Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36."— Transkript prezentace:

1 První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36

2 První pomoc nejen při úrazech v TV Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: První pomoc Autor: Mgr. Zuzana Pokorná Vytvořeno: 2. října 2011 Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Rizika ohrožující zdraví a jejich prevence Téma: První pomoc při úrazech Pomůcky: PC, dataprojektor Anotace: Prezentace je určená k výuce první pomoci u úrazů, které se mohou stát při TV. Žáci se seznámí nejen s první pomocí lehčích úrazů, ale i s postupem KPR. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.

3 Resuscitace dítěte Raněného oslovím,udělám bolestivý podnět, nereaguje – li, je v bezvědomí, začínám KPR Uvolním dýchací cesty záklonem hlavy a zvednutím brady, zjistím, zda dýchá Dýchá – volám 155 Nedýchá – 5 vdechů, 30 kompresí hrudníku, dále v poměru 30:2 Vdech: záklon hlavy, zvednutí brady, stisknutí nosu, otevření úst, plynulý vdech Komprese: dolní třetina hrudní kosti, hranou dlaně jedné ruky, druhá je zaklesnutá do první, propnutý loket, frekvence 100/min Po neúspěšné 1 minutě KPR volám 155 a provádím KPR dále až po převzetí záchrannou službou POKUD NEJSEM ZCELA PŘESVĚDČENA O ZDRAVOTNÍM STAVU PACIENTA, NEDÝCHÁM DO NĚJ, PŘISTOUPÍM POUZE KE KOMPRESÍM!!! VŽDY DODRŽUJEME PRAVIDLO, ZACHRAŇUJ, AVŠAK NEOHROZ SEBE A SVÉ ZDRAVÍ!!!

4 Volání 155 Představím se Řeknu, co se stalo, stav postiženého (kolik je postižených), jméno, věk postiženého Kde se to stalo – město, ulice, číslo popisné, patro, jméno na zvonku, orientační bod v terénu, zda bude někdo čekat Zda jsou potřeba další složky: hasiči, policie… Jasně a stručně odpovídat na dotazy Položit telefon jako druhý, ne dříve než operátor!

5 Resuscitace dospělého Obdobně jako u dítěte zjistíme zda raněný dýchá. Zjištěné informace ihned voláme 155 Pokud nedýchá, zahajujeme KPR Nachystáme si resuscitační roušku a uděláme 30 kompresí hrudníku, poté 2 vdechy a pokračujeme v poměru 30:2

6 Krvácení Z nosu – pevně stiskneme nosní křídla, překloníme hrudník, nic do nosu nevkládáme Povrchové – omyjeme čistou vodou, dezinfikujeme a překryjeme obvazem Silné krvácení – nezaškrcujeme!!! Do rány vložíme prsty, po přinesení lékárničky přiložíme tlakový obvaz. Raněného položíme na záda a zvedneme mu nohy

7 Zlomeniny Otevřená zlomenina a krvácení – přiložíme prsty do rány, raněného položíme na záda, zvedneme mu nohy, poté přiložíme tlakový obvaz, voláme 155 Zlomenou ruku či nohu přidržujeme v poloze, v jaké se nachází, aby se nepohybovala, nenarovnáváme ji!

8 Vyražený dech po pádu nebo úderu Raněný se nemůže nadechnout, chvíli vyčkáme, dýchání se může samo do několika sekund obnovit Pokud se dýchání neobnoví, zahájíme KPR Cizí těleso v ráně Předmět z rány nikdy nevytahujeme!!! Zavolám 155 Přidržujeme těleso tak, aby se nepohybovalo a vyčkáme do příjezdu záchranné služby

9 Poranění hrudníku a břicha pád na břicho či hrudník: při vědomí – postiženého uložíme do úlevové polohy v polosedě na zádech či boku, voláme 155 V bezvědomí – viz KPR Bodné poranění břicha či hrudníku – voláme 155, těleso přidržujeme proti pohybu, nevytahujeme!

10 Další důležitá čísla 155 – Zdravotnická záchranná služba ČR 158 – Policie ČR 150 – Hasiči ČR 112 – Evropské tísňové číslo

11 Rozdíl mezi 155 a 112 155 je dobré volat v případě ohrožení života 112 je dobré volat především v cizině nebo v případě že na mobilním telefonu není signál. Je–li v místě signál jiného operátora, bude spojení na 112 možné 112 je dobré využít také tehdy,když volající neví, kde se nachází. Volání přes toto číslo umožní lokaci volajícího Volání 155 i 112 je po celé ČR zdarma! Volání na obě čísla jsou možná i bez vložené SIM karty!

12 Čím dříve je ZZS zavolána, tím dříve se pacientovi dostane odborné pomoci. Neboj se volat 155! V případě naléhavého život ohrožujícího stavu je ZZS na místě do 15 minut!

13 Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36."

Podobné prezentace


Reklamy Google