Politika Pavel Šuranský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Advertisements

Politika, politické strany, politický pluralismus
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Politika a politické strany
Participace občanů na politickém životě
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Politologie jako věda Politika moc
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
1. Ideologie strany Jiří Krutílek předseda strany Věci veřejně Vyškov.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Funkce voleb
Poválečné Československo
Systémy politických stran – základní klasifikace a typologie
Dělení politických stran
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
VY_32_INOVACE_51_16 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_SVF33060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_13 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Politické strany Jsou dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na státní moci.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Politika Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.207.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Politický systém ČR – politické strany
Mikroekonomie I Veřejná volba Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristické rysy československé demokracie
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Demokracie. Co je demokracie ? Demokracie – vláda lidu DEMOKRACIE = SVOBODA v moderní době se prosazuje jako dominující politický systém.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Politické strany II. Petr Machala.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Politologie – pracovní list
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Název politologie je složen z následujících slov:
Teorie státu.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_056 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Politologie a mezinárodní vztahy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Subjekty a objekty veřejných politik
Stát Definice, funkce, typy.
Politické strany Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu politických stran a politické moci v ČR. Cílem prezentace je vymezení pojmů, propojení.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Michala Čepková Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanská společnost Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu Občanská společnost. Prezentace obsahuje několik aktivit vhodných k procvičení,
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
POLITICKÝ PLURALISMUS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Politika Pavel Šuranský

„Člověk je tvor společenský“ Aristoteles, řecký filozof

Jaké činnosti se váží k těmto pojmům? firemní politika politika sportovního klubu

Co mají oba pojmy společné? firemní politika politika sportovního klubu řízení firmy řízení sportovního klubu Jak tedy chápat pojem politika v běžném významu? Politika = umění řídit a spravovat společnost vnitřní politika – záležitosti státu zahraniční politika – vztahy s jinými státy

Jakým způsobem se na veřejném (politickém) životě mohou podílet občané?

Občané se na politickém životě podílí: účast ve volbách a referendech členství v politických stranách členství v zájmových skupinách podpisování petic stávky, demonstrace

Co jsou a kdo vlastně tvoří politické strany? O co se snaží každá politická strana? Politická strana je dobrovolné sdružení občanů shodné názory na společnost, ekonomiku, životní prostředí účastí ve volbách usiluje o získání politické moci (vlády)

Je dobré, že o moc soupeří více politických stran? Politický pluralismus: existence více politických stran vedle sebe různé i protichůdné názory ( možnost výběru) základní znak demokracie Politické strany lze rozdělit podle místa v politickém spektru. rozhoduje zejména přístup k ekonomice

Politické spektrum levice střed pravice silná pozice státu rovnost výsledků kolektivismus stát ochraňuje ekonomiku a usměrňuje trh role státu omezena rovnost příležitostí individualismus tržní ekonomika, stát do ekonomiky nezasahuje

Řídit a spravovat věci veřejné může ten, komu patří moc – kdo vládne. Víš, které hlavní politické strany soupeří v našem státě o politickou moc?

Dokážeš přiřadit politické strany na příslušné místo v politickém spektru? Politické spektrum ČR levice střed pravice

Jakými způsoby se politické strany snaží přesvědčit voliče aby je podporovali ve volbách?

Při výběru politické strany by se voliči měli především: seznámit s programem stran ( cíle,priority…) (pozor na laciné předvolební sliby a reklamní triky)

Shodnost či rozdílnost názorů politických stran, jejich úspěch či neúspěch ve volbách, vede k utváření: Koalice – spojení dvou a více politických stran – snaha dosáhnout společného cíle – např. vládní koalice – parlamentní strany, které nejsou u vlády – kontrolují a kritizují strany vládní – tzv. stínová vláda Opozice

Děkuji za pozornost