Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Vymezení a pojetí sociální práce
Jak si počínat při soudním jednání
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
IveHale s.r.o..
Žalobceobhájce. Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského.
Sumarizační prezentace
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Význam právnické profese ve světě Pohled právníka NNO Právnická fakulta UP Olomouc, Mgr. Vítězslav Dohnal, Public Interest Lawyers Association.
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
6. Je dobro dáno povinností?
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Audit seminář CGI duben 2014.
Denisa Parkosová červen 2008
Tento projekt je financován z prostředků Evropské unie Hodnota partnerství SROP 3.3.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Moc soudní Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Orgány právní ochrany a sankce
Profesní mlčenlivost Vztahuje se na všechny osoby, které přijdou do styku s údaji osobními, citlivými, utajovanými skutečnostmi, utajovanými informacemi.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Zpracovala: Simona Hyková
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Teorie práva Základy práva
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Etický kodex Komory auditorů
Dobrá finanční správa P. Mrkývka. Prameny Jackiewicz, A. I.: Prawo do dobrej administracji jako standard europejski. Adam Marszałek. Toruń 2008 Bogucka,
Profesní etické kodexy
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
MOC SOUDNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_15_MOC SOUDNÍ Téma: OBČANSKÁ VÝCHOVA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Nová služba – nová kultura?
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Lidská práva.
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Práva a svobody a veřejná moc
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Základní zásady civilního procesu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právo na dobrou správu.
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Specifické metody SP LS 16
Transkript prezentace:

Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek

Profesní etika Etika Etika v právu Právní etika Profesní etika

Výroky o právnících Slušný právník tráví polovinu své pracovní doby vysvětlováním potenciálním klientům, že nemá smysl jejich případ řešit Právníci jsou najaté zbraně – oni to vědí, klienti si je tak najímají, veřejnost to tak vidí. Namísto spravedlnosti a pravdy mají za cíl sledovat zájem klienta.

Výroky o právnících Schopní právníci se velmi často stanou součástí velkých korporací a zanedbávají svou povinnost využívat svých schopností k ochraně jednotlivce. Až příliš často slyšíme o právnících firem namísto o právnících lidí. Agresivní postoj, který jsme zaujali při důkazním řízení, byl extrémně finančně náročný pro právníky protistrany. Cesta k vítězství nebyla spotřebovat všechny peníze našeho klienta, ale nechat protistranu spotřebovat všechny peníze jejich klienta.

Výroky o právnících Tady v okolí všichni respektují pravidlo „to není fér“. Pokud se některý právník pokusí získat nespravedlivou výhodu, jdete za soudcem a řeknete „Vaše Ctihodnosti, to není fér“, a obvykle to stačí.

Právní profese ve společnosti Úkoly, očekávání společnosti Jak společnost vnímá právníky? Odlišné vnímání různých profesí Soudci v ČR Justiční mafie Mechanismus spravedlnosti

Význam profesní etiky Etické problémy vyvstávají ve vztahu právník-klient jen někdy. NEBO Etické problémy nastávají vždy, když se právník setká s klientem. Když se právník chová neeticky, dělá to proto, že Neznají nebo nechápou etická pravidla, NEBO Proto, že nemají dostatečnou morální motivaci udělat tu správnou věc

Význam profesní etiky Etické chování je o dodržování morálních pravidel, NEBO Etické chování je o dosažení co největšího dobra pro co nejvíce lidí Naučit se profesní etiku znamená naučit se pravidla, která mají právníci při výkonu profese dodržovat, NEBO? Znamená vybudovat si hodnoty, které právníka povedou při výkonu jeho profese

Co zahrnuje profesní etika Vztah právník – klient Vztah důvěry, mlčenlivost Střet zájmů Dělání rozhodnutí Vztah právník – ostatní právníci Vztahy mezi profesemi Jiné profese – nezávislost, nestrannost, neslučitelnost

Etický kodex advokáta Důvěra ke klientovi Mlčenlivost Střet zájmů Odměna advokáta (25%?) Kolegialita Substituce Koncipienti Veřejně prospěšná činnost

Etický kodex Povinnosti v soudním řízení Soutěž, reklama Výkon advokacie Vedení kanceláře Nábor klientů

Problémy důvěry Klient lže právníkovi Ex offo Vzájemnost důvěry Mlčenlivost Zmizelé osoby

Střet zájmů Hlavní zájem = zájem klienta Více klientů Úschova Do hry mohou vstupovat jiné zájmy Právníka Jeho firmy Jiných klientů Rodinných příslušníků

Konkrétní problémy Přijetí zastupování v morálně vypjatých případech Zveřejňování informací o případu Komunikace se médii Instrukce od klienta Odposlech v. důvěrnost Taláry Protahování věci

Konkrétní problémy Opilý státní zástupce Akty soudkyně Vliv politiky – justiční mafie Oběd soudce s advokátem