Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září 2008 www.michaldoktor.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Dan Jiránek primátor Statutárního města Kladna.
Advertisements

Role Finanční správy ČR v důchodové reformě
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Generální finanční ředitelství
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Organizace sociální správy
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Registr dlužníků státu
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
1 Daň z nemovitostí: prostor pro reformu Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP Vysoká škola CEVRO Institut 18. února 2010.
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Správa daní a daňové řízení
Odkud stát získává peníze.  Přímé : platí daňový poplatník (občan odvádějící tuto daň) přímo státu, prostřednictvím finančního úřadu  Nepřímé : platí.
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Finanční a rozpočtové právo
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Proces správy daní Michal Radvan.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Placení daní a daňová exekuce Michal Radvan. Základní termíny Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Lhůta pro placení = lhůta pro podání DP Daňový dlužník.
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Vytvoření jistějšího a komfortnějšího prostředí pro daňového poplatníka Ing. Dana Trezziová Náměstkyně ministra financí.
 Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů  Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád  Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Obecná část daňového práva procesního I
Současné aspekty daňového práva procesního
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Obecná část daňového práva procesního I
Podpora trhu s nemovitostmi. Česká společnost certifikovaných odhadců majetku 25.listopad 2004 Zbyněk Smejkal.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Správa sociálního zabezpečení
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Transkript prezentace:

Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září

Zvýšení daňové konkurenceschopnosti České republiky Michal Doktor

Důležitý faktor dalšího vývoje: konkurenceschopnost národních ekonomik Michal Doktor

44/44 36,7/37 42,5/40,6

Ztráta konkurenceschopnosti ČR vůči sousedním zemím ( % změny daňové kvóty v letech 1998 a 2006)‏ Michal Doktor

Základní komponenty daňového komfortu A. Snížení daňové zátěže B. Jednoduché a srozumitelné zákony C. Snížení nákladů na daňovou správu (u soukromých subjektů i u státu)‏ D. Dodržování zásad spravedlivé daňové správy Michal Doktor

A. Snížení daňové zátěže 3 x 15% Michal Doktor

3 x 15% Daň z příjmu fyzických osob 15% Daň z příjmu právnických osob - 21% pro rok % pro rok % pro rok % pro rok pro rok % DPH 15% Michal Doktor

Snížení nákladů práce Snížení odvodů na sociální pojištění zaměstnance o 1,5%. Snížení odvodů na sociální pojištění zaměstnavatele o 0,5%. Michal Doktor

Daň z nemovitosti změna konstrukce daně, resp. její zrušení a nahrazení „infrastrukturálním poplatkem“ Musí platit: vyšší správní autorita – kraj má data a kontroluje sdílený výnos Parlament určuje pouze krajní parametry Daň z převodu nemovitosti zrušit a nahradit úhradou za úkon spojený se zápisem změny Michal Doktor

B. Jednoduché a srozumitelné zákony STOP výjimkám STOP deformacím trhu daň z příjmu spotřební daň DPH Michal Doktor

C. Snížení nákladů na daňovou správu daně a pojistné celníci a finanční úřady rejstřík dlužníků státu nový daňový řád Michal Doktor

D. Dodržování zásad spravedlivé daňové správy Novela zákona o správě daní a poplatků zvýšila práva daňových poplatníků. Novinkou je: - právo nahlížet do spisu, - být informován o úkonech vedených proti poplatníkovi, - vyjadřovat se k navrženým pomůckám a být informován o prováděných svědeckých výpovědích, právo vyjádřit se k nim - je regulována nečinnost správce daně Zavedena editační povinnost pro daňovou správu v oblasti DPH. Je projednáván návrh závadějící zdůvodnění rozhodnutí FÚ. Je projednáván návrh zavádějící odkladný účinek odvolání - pouze v režimu dodatečně vyměřené daně. Michal Doktor

Děkuji za pozornost. Michal Doktor Michal Doktor