Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čísla integrovaného systému

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čísla integrovaného systému"— Transkript prezentace:

1 Čísla integrovaného systému
VY_32_INOVACE_02_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_ČÍSLA INTEGROVANÉHO SYSTÉMU Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/ Mgr. Ladislava Hofmanová

2 Tísňové volání Je jeden ze základních způsobů ohlášení mimořádné události a vyžádání pomoci složek integrovaného záchranného systému. Zajišťuje ochranu základních lidských práv: ochrana života a zdraví přijatelné životní prostředí ochrana majetku

3 Tísňové volání funguje nepřetržitě pro všechny obyvatele
téměř na celém území státu (v závislosti na pokrytí signálem mobilní sítě) bezplatně ve všech telefonních sítích ze všech koncových hlasových zařízení telefonních sítí

4 Čísla integrovaného systému
Záchranná služba – 155 (Zdravotnická záchranná služba - ZZS) Hasiči (Hasičský záchranný sbor - HZS) Policie - 158 (Policie ČR - PČR) Tísňové volání - 112 - jednotné evropské číslo tísňového volání - SOS - k oznámení jakékoliv mimořádné události ) Městská (obecní) policie - 156 -(není ve všech městech a obcích)

5 Jak správně přivolat pomoc
Snažte se zachovat klid. Věcně odpovídejte na otázky. Největší zdržení před výjezdem posádky záchranné složky mohou způsobit dohady s dispečerem.

6 Co správně říci Co přesně se stalo - tato informace je nutná k posouzení, jakou pomoc vyslat. Přesné místo události - tato informace je nutná ke snadnému a rychlému nalezení místa události . Informace o postiženém - pohlaví, přibližný věk, počet postižených (pro zajištění adekvátní pomoci a lůžka pro pacienta). Informace o volajícím - číslo telefonu, z něhož voláte pro případný zpětný dotaz při obtížném hledání místa či jiných problémech, popřípadě i jméno volajícího.

7 Kdy volat 150 Číslo 150 je určeno k oznámení požárů, živelních pohrom, havárií a nehod. Tedy všude tam, kde je nutné provádět záchranné nebo likvidační práce. (hašení, vyprošťování, nebezpečné látky apod.)

8 Kdy volat 155 Vždy, došlo-li k náhle poruše zdraví, úrazu nebo nehodě se zdravotnickými následky.  Volejte zejména tehdy, jestliže jde o tyto stavy: neobvyklé tlaky či bolest na prsou potíže s dechem, dušnost porucha vědomí, bezvědomí, křeče vážnější úraz otrava léky či chemikáliemi a další vážné stavy

9 Kdy volat 158 Když jste obětí nebo svědkem trestného činu.
Je ohrožena bezpečnost osob, majetku a veřejného pořádku. Máte-li podezření na jakoukoliv formu terorismu. Když jste svědky korupce nebo závažné hospodářské trestné činnosti.

10 Tísňové volání 112 Univerzální tísňové číslo, které funguje jednotně v celé Evropské a zdarma. 112 je možné volat i bez vložené SIM karty, ze zcela vyčerpané předplacené karty dokonce i ze zamčeného telefonu. Pokud je zřejmé, že potřebujete pouze jednu ze základních složek integrovaného záchranného systému, je vhodnější volat přímo příslušné národní číslo tísňového volání (150, 155, 158, 156).

11 Zneužití tísňových linek
UVĚDOMTE SI, ŽE LINKY TÍSŇOVÉHO VOLÁNÍ JSOU ZŘÍZENY PRO PŘIJETÍ STAVU NOUZE. NEZNEUŽÍVEJTE JE!! VAŠÍ NEZODPOVĚDNOSTÍ SE MŮŽE ODDÁLIT POMOC LIDEM, KTEŘÍ JI V DANÉ CHVÍLI BUDOU OPRAVDU POTŘEBOVAT!! Zneužití linek tísňového volání je trestné. POZOR ! Vždy je identifikováno číslo volajícího. Vždy jsou předávány údaje o lokalizaci polohy volajícího. Každé volání je zpětně dohledatelné - o všem existují záznamy.

12 Opakování 155 150 158 Správná odpověď
V případě požáru zavoláme na jaké telefonní číslo? 155 150 158 Správná odpověď

13 Opakování 155 150 158 Správná odpověď
V případě krádeže zavoláme na jaké telefonní číslo? 155 150 158 Správná odpověď

14 Opakování 155 150 158 Správná odpověď
V případě autonehody se zraněnými osobami zavoláme na? 155 150 158 Správná odpověď

15 Odkazy http://cs.wikipedia.org/wiki/Tísňové_volání


Stáhnout ppt "Čísla integrovaného systému"

Podobné prezentace


Reklamy Google