Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Voda a její okolí.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Hydrosféra.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
vypracovala: Vendula skalová
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Druhy vod.
Voda a vzduch = základ života
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
VY_32_INOVACE_08 - VODA, KOLOBĚH VODY
Skupenství látek.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Hydrosféra Filip Bordovský.
ŽIVOTODÁRNÁ KAPALINA CHEMIE TÉMA: Koloběh vody v přírodě,
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – hydrosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Zajišťuje proudění krve.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Hydrosféra Vodní obal země.
Den vody je 22. března!! Voda Tereza Štemberková.
 Každý máme krev určité krevní skupiny  Jsou 4  Označujeme je velkými tiskacími písmeny nebo číslem  ABAB0  Lidé s krevní skupinou A mohou darovat.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
 Voda Bílková Veronika ZŠ Chrastava. Č lov ě k a voda Voda je všude kolem nás - jsou jí plné řeky, přehrady, rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu –embryo 94%, dítě 65%, starý člověk 55% –krev 83%, mozek 75%, kosti 22% –okurek 98%, jablko.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Č í slo materi á lu VY_III/2_INOVACE_05- N á zev š koly Středn í průmyslov á š kola stavebn í, Resslova 2, Česk.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Voda Mgr. Helena Roubalová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Země ZŠ Hejnice M. Hradil. PLANETA ZEMĚ – KOLÉBKA ŽIVOTA (U/4/2) Zkusme najít odpovědi na otázky týkající se naší „modré planety“, o kterých jsme se učili.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Zákoucká Simona Polášková Lucie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Voda.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Eva Zaplatílková Lucie Vostárková ZŠ Chrastava
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
VY_32_INOVACE_
VY_52_INOVACE_Hydrosféra-učební text
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
12. Hydrosféra Vodní obal země
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Transkript prezentace:

Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu embryo 94%, dítě 65%, starý člověk 55% krev 83%, mozek 75%, kosti 22% okurek 98%, jablko 85%, chléb 40% Funkce v organismu odplavuje škodlivé látky zabraňuje přehřátí organismu rozvádí živiny v těle Bez vody člověk nevydrží déle než 5 dnů

Problémy s vodou 1/5 lidstva nemá přístup k nezávadné vodě 2,6 mld. lidí postrádá základní hygienické zázemí 3 miliony lidí ročně zemře na choroby způsobené kontaminovanou vodou špatnou hygienou průjmy, malárie z toho 90% jsou děti do 5 let

Spotřeba vody Hygienické minimum je 100 litrů/den V ČR je spotřeba 120 l/den V USA 300 l/den některé africké země jen 10-20 l/den Při výrobě: 1 kg oceli 200 l, 1 kg hovězího masa 13 000 l, 1 kg papíru 300 l Domácnost: spláchnutí WC 12 l, koupel ve vaně 120 l, sprchování 70 l, mytí v myčce 20 l, praní v pračce 40-80 l, mytí roukou 3 l, mytí auta 200 l (plýtvání vodou: kapající kohoutek 4 l/h, netěsnící WC 80 l/h) DDÚ – zjisti, kolik vody spotřebuješ za týden?

CHARAKTERISTIKA H2O Skupenství vody: pevné, kapalné, plynné Zásoby vody na Zemi: slaná voda (salinita je v průměru 35 g/l vody = 35‰) sladká voda Zakreslit diagramy

OBĚH VODY NA ZEMI – DÚ nakresli obr. Velký oběh (oceány x pevnina) Malý oběh (v rámci pevniny)

Popiš koloběh vody v přírodě čísly zleva doprava Vypařování Srážky Vsakování Podpovrchový odtok Povrchový Sluneční záření