Zajišťuje proudění krve.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název Oběhová soustava člověka
Advertisements

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Krev, její složení a funkce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
PŘÍRODOPIS Srdce a krevní oběh | 8.ročník
Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Opakování - krev a krevní cévy
Oběhová soustava člověka
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Č íslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Oběhová soustava člověka
Oběhová soustava 5. ročník
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Cévní soustava.
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Člověk 1.díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Oběhová soustava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Člověk – Oběhová soustava
Člověk – Oběhová soustava
Zpracoval: Ondřej Boček
Oběhová soustava a krev
Oběhová soustava.
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
Tělní tekutiny Krev a míza.
Srdce.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Anotace: informace navíc Autor: Mgr. Eva Palovská,2011 Ověření ve vyuce: ,
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, srdce Ročník: 8.
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Srdce a jeho funkce v těle
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Oběhová soustava Krev.
Přírodověda pro 5. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
sites.google.com/site/vondrakovalidsketelo
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Oběhová soustava.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Zajišťuje proudění krve. Oběhová soustava Zajišťuje proudění krve.

Krevní skupiny Každý máme krev určité krevní skupiny Jsou 4 Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem A B AB 0 Lidé s krevní skupinou A mohou darovat krev jen lidem se skupinou A a AB

Oběhová soustava - zápis zajišťuje nepřetržitý průtok krve celým tělem Tvoří ji srdce, cévy, krev Cévy - tepny - rozvádí okysličenou krev do těla - žíly - vrací zpět odkysličenou krev do srdce - vlásečnice – nejmenší cévy Srdce - dutý sval uložený v hrudníku - pumpuje krev do plic a do celého těla = krevní oběh Krev -rozvádí do těla kyslík, živiny, vitamíny… - okysličená krev je světle červená Odvádí z těla oxid uhličitý a škodlivé látky – neokysličená krev je tmavočervená

Krev v těle žíly (modře) tepny (červeně) vlásečnice

Boule a rány Krev má úžasnou schopnost měnit se z kapaliny na pevnou látku v několika minutách, tak záplatuje řezné rány Jakmile se řízneš, teče krev, která začíná houstnout a srážet se – ta zařídí krevní destičky Srážení krve vyplňuje poranění a zabraňuje dalšímu krvácení Když krevní sraženina zaschne, vytvoří strup. Pod ním dorůstá nová kůže.

POKUSY Nahmatej pulz tak, že si přiložíš 2 prsty na zápěstí. Co cítíš? Vydrž 1 minutu. Co se stane, když uděláš pár dřepů? Srdce malých zvířat bijí rychleji. Tipneš si kolikrát je to za minutu u kolibříka? 90 úderů Počet se zvýší 1000 úderů

Odhadni - vyhledej Kolik litrů krve máš ty? Kolik litrů má miminko? Kolik litrů má dospělý člověk? Proč nemohou darovat krev děti? Kde se tvoří krev? Proč je krev červená? krvácení 2l Víc než půl litru 6l Zatímco dospělému člověku nebude vadit, když 0,5 litru daruje, dětem ano, protože jí mají málo. V nejsilnějších kostech (např. stehenní kost) Krev obsahuje červené barvivo – červené krvinky

SRDCE Srdce je kus svalu velikosti mužské pěsti. Není nic víc než čerpadlo, pumpa. Bez odpočinku přečerpává krev, každou sekundu jeden stah od čtvrtého týdne po početí až do chvíle těsně před smrtí. Každým stahem vysílá do těla vlnu krve. Kdyby byl každý ze stahů vyjádřen jediným slovem, měli bychom v rukou knihu s deseti miliony stranami. Srdce masáž srdce

Spočítej Srdce nám tepe v klidu rychlostí 70 tepů za minutu. Kolik tepů je to za den? 100 800 tepů za den Srdce v klidu přečerpá asi 8 litrů krve každou minutu. Kolik litrů přečerpá denně? 11 520 litrů denně Celková délka tepen, žil a vlásečnic v našem těle je neuvěřitelných 130 000 km. Kolikrát bys musel jet vlakem z Pardubic do Prahy (100 km) a zpět, abys ujel stejnou vzdálenost? Vzdálenost Praha – Pardubice a zpět bychom ujeli 565krát.