Zdravotní záchranná služba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohled kraje na nepřetržitou péči MUDr
Advertisements

Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Zdravotnická záchranná služba hl.m. Prahy
Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje
Spolupráce ZZS s obecními samosprávami a perspektivy jejího rozvoje
Základní neodkladná resuscitace
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
Mobilní elektronická podpora ZZSHMP.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST Obor 6 – zdravotnictví Záchranná služba Vypracovala: Lenka Vavrová 2. ročník OA a VOŠ CR s právem státní jazykové zkoušky.
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Zdravotnická záchranná služba příspěvková organizace
OCHRANA OBYVATEL ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
... jednotné evropské číslo tísňového volaní 112
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.1 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Obecné zásady první pomoci Typ: DUM - výkladový Předmět:
KPCR Kardiopulmocerebrální resuscitace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Letecká záchranná služba
První pomoc Přivolání pomoci z okolí
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zásady první pomoci Lenka Kraváčková.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Neodkladná resuscitace
Organizace zdravotnické služby v armádě
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Traumatologický plán ÚSZS
Zdravotnická záchranná služba (dále jen ZZS)
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
VY_32_INOVACE_03_OČMS_složky integrovaného záchranného systému AUTOR: Petra Kroupová ŠKOLA: ZŠ SPECIÁLNÍ.
* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_16_První pomoc Číslo a název klíčové aktivity: III/2.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
Tísňová péče. je terénní distanční sociální služba, jejímž základním cílem je snížit zdravotní a sociální rizika starých nebo zdravotně postižených lidí.
PRVNÍ POMOC VY_32_INOVACE_2C_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ I MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST DRUHY MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY CHOVÁNÍ LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.30_Prvni_pomoc Datum:
Na Zámecké 9, Praha 4 - Nusle, IČO: č. účtu: /2700
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Zdravotní péče v ČR,.
Customer Contact Praha
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Třídění raněných metodou START
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
XII. Konference samospráv Olomouckého kraje 21. 4
Čísla integrovaného systému
AED … tři písmena, která zachraňují!
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Digitální učební materiál
Kurz základní resuscitace
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Zdravotní záchranná služba

OBSAH:  Co je to vlastně ZZS?  Celostátně platné číslo  Jak volat ZZS  Systém ZZS v ČR  Počty výjezdů  10 kroků pro život  Foto galerie

Co je to vlastně záchranná služba? Záchranná služba je služba, jejíž posláním je péče o pacienty, jejichž zdravotní stav se náhle a neočekávaně zhoršil a jejichž základní životní funkce (tj. vědomí, oběh a dýchání) jsou ohroženy selháním nebo již selhávají. Důvody výjezdů:  onemocnění srdce a plic neurologické potíže  psychiatrické příhody  úrazy a otravy  poruchou vědomí či bezvědomím

Lékařská služba první pomoci je služba praktických lékařů, zajišťující dostupnost primární péče v případě běžných onemocnění i mimo běžné ordinační hodiny. Dopravní zdravotní služba je služba, zajišťující transporty nemocných osob bez nebezpečí zhoršení zdravotního stavu.Transport se provádí na základě "Příkazu ke zdravotnímu transportu", který vystaví ošetřující lékař.

 Celostátně platné tísňové číslo záchranných služeb je 155, které se volá vždy bez jakékoliv předvolby - volání na něj je vždy zdarma.

Jak volat záchrannou službu  Záchrannou službu volejte vždy, pokud jste svědky náhlého a neočekávaného zhoršení zdravotního stavu pacienta, závažného úrazu nebo děje, který zřejmě bude mít za následek úraz nebo jiné škození zdraví.  Zdravotní sestra na dispečinku záchranky zpravidla ověří číslo, z něhož voláte, a adresu (popis místa), kam je třeba poslat pomoc.  Dále bude pracovník dispečinku pravděpodobně zjišťovat určité podrobnosti o tom, co se na místě děje.   V neposlední řadě poskytují moderně pracující operační střediska jako standard informaci, jakým způsobem poskytnou postiženému (postiženým) první pomoc, a to zejména ve stavech bezprostředního ohrožení života (zástava oběhu, dušení, tepenné krvácení), ale třeba i v případě náhlého porodu.   Volající by měl být poučen, co dělat do příjezdu záchranky.  Pokud by se po ukončení hovoru stav nemocného (nemocných) výrazně změnil (zhoršil, ale i zlepšil), neprodleně znovu zavolejte linku 155 a informujte dispečink o změně stavu.

Systém zdravotnické záchranné služby v ČR  Záchranné služby ve střední Evropě jsou tradičně organizované jako lékařské záchranné služby. V případě vážné nehody nebo náhle vzniklé život ohrožující příhody vyjíždí přímo na místo (tzv. Rychlá lékařská pomoc - RLP).  Ve velkých městech funguje záchranná služba tzv. rendezvous systémem = kompletní zásahový tým sjíždí až na místě příhody.

Současný stav a perspektivy organizace systému v ČR K 1.1.2003 vzniklo 14 krajských Územních středisek záchranné služby. Tato střediska, zřizovaná nyní krajskými úřady, odpovídají za poskytování před nemocniční neodkladné péče. Počty pracovišť v ČR k 31. 12. 2002 - 312 telefonních linek 155  - 260 výjezdových stanovišť - 405 výjezdových skupin, z toho           322 v nepřetržitém a 83 v omezeném provozu             373 výjezdových skupin zajišťovaných řídícími ZZS 31 skupin smluvních

Počty výjezdů: Na 1 výjezdovou skupinu připadá v průměru 1394 výjezdů za rok, tj. 3,9 výjezdu za 24 hodin  1 výjezdová skupina připadá asi na 24.600 obyvatel, na 100.000 obyvatel připadají tedy v průměru asi 4 výjezdové skupiny Na 1 stanoviště LZS připadá v průměru 486 vzletů, tj. 1,3 vzletu za 24 hodin Pozemní výjezdové skupiny vyjížděly k 457973 primárním zásahům, to je v rámci celé České republiky asi 1255 případů denně.

Pro představu několik čísel o záchranných službách v ČR Za rok absolvují zdravotnické záchranné služby v České republice cca 500.000 výjezdů Při zpětném vyhodnocení jde pouze cca v 5 - 10% výjezdů skutečně o život ohrožující stavy, kdy pacient zemře, nebo je předáván na intenzivní nemocniční lůžko Příčinou naprosté většiny ( 80 - 85%) všech výjezdů záchranných služeb jsou interní, neurologická a jiná onemocnění. Pouze 15 - 20% zásahů má úrazovou příčinu, asi čtvrtinu z nich tvoří dopravní nehody, zbytek jsou pracovní, sportovní a domácí úrazy. Na jeden výjezd přijme operační středisko 3 - 4 telefonáty na tísňovou linku 155 Na jeden výjezd Hasičského záchranného sboru připadá početně cca 10 - 15 výjezdů zdravotnické záchranné služby

Zákony a vyhlášky Motto: přiznání je polehčující okolnost, ale významným způsobem komplikuje obhajobu...

aneb kdybyste všechno zapomněli... 10 kroků pro život aneb kdybyste všechno zapomněli... 1. Co je život bezprostředně ohrožující stav 2. Co udělat nejdřív a co potom 3. Stavění tepenného krvácení 4. Uvolnění dýchacích cest 5. Stabilizovaná poloha 6. Umělé dýchání 7. Masáž srdce 8. Úrazy 9. Vytrvejte 10. Jen pro úplnost

Pohled do nedávné historie

Vypracovaly: Iveta Bebčáková Petra Hadrabová