Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Regionální funkce knihoven v roce 2007 (základní informace) 13. řádné zasedání sekce SDRUK pro RF Praha 9. dubna 2008.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Regionální funkce knihoven v roce 2005 a v roce 2006 současný stav, problémy a perspektivy Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna.
2. Statistika knihovnických činností (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Ladislava Zemánková.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
VZDĚLÁVÁNÍ a REGIONÁLNÍ FUNKCE ??? Brno Zlata Houšková.
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
EVVO EVVO V LIBERECKÉM KRAJI. EVVO NA LIBERECKÉM KRAJI SAMOSPRÁVA ODDĚLENA OD STÁTNÍ SPRÁVY oddělení samosprávy na odboru ŽP a zemědělství – vedle EVVO.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava knihoven na výkon regionálních funkcí ve Středo- českém kraji v letech 2001/2002 Mgr. Jan Helcelet Středočeská vědecká knihovna v Kladně Seminář.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Statistika 2010 a 2011 Úkoly na nejbližší období Několik informací Několik připomenutí Sekce SDRUK pro RF a skupina pro standardy VKIS Praha, 10. listopadu.
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
ROZVOJ ICT V PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍCH KRAJE VYSOČINA Poskytování finančních prostředků.
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK)
Oddělení kultury a památkové péče. 2 Příspěvkové organizace v oblasti kultury  vykonává zřizovatelské funkce k šesti příspěvkovým organizacím: - Východočeské.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
PORADA RF Holasovice
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma
Transkript prezentace:

Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006

Čím můžeme vyhodnotit? Výsledky roku 2005 Výsledky roku 2005 Údaje za 1. čtvrtletí roku finance Údaje za 1. čtvrtletí roku finance Organizační změny, novinky Organizační změny, novinky Výsledky služeb obsluhovaných k nihoven Výsledky služeb obsluhovaných k nihoven Standard VKIS Standard VKIS

R – první rok v krajské samosprávě Kraje přidělují finance (převedené od státu) Kraje přidělují finance (převedené od státu) Finance na RF jsou součástí krajských rozpočtů Finance na RF jsou součástí krajských rozpočtů MK vydává metodický pokyn jako orientační pomůcku pro stanovení krajských pravidel, koncepcí, … MK vydává metodický pokyn jako orientační pomůcku pro stanovení krajských pravidel, koncepcí, … Část krajů využívá plně, částečně, vlastní pravidla Část krajů využívá plně, částečně, vlastní pravidla 1 kraj Koncepci a pravidla schválena krajským zastupitelstvem 1 kraj Koncepci a pravidla schválena krajským zastupitelstvem Vývoj RF v krajích dle konkrétních podmínek, potřeb Vývoj RF v krajích dle konkrétních podmínek, potřeb Problémy (?) finanční Problémy (?) finanční

Charakteristika roku 2005 Kolik kraje skutečně na RF přidělily Kolik kraje skutečně na RF přidělily Toky peněz Toky peněz Kdy dorazily peníze? Kdy dorazily peníze? Limitování položek? Limitování položek?X Jsou výsledky uspokojivé? Jsou výsledky uspokojivé?

Převedeno krajům – poskytnuto kraji na RF (2005) -5%=0,6mil. Kč -30%=2,6 mil. Kč +16,6%=2mil. Kč

leden 2006 leden 2006

Charakteristika roku 2005 v číslech Rok /- K dispozici (v Kč) (v Kč) od státu od krajů RF vykonávalo 109 knihoven (14 KK, 95 PK) 112 knihoven (14 KK, 98 PK) + 3 Obsluhované knihovny knihovna s RF obsluhovala Ø 56,7 knihoven 57 knihoven + 0,3

Obsluhované knihovny obsluhující knihovníci rok /2005 Počet obsluhovaných knihoven Počet pracovníků RF 219,06275,89279,7269,2 - 10,5  pracovní úvazek na 1 obsluhovanou knihovnu 0,040,040,060,04 - 0,02 Ø počet obsluhov. knihoven na 1 pracovní úvazek 2623,222,022,6 + 0,6

Druhy služeb v rámci regionálních funkcí 7 standardizovaných služeb v rámci RF, které krajské a pověřené knihovny poskytují obsluhovaným knihovnám

Konzultační činnost rok Obslouženéknihovny Poskytnuté konzultace Ø p. konzultací na 1 obsluhovanou knihovnu2,32,93,23,3

Metodické návštěvy rok Počet obsloužených knihoven Metodické návštěvy Ø MN na 1 obslouženou 1,72,121,9 Ø MN na 1 obsluhovanou 1,6221,9

Vzdělávání knihovníků rok celkem z toho RF podíl RF v % v %celkem z toho RF podíl RF v % v % p.obsloužených knihoven xx xx p. vzdělávacích akcí ,4 % ,4% p. účastníků ,2% ,5% p. vyučovacích hodin ,5 % ,6%

Porady – koordinační, informační a v rámci RF i vzdělávací nástroj rok P. obsloužených knihoven Počet porad Počet účastníků Ø počet porad v kraji ,7 Ø p. účastníků 1 porady 11,110,61110,6

VF „cirkulující“ (nikoliv ležící) rok p.obslouž. knihoven 3 39O % všech obsluhovaných kn. 59,6%73,1%80,1%83,6% počet souborů v nich svazků Ø počet sv. do 1 kn. 120, ,5 Ø počet svazků v 1 souboru 42,443,544,945,2 Ø počet souborů do 1 knihovny 2,83,33,63,8

Jak na tom RF jsou? Realizovat RF mají KK a PK i nadále zájem Realizovat RF mají KK a PK i nadále zájem Zájem udržet podmínky pro jejich výkon Zájem udržet podmínky pro jejich výkon Snaha řešit dle konkrétních potřeb Snaha řešit dle konkrétních potřeb Zájem porovnávat, zlepšovat … Zájem porovnávat, zlepšovat … Zájem knihovníků a provozovatelů obsluhovaných knihoven Zájem knihovníků a provozovatelů obsluhovaných knihoven

V regionech, kde KK a PK ctí Dobrou komunikaci Dobrou komunikaci Otevřenost Otevřenost Ochotu pomáhat Ochotu pomáhat Mají obyvatelé obcí knihovnu … (nebo ji už budují)

Ladislava Zemánková KI NK ČR