Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo."— Transkript prezentace:

1

2 * Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 Dostupné na portálu http://dumy.cz/http://dumy.cz/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

3 Anotace: Prezentace je určena pro žáky 5. třídy. Prezentace je zaměřena jako podpůrná pro osvojení očekávaného výstupu (dokáže poskytnout první pomoc) z kapitoly týkající se první pomoci. V prezentaci je odkaz na 4 minutové video k volání na tísňové linky. V kapitole Jak se volá na tísňovou linku je šest hlavních zásad, na učiteli je, aby si společně se žáky jednotlivé zásady objasnili. Na prezentaci navazuje tento pracovní list. Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOVĚDA _ 5.tř. Název: Tísňová volání_prac. list Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0929 Na prezentaci navazuje pracovní list dostupný na portálu: http://dumy.cz http://dumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

4 TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Tísňové volání je jeden ze základních způsobů ohlášení mimořádné události a vyžádání pomoci složek integrovaného záchranného systému - IZS. Jedná se o službu, kterou je zajišťována ochrana základních lidských práv – ochrana života a zdraví, přijatelné životní prostředí a ochrana majetku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

5 HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČR TELEFONNÍ ČÍSLO 150 Obr.1 Číslo 150 je určeno k oznámení požárů, živelných pohrom, havárií a nehod. Všude tam, kde je nutné provádět záchranné nebo likvidační práce (hašení, vyprošťování, nebezpečné látky apod.) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

6 ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA TELEFONNÍ ČÍSLO 155 Obr. 2 Volejte při nehodě nebo úrazu se zdravotními následky. Při neobvyklých tlacích či bolesti na prsou. Při potížích s dechem, dušnosti, při poruše vědomí, bezvědomí, křečích. Při otravě léky či chemikáliem a dalších vážných stavech. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

7 I NTEGROVANÝ Z ÁCHRANNÝ S YSTÉM JEDNOTNÉ EVROPSKÉ TELEFONNÍ ČÍSLO 112 Toto číslo je určeno pro oznámení jakékoliv mimořádné události. Volej na něj, pokud si nemůžeš vzpomenout na správné číslo. Pokud potřebuješ pomoc jedné složky IZS a znáš její telefonní číslo, volej raději přímo. JE TO RYCHLEJŠÍ. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

8 POLICIE ČR TELEFONNÍ ČÍSLO 158 Obr.3 MĚSTSKÁ POLICIE TELEFONNÍ ČÍSLO 156 Obr.4 Volej, když došlo k narušení veřejného pořádku a bezpečnosti. Při vzniku trestných činů. Při potřebě šetření dopravních nehod nebo usměrňování bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

9 JAK SE VOLÁ NA TÍSŇOVOU LINKU? Dělej přesně, co ti řeknou. Řekni své jméno a číslo telefonu, ze kterého voláš. Přesně odpovídej na otázky. Tvůj hovor skončí, až ti řeknou, že můžeš telefon položit. Popiš, co se stalo. Popiš, kde se to stalo. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová. Obr.5

10 CO JE JEŠTĚ DŮLEŽITÉ VĚDĚT? Tísňová volání (video 4min.) Tísňová volání (video 4min.) Volání na čísla 150, 155, 156 a 158 je bezplatné, avšak v případě předplacených SIM karet je nutné mít na kartě alespoň minimální kredit. Karta nesmí být zcela vybita. V České republice obsluhuje linku 112 spolu s tísňovým číslem 150 Hasičský záchranný sbor České republiky. Na číslo112 je možné volat i bez vložené SIM karty nebo ze zcela vyčerpané předplacené karty. Na číslo 112 lze volat i prostřednictvím sítí ostatních operátorů. V zahraničí i bez aktivovaného roamingu nebo u nás i v místech, kde Váš operátor nemá pokrytí svým signálem. Na číslo 112 lze volat i ze zamknutého mobilního telefonu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

11 A TEĎ ! VÝZVA PRO VÁS! ROZDĚLTE SE DO 3 SKUPIN. VYBERTE (VYLOSUJTE) SI JEDNU ZE SLOŽEK IZS, KTEROU BUDETE PŘEDSTAVOVAT. VYROBTE PLAKÁT MINIMÁLNĚ FORMÁTU A3, NA KTERÉM PRO OSTATNÍ POPÍŠETE A NAKRESLÍTE, CO JE NÁPLNÍ VAŠÍ PRÁCE. MÁTE HOTOVO? …...VÝBORNĚ! …....PŘEDSTAVTE SVOJI PRÁCI OSTANÍM! PLAKÁT VYVĚSTE VE ŠKOLE PRO OSTATNÍ ŽÁKY. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.

12 Citace: Obr. 1 DEZIDOR. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hasi%C4%8Di.jpg [online]. [cit. 18.4.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 3.0 Unported license. na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hasi%C4%8Di.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hasi%C4%8Di.jpg Obr.2 APOLEN, Martin. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hasi%C4%8Di.jpg [online]. [cit. 18.4.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 3.0 Unported license. na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sanitka_Zdravotnick%C3%A9_z%C3%A1chrann%C3%A9_slu%C5%B Eby_%C3%9Asteck%C3%A9ho_kraje.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sanitka_Zdravotnick%C3%A9_z%C3%A1chrann%C3%A9_slu%C5%B Eby_%C3%9Asteck%C3%A9ho_kraje.jpg Obr.3 KEVIN. B. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hasi%C4%8Di.jpg [online]. 30.3.2012 [cit. 18.4.2012]. Dostupný pod licencí Svobodné licence GNU pro dokumenty na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0koda_Octavia_II_- _Policie_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_blocking_a_street_in_Prague.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C5%A0koda_Octavia_II_- _Policie_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky_blocking_a_street_in_Prague.JPG Obr.4 KEVIN. B. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hasi%C4%8Di.jpg [online]. 9.9.2011 [cit. 18.4.2012]. Dostupný pod licencí Svobodné licence GNU pro dokumenty na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skoda_M%C4%9Bstsk%C3%A1_policie_Mikulov.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Skoda_M%C4%9Bstsk%C3%A1_policie_Mikulov.JPG Obr.5 http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=Emotions#ai:MC900078628http://office.microsoft.com/en-us/images/results.aspx?qu=Emotions#ai:MC900078628 Zdroje: 1.KOORDINÁTOR KAROLÍNA BRYCZOVÁ VASKOVÁ. ŠVP ZV Svobodná základní škola,o.p.s.. Jablonec nad Nisou: -, 2007, ISBN - 2. ZIRLAND. Tísňová volání [online]. [cit. 20.4.2012]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora – Zachovejte licenci 3.0 Unported, na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADs%C5%88ov%C3%A9_vol%C3%A1n%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADs%C5%88ov%C3%A9_vol%C3%A1n%C3%AD 3. Smartware, s.r.o. Záchranný kruh -Tísňová volání [online]. Vystaveno 2009 [cit. 2012-11-4]. Dostupné z: http://www.zachranny-kruh.cz/tisnova_volani/tisnova_volani.html.http://www.zachranny-kruh.cz/tisnova_volani/tisnova_volani.html | Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radka Nývltová.


Stáhnout ppt "* Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Radka Nývltová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_PŘÍRODOVĚDA _ 5.TŘ. Název: TÍSŇOVÁ VOLÁNÍ Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google