Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Vybrané výsledky výzkumu: „Sledování trendů v oblasti veřejných informačních služeb“ Trendy k informační společnosti Prosinec 2005 / Pavel Šimoník - STEM/MARK,
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Jan Husák: Digitální výzvy 2012 „ICT z pohledu PS“
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Ochrana práv ve veřejné správě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná správa – úvod.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Kontrola veřejné správy
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
ELEKTRONICKÉ PŘESTUPKOVÉ ŘÍZENÍ REJSTŘÍK PRESTUPCŮ PRAHA
Myslím, že v ČR není dobrá vymahatelnost práva… Seminář Europeum.org Praha 19. května 2010 Ejustice.cz.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Moc soudní Pavel Šuranský.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Portál - kultura a historie Prahy Ivan Seyček Miroslav Váňa Lada Králová Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS Portál – kultura.
Špička v každém směru IT 3 Od elektronické podatelny k řešení problému elektronického podání Ing. Martin Vimr obchodní ředitel.
Exekuční řád po novelách
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Pohled samosprávy na eHealth
Elektronické zpracování požadavků – evidence v databázi akcí Město Studénka – Městský úřad Studénka Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Portálová řešení pro kraje a obce Jan Toman zástupce pro školství a samosprávu společnost Microsoft v ČR a SR Miloš Sobotka systémový inženýr společnost.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2008 © Copyright IBM Corporation 2008 Správa obsahu v podání IBM 7. – 8. dubna 2008 ibm.com/cz/public Daniel Beneš.
Subjekty trestního řízení
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Konference Internet ve státní správě a samosprávě Hradec Králové 2 – 3. dubna 2007.
Jednotlivé projekty MSp
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Ondřej NOVODVORSKÝ Ředitel pro malé a střední fimy Microsoft MALÁ MOBILITA: NEVYUŽITÁ PŘÍLEŽITOST I BRZDA RŮSTU MSP V ČR.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Prezentace ISKA Luděk Šafář Robert Hernady
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Současné aspekty daňového práva procesního
MUDr. Hatem Sanalla Nemocnice Znojmo
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
„Policejní reforma dostala zelenou!“
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Telekomunikační a informační infrastruktura
Trendy k informační společnosti
Obecně o veřejné správě
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
„Policejní reforma dostala zelenou!“
Zkušenosti z řízení a auditu rozsáhlého mezinárodního IS
Elektronizace v prostředí justice
Transkript prezentace:

Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?

Soudy – zákazníci i poskytovatelé 1.Významní poskytovatelé – „výrobkem“ jsou rozhodnutí Zákazníci – občané, firmy, státní správa, samospráva Centrální úloha soudů - téměř všechny závažné spory ve společnosti rozhodují soudy 2.Významní zákazníci veřejné správy a samosprávy Potřebují kvanta informací pro svá rozhodnutí

ČPS - Český průmysl spravedlnosti? A - Policie B - Státní zástupci C - Soudy Další prvky systému Advokáti Exekutoři Notáři Státní správa a samospráva (např. přestupky) Další instituce Hlavní informační toky (především trestní řízení) Resort vnitra Resort spravedlnosti

Policejní elektronické spisy – důležitý první krok v justici Překonání psychologické bariéry Logický krok – policie je na začátku procesu (trestní řízení) Soudní řízení (trestní) je třeba vnímat jako celek Transparentní prostředí a bezpečnost dokumentů už v první fázi řízení Důvěra zákazníků v ČPS

Elektronická justice – některé prvky Elektronická soudní podání + epodpis, bez nutnosti doplňovat papírovými kopiemi) Elektronické spisy Elektronická běžná komunikace se státní správou a samosprávou – výměna informací Přístup do různých úředních registrů pro soudce Nové služby pro zákazníky - online

Elektronická soudní podání a spisy Levnější Rychlejší Lépe kontrolovatelný průběh řízení Jednoduché sdílení informací mezi soudy Umožňují a předznamenávají řadu nových služeb Bezpečnější Kvalitnější služby + výhody

Elektronická soudní podání a spisy Malé zkušenosti, nedůvěra, chybí precedenty Investice do nových technologií na soudech Změna myšlení soudního personálu a soudů Mají soudci vůbec zájem o transparentní prostředí? - Nevýhody

Nové moderní služby „Elektronické žaloby“ – podání na dálku Sledování cesty (v budoucnu i obsahu) soudního spisu online Statistické info o soudech/soudcích Sledování historie manipulace se soudním spisem Doručování rozsudků/rozhodnutí elektronicky SMS avíza – „Pozor - do spisu vám přibyl nový dokument!“ – „Watchdog“ V případě porušení integrity spisu – lze dohledat viníka a stanovit odpovědnost.

Egovernment + Ejustice Justiční služby jsou přirozenou součástí egovernmentu. Egovernment bez soudů je jen polovina skutečných možností. Pokud budou soudci ponecháni mimo moderní vývoj v zastaralých podmínkách – hrozí nepředvídatelná rozhodnutí – ta mohou egovernment zásadně zpomalit či dokonce na čas zastavit ve vývoji

Mají soudci zájem? Ano a zde jsou důkazy Východočeské soudu již přijímají EP –Naplnění ústavního principu – práva na spravedlivý proces (po vzoru ÚS ČR) Snažíme se o odstranění obav a jednotný přístup všech soudů (projekt právě začíná) Aktivně přesvědčujeme advokáty a další subjekty, aby využívaly moderní nástroje