NENÁSILNÁ KOMUNIKACE NVC Nonviolent Communication

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

pro společnost Chodura
Jan Tuček Jak „restartujeme“. Co nás zajímá? Jsou pak šťastnější? Jsou restartéři jiní? Kolik z nás dělá to, co chce? Proč a jak lidé restartují?
Jak vyhrát nad pochybnostmi Bůh může skrze Tebe udělat o hodně více, než jsi si schopen uvědomit či představit, ALE nesmíš pochybovat !!! • Pochybnosti.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Ponoř se do modra ….
Člověk náhle zemřel... Najednou uviděl, jak se k němu blíží Bůh - s kufrem v pravici. -Synu, přišel čas, musíme jít... Člověk se zeptal: - Proč tak.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Test pozornosti pro dámy:
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Přeji Ti sílu všech živlů
Není člověk ten, který by se líbil lidem všem…
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Co a proč Radka Mužíková. Co stojí v centru mého zájmu? Co hýbe mým srdcem? To je tím CO, tím hlavním CO v mém životě: Život, bytí, existence Člověk jako.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PhDr. Josef Duplinský, CSc. PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Člověk se nědy zeptá proč...???
Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji... Děkuji....
COS UDĚLAL TY. Mučen a popliván Já jsem na kříži byl Před svody satana Abych tě ochránil Život mi Otec vzal A co ty mě jsi dal?
Důsledky odpuštění odpuštění není samozřejmé znovu a znovu mě překvapuje odpuštění potřebujeme hledat.
Myšlenkové základy skautingu
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Nenásilná komunikace Anastasia Vdovina. Nenásilná komunikace pomáhá vytvářet tolerantní, empatické a upřímné mezilidské vztahy Autorem Nenásilné komunikace.
Dopis od Boha.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
K OMUNIKACE. K ONFLIKT Zkuste napsat, co je konflikt? (Jak vzniká? Jaké má znaky?) Platí, že konflikt = hádka? Jakým způsobem je možné konflikty.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Buď štědrý a pomáhající… Peníze v církvi a v rodině.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
MOJE RODINA Josef Novák.
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
1. Jsem bouří žití znaven, ty při mně stůj: přístavem buď mi, hradem sám, Pane, můj. Když loďka žití mého už marně hledá cíl, ty pomoz rukou svojí, v přístav.
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Zásady efektivní komunikace
Postoje a schopnosti 2.Mojžíšova 18,13-24 O Delegování úkolů.
AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Vůdcovství - leadership
ZÁKLADNÍ ŠKOLA T. G. MASARYKA
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Lekce 7 – Komunikujeme beze slov Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.08/ Modul 1 –
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Systemický přístup Mgr. Věra Pucová. Základní charakteristika přístup orientovaný na změnu opak diagnostického přístupu typický přístup pro sociální práci.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Boží intervence ... Bůh na tvé straně
Million Leaders Mandate
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Koučink dětí a mladistvých
Úsměv je levnější než elektřina a dává více světla.
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
Asertivita.
Jejich přijímání a vyjádření
Komunikace.
Pro koho tu přednášku děláme? zdroj: duarte.com
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
VAŠE NÁBOŽENSTVÍ NENÍ DŮLEŽITÉ Překlad:
Transkript prezentace:

NENÁSILNÁ KOMUNIKACE NVC Nonviolent Communication SPURNÝ, 2009 Též soucítící komunikace- Compassionate Communication

SVŮJ ŽIVOT BYCH CHTĚL NAPLNIT PŘEDEVŠÍM VCÍTĚNÍM, PLYNULÝM PROUDEM MEZI MNOU A DRUHÝMI LIDMI, ZALOŽENÝM NA VZÁJEMNÉM DÁVÁNÍ ZE SVÉHO NITRA. Marshall Rosenberg

NENÁSILNÁ KOMUNIKACE JAK? JE ZALOŽENA NA KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTECH, KTERÉ POSILUJÍ NAŠI SCHOPNOST ZŮSTAT LIDMI, A TO DOKONCE I V NÁROČNÝCH PODMÍNKÁCH POMÁHÁ PŘEFORMULOVAT ZPŮSOB, JAKÝM SE VYJADŘUJEME A NASLOUCHÁME DRUHÝM NAMÍSTO NAVYKLÝCH AUTOMATICKÝCH REAKCÍ JSOU SLOVA VĚDOMÝMI ODPOVĚĎMI, ZALOŽENÝMI ČISTĚ NA UVĚDOMOVÁNÍ SI, CO VNÍMÁME, CÍTÍME A CHCEME JAK? Pomocí NVC rozvíjíme přirozenou schopnost vcítění Nenásilná komunikace nahrazuje původní obranné, vyhýbavé nebo útočné vzorce chování, kterými reagujeme na soudy a kritiku, začínáme vnímat sebe, druhé i své záměry a vztahy v novém světle. Odpor, obrana a násilné reakce jsou minimalizovány. Využitelné: v intimních vztazích, v rodinách, ve školách, v organizacích a institucích, při terapiích a v poradenství, při debatách a konfliktech jakéhokoli rázu

NENÁSILNÁ KOMUNIKACE POZOROVÁNÍ KONKRÉTNÍ ČINY, KTERÉ POZORUJEME, A KTERÉ OVLIVŇUJÍ NAŠI POHODU POCITY CO CÍTÍME VE VZTAHU K TOMU, CO POZORUJEME POTŘEBY POTŘEBY, HODNOTY, PŘÁNÍ ATD., KTERÉ VYTVÁŘEJÍ NAŠE POCITY PROSBA KONKRÉTNÍ ČINY, KTERÉ ŽÁDÁME KE SVÉMU OBOHACENÍ Uvědomění si vlastních hlubších potřeb i potřeb druhých prostřednictvím NVC nám umožní vnímat vztahy v novém světle. Umožňuje vcítit se – a to tak, že místo hodnocení a soudů se zaměříme na ujasnění toho, co pozorujeme, cítíme a potřebujeme

KOMUNIKACE, KTERÁ BRÁNÍ VCÍTĚNÍ MORALIZOVÁNÍ (CO KDO „JE“) SROVNÁVÁNÍ ODMÍTÁNÍ ODPOVĚDNOSTI PŘÍKAZY ÚVAHY TYPU „CO SI KDO ZASLOUŽÍ“ ODCIZUJÍCÍ KOMUNIKACE Analyzování druhých je ve skutečnosti vyjádřením našich vlastních potřeb a hodnot. Klasifikování a souzení lidí podporuje násilí. Způsobvyjdrování, kterým běžně mluvíme, zastírá naši osobní odpovědnost (musel jsem, jsem alkoholik, nařídit to, taková jsou pravidla) – tím zastíráme naši volbu – nahradit řečí, která možnost volby připouští. My sami nikdy nemůžeme přimět lidi cokoli udělat. Srovnávání je jednou z forem posuzování.

POZORUJ A NEHODNOŤ Umím se vypořádat s tím, když mi říkáš, co mám dělat a co ne, A zvládnu, i když hodnotíš jak to dělám. Ale nesměšuj, prosím, ty dvě věci dohromady. Jestliže chceš poplést jakoukoli věc, poradím ti, jak to udělat: smíchej dohromady to, co dělám s tím, jak na to reaguješ. Řekni mi, že jsi nespokojený s nedokončenou prací, a pověz, že se tě to dotklo, když jsem řekl „ne“ tvým plánům. Neříkej však, že jsem necitelný člověk, to ti nijak nepomůže. Když směšujeme pozorování s hodnocením, lidé mají sklon slyšet kritiku

VYJÁDŘENÍ POCITŮ ROZLIŠUJME MEZI POCITY A MYŠLENKAMI MÁM POCIT, ŽE JSEM NEDOSTAL, CO MI PATŘILO ROZLIŠUJME MEZI TÍM, CO CÍTÍME A TÍM, CO SI MYSLÍME, ŽE JSME KDYŽ SE SNAŽÍM HRÁT NA KYTARU, CÍTÍM, ŽE JSEM NESCHOPNÝ Mám pocit lze nahradit myslím Když se snažím hrát na kytaru (cítím se zklamaný, netrpělivý, frzstrovaný jiná emoce)

„LIDÉ NEJSOU ZNEKLIDŇOVÁNI VĚCMI, NÝBRŽ SVÝMI VLASTNÍMI NÁZORY O VĚCECH.“ EPIKTETOS Kde je původ našich pocitů To, co druzí dělají, může být podnětem našich pocitů, ne však jejich příčinou!!!!! Naše pocity pramení z toho, jak si volíme přijímat slova a činy druhých lidí, a z toho, jaké máme v dané chvíli potřeby a očekávání. Je třeba přijmout odpovědnost za to, jak si vytváříme své vlastní pocity.

JAK PŘIJMOUT NEGATIVNÍ ZPRÁVU OBVINIT SEBE VINIT DRUHÉ UVĚDOMIT SI VLASTNÍ POCITY A POTŘEBY UVĚDOMIT SI POCITY A POTŘEBY DRUHÝCH Zklamal jsi mne, protože jsi včera večer nepřišel „Byla jsem zklamaná, že jsi včera večer nepřišel, protože jsem chtěla probrat nějaké věci, které mi dělaly starosti“ SPOJIT SVŮJ POCIT S POTŘEBOU! Potřeby jsou kořeny pocitů Nevyjadřovat potřeby nepřímo užíváním hodnocení, interpretací a srovnávání – slyšíme pak kritiku – jsou to odcizená vyjádření našich potřeb. Např. Ty mi nikdy nerozumíš – jeho potřeba pochopení není naplněna. Soudy o druhých jsou odcizená vyjádření našich vlstních nenaplněných potřeb!!! Když nebudeme přikládat význam svým potřebám, asi to nebude dělat ani naše okolí. 3 fáze – od emočního otroctví (máme odpovědnost za pocity druhých), přes protivné období (jsme rozzlobeni, nechceme být odpovědni za pocity druhých), k emočnímu osvobození (přijímáme odpovědnost za své záměry a činy).

PROSBA PROSBU FORMULOVAT POZITIVNĚ KDYŽ VYJADŘUJEME POUZE SVÉ POCITY, POSLUCHAČŮM NEMUSÍ BÝT JASNÉ, CO CHCEME, ABY UDĚLALI PROSBA, KTEROU NEDOPROVÁZÍ VYSVĚTLENÍ POCITŮ A POTŘEB MLUVČÍHO, MŮŽE VYPADAT JAKO PŘÍKAZ ŽÁDEJME O ZPĚTNOU VAZBU Neříkat co nechceme aby člověk dělal, ale co chceme aby dělal a to konkrétně