Nejsnazší cesta k dotacím Dotační možnosti, jak v dnešní době přistupovat k dotacím, praktické rady Richard Lev Ředitel odboru podpory podnikání a inovací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Možnosti, jak v době krize přistupovat k dotacím praktické rady
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Monitorovací zpráva (MZ) Projektová část
Operační program Podnikání a inovace doporučení pro další programové období, vzorové projekty Ing. Renata Kořínková | vedoucí oddělení koordinace Strukturálních.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Pojďme dělat obchod společně!
Průvodce podáním žádosti do ROP JV Listopad 2012 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
ČASTÉ CHYBY PŘI ZPRACOVÁNÍ ŽÁDOSTI O DOTACI 8. října 2013 Ing. Petra Salačová, OAP Ústí nad Labem 1.
Základní kroky v administraci žádosti o dotaci. Přístup:  systém pro elektronické podávání žádosti o dotaci Výhody:  On-line.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Nejsnazší cesta k dotacím Dotační možnosti, jak v dnešní době přistupovat k dotacím, praktické rady Richard Lev Ředitel odboru podpory podnikání a inovací.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
Centrum pro regionální rozvoj ČR
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Regionální konference Operační program Průmysl a podnikání 2004–2006, výsledky, hodnocení a dopady pro nové programové období 2007– května 2009.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 3 – Udržitelné využívání.
Program rozvoje venkova ČR na období NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ŽADATELŮ O DOTACE 11. října 2016 od 8:00 – 31. října 2016 do 13:00.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Program rozvoje venkova Administrace Žádosti o dotaci 1. kolo příjmu žádostí
Fórum pro příjemce Diskusní fórum pro příjemce dotací z ROP MS o dobré praxi a překážkách při realizaci podpořených projektů.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Centrum pro regionální rozvoj ČR Vinohradská 46, Praha 2 | tel.: | fax: | | Příprava.
Integrovaný plán rozvoje města Hodonín Seminář pro žadatele
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Schválením žádosti projekt nekončí
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Schválením žádosti projekt nekončí
Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část řízení projektu (seminář pro příjemce – 1. a 2. výzva)
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
SCLLD MAS HORNÍ POMORAVÍ
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Fond malých projektů Interreg V-A SK - CZ Realizace malého projektu Zdeněk Mikel Ostrava
Mgr. Josef Smékal Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Nejsnazší cesta k dotacím Dotační možnosti, jak v dnešní době přistupovat k dotacím, praktické rady Richard Lev Ředitel odboru podpory podnikání a inovací Mob:

2Kapitola/Slide GRANTIKA České spořitelny, a.s.  Dříve RAVEN EU Advisory  Součást finanční skupiny České spořitelny  Nabízíme komplexní péči o klienta v oblasti dotací EU  Pomůžeme Vám jak si najít, získat a udržet dotaci  Konzultace záměrů, příprava projektů  Výběrová řízení, dotační management

3Kapitola/Slide Jak přistoupit k žádosti o dotaci  Proč žádat v letech 2009 a 2010  Bude uvolněna převážná část finanční alokace na roky 07 – 13  Šance na získání dotace je vyšší než kdy v budoucnu bude  Kdy o dotace žádat  Plánovat investice dopředu (rok )  Smysluplný podnikatelský záměr  Představa o zajištění financování projektu (pouze u Školicích středisek, Nemovitosti)  Jak žádat  Rozhodnutí: sám či poradenská agentura? – šance na (ne)úspěch  Výběr vhodného dotačního programu  Získání dostatečného množství informací

4Kapitola/Slide Úspěšnost projektů podaných v prvních Výzvách: REUA – PPI  Program Rozvoj:  Úspěšnost k dnešnímu dni: 42%  Program Marketing:  Procentuální úspěšnost 88,5%  Program Inovace  Úspěšnost k dnešnímu dni: 78%  Program ICT v podnicích  Úspěšnost k dnešnímu dni: 100% CZECHINVEST – CELÉ OPPI  Program Rozvoj:  Celková úspěšnost: cca 21,5%  Program Marketing:  Celková úspěšnost: 38%  Program Inovace  Celková úspěšnost: cca 50%  Program ICT v podnicích  Celková úspěšnost 60%

5Kapitola/Slide Kalendář vybraných výzev OPPI

6Kapitola/Slide Základní informace k vybraným Výzvám  Program Rozvoj  Nákup nových strojů pouze ve strukturálně postižených regionech

7Kapitola/Slide Základní informace k vybraným Výzvám

8Kapitola/Slide Nutné kroky k získání dotace – časová osa  Získání elektronického podpisu pro statutárního zástupce společnosti (alt. Plná moc)  Časová náročnost – jedno odpoledne  Cena 180 – 560 Kč  Založení MASTER účtu v aplikaci e Account  založení – cca 30 minut, aktivace max 5 pracovních dnů  Podání registrační žádosti  Vypracování – cca týden  Doba ke schválení jeden týden až měsíc  Možno začít s realizací projektu  Podání plné žádosti (včetně Studie proveditelnosti a dalších příloh)  Doba vypracování - dle typu programu 2 – 3 měsíce  Době ke schválení 3 – 12 měsíců dle typu programu  Rozhodnutí o získání / nezískání dotace  Ukončení projektu, žádost o platbu

9Kapitola/Slide Jak pracovat s dotací – varianta 1) projekt chci na 100% bez ohledu na výsledek žádosti o dotaci  Podání Žádosti v co nejbližším možném termínu  Způsobilé výdaje až po schválení Registrační žádosti  Hlavně nepodepisovat žádné smlouvy o dodávkách bez řádně provedeného výběrového řízení  Po schválení RŽ možno začít s realizací projektu  Zajištění finančního krytí projektu  Vyčkat na schválení a proplacení dotace (hlavně trpělivost)

10Kapitola/Slide Jak pracovat s dotací – varianta 2) projekt nechci realizovat bez dotace  Podání Registrační žádosti v termínu stanoveném Výzvou  Podání plné žádosti včetně všech příloh  Představa o zajištění finančního krytí projektu  Vyčkat na schválení dotace (hlavně trpělivost)  Rozhodnutí o (ne)získání dotace  Zahájení (ne)realizace projektu  Proplacení dotace

11Kapitola/Slide Jak pracovat s dotací – varianta 3) část projektu chci každopádně, část projektu jen s dotací  Podání Registrační žádosti  Počkat na schválení Registrační žádosti  Po provedení Výběrových řízení realizujeme první část projektu  Podání plné žádosti včetně všech příloh  Zajištění finančního krytí projektu  Vyčkat na schválení dotace (hlavně trpělivost)  Rozhodnutí o (ne)získání dotace  (Ne)Realizace druhé části projektu  Proplacení dotace

12Kapitola/Slide Modelový příklad – Žádost do programu ROZVOJ  Záměr: chci pořídit CNC soustruh a frézu  Příjem Registračních žádostí do programu:  Časové hledisko- varianta 1 a 2

13Kapitola/Slide Rozhodnutí o realizaci projektu Varianta 1 Varianta 2

14Kapitola/Slide Chyby při založení Master účtu  Pozdní zakládání Master účtu  Nepřesnosti údajů  Název společnosti přesně dle OR  Včetně mezer, malá velká písmena   Chybějící údaje  Nutno vyplnit všechny CZ – NACE (dříve OKEČ)  Doplnit všechny statutární zástupce 

15Kapitola/Slide Registrační žádost projektu  Jasná představa o celkovém objemu finančních prostředků – lehce nadhodnotit  Termíny zahájení a ukončení  Způsobilé výdaje až po SCHVÁLENÍ registrační žádosti  Finanční zdraví žadatele Nejčastější chyby  Podhodnocený rozpočet  Příliš obecný popis projektu – konkretizovat v souladu s programem  Nedoplněna korespondenční adresa  Špatně vyplněné CZ-NACE

16Kapitola/Slide Výběrová řízení  Pro položky nad 500 tis. Kč bez DPH  POZOR na rozdělování položek!!  Rezervovat dostatečný čas (cca 50 dní)  Věnovat pozornost formálním náležitostem (časové lhůty, místo vyvěšení (obchodní věstník), náležitosti zadávací dokumentace)  Správné nastavení výběrových kritérií  Cena, kvalita provedení, servisní požadavky, délka záruky  Aktivně oslovovat potenciální dodavatele  Žádost o výjimku  eAccount  Doložit správnost VŘ – zadávací dokumentace, nabídky …  Lhůta 20 dní

17Kapitola/Slide Realizace projektu  Řádně evidovat všechny platby  Analytické účetnictví  Publicita projektu  Včasné podávání monitorovacích zpráv  2 – 4 ročně dle konkrétního programu  Po ukončení závěrečná zpráva + žádost o platbu  2 – 5 let monitorovací zprávy 1x ročně  Dodržet závazné ukazatele! (viz. Plná žádost)  Dodržet monitorovací ukazatele (viz. Plná žádost)  V případě nedodržení může být krácena dotace  V případě změn v harmonogramu  POZOR na datum ukončení projektu

18Kapitola/Slide Kam dlouhodobě zaměřovat projekty, důležité aspekty získání dotací  Vědecko – výzkumná činnost.  Spolupráce s VŠ a VaV institucemi  Získávání vlastní patentů a jejich zavádění do praxe  Investice do vzdělávání zaměstnanců  Strukturálně postižené regiony

Nejsnazší cesta k dotacím Přeji hodně úspěchů! Richard Lev Ředitel odboru Podpory podnikání a inovací Mob: