 10 let, II. cíle pro období následujících 10 let, III. organizační struktura pro tyto aktivity III. organizační struktura pro tyto aktivity

sněm RVŠ, Praha : Preambule komuniké:  stárnoucí evropská populace – z toho plynoucí výzva i nutnost rozšiřovat celoživotní vzdělávání,  důsledky globalizace a pokroku v technologiích: vliv na vzdělávání (z hlediska poskytovatele a také přijímatele, nových forem a mobilit za účelem úspěšnosti na trhu práce),  důsledky krize a klíčová role vzdělání,  nutnost pokračovat v reformách VŠ s podporou společnosti – ukotvit evropské hodnoty institucionální autonomie, akademické svobody a sociální rovnost, účast akademiků i studentů

sněm RVŠ, Praha I. Výsledky dosažené v minulé dekádě BP: - Vytváření EHEA: včleněn do evropského intelektuálního, vědeckého a kulturního dědictví, za stálé a významné podpory složek společnosti - BP vede k větší kompatibilnosti a porovnatelnosti systémů VŠ vzdělávání v jednotlivých státech a dává možnost mobilit studentům, ale také umožňuje VŠ institucím získat studenty z jiných kontinentů - Aplikace systému 3-stupňového studia: modernizace studia, možnost získání kvalifikace hned po 1. cyklu, důraz na kvalitu v evropském rámci zaváděním norem kvality a také význam uplatňování ECTS, DS

sněm RVŠ, Praha II. Priority pro období dalších 10 let: Obecně: soustředění se na kvalitu, na diverzifikaci vzdělávacích systémů (jejich poslání: od výuky a výzkumu po službu společnosti a působení v sociální soudržnosti i v kulturním rozvoji)

Spolu 10 prioritních oblastí: sociální aspekty (rovný/spravedlivý přístup ke vzdělávání, úspěšnost ve studiu), LLL, zaměstnatelnost, učení orientované na studenta a výuka na VŠ, vzdělávání, výzkum, inovace, mezinárodní otevřenost, mobilita, nástroje pro zajištění transparentnosti (typologie vysokých škol), sběr dat - dokumentace, financování sněm RVŠ, Praha

sněm RVŠ, Praha PRIORITY – detailněji o některých: Sociální dimenze – rovný přístup ke vzdělání Celoživotní vzdělávání (LLL): integrální součást vzdělávacích systémů; je nutné zaručit jeho dosažitelnost, poskytnutí kvalitního vzdělávání a transparentních informací; umožňovat flexibilní formy; vyžaduje podporu organizační i finanční. Vytváření národních kvalifikačních rámců (NQF – kontext národní, ale koordinace v rámci Evropy) s předpokladem jejich funkčnosti po r je významným krokem k implementaci LLL

sněm RVŠ, Praha Vzdělávání pro zaměstnatelnost s cílem: VŠ instituce s vyšší odpovědností k potřebám zaměstnavatelů x zaměstnavatel lépe pochopí vzdělávací záměry; výzva k zakomponování pracovní činnosti do programu studia a také obráceně, umožnit studium v kombinaci se zaměstnáním Vzdělávání orientované na studujícího – změna poslání vzdělávání; rozvíjet uplatnění výsledků vzdělávání (learning outcomes), implementovat European Standards and Guidelines for Quality Assurance

sněm RVŠ, Praha Vzdělávání, výzkum a inovace: na všech úrovních má být VŠ vzdělávání zakotveno na aktuální úrovni výzkumu a vývoje a má podporovat rozvoj inovací a kreativity ve společnosti Mobility: výzva k jednotlivým zemím rozšiřovat mobility a jejich typy při zachování jejích kvalit; podpora snahy, aby v r alespoň 20% absolventů VŠ v EHEA strávilo studium nebo jeho část na zahraniční VŠ;

sněm RVŠ, Praha Mobilita vede k osobnostnímu rozvoji a je také nástrojem porovnávání a zkvalitňování výuky v mezinárodním rámci Výzva k vybalancování počtu vysílaných a přijímaných účastníků mobilit a k nastavení parametrů sociální politiky pro akademické pracovníky účastnící se mobilit

sněm RVŠ, Praha III. Organizace aktivit v další dekádě Bologna Follow-up Group je poveřena připravit pracovní plán do r – zaměřit se zejména na priority a doporučení z komuniké, speciálně se žádá - definovat indikátory pro zhodnocování a monitorování mobilit, pro sociální dimenzi BP a další jeho stránky k tomu lze optimálně využít existující pracovní struktury, monitorovat proces a sbírat data pro jeho korektní dokumentaci a hodnocení

sněm RVŠ, Praha Další setkání: výroční boloňská konference společně pořádaná Rakouskem a Maďarskem ve Vídni a Budapešti, března 2010 (očekává se vyhlášení společného evropského prostoru VŠ vzdělávání = EHEA) Pokračování série pravidelných ministerských konferencí: Bukurešť, Rumunsko, dubna 2012 (následující pak v r. 2015, 2018, 2020) Aktuální informace:

sněm RVŠ, Praha Děkuji vám za pozornost