MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trojúhelník – I.část Mgr. Dalibor Kudela
Advertisements

POZNÁMKY ve formátu PDF
PLANIMETRIE.
Matematika Trojúhelník.
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Poznámky pro výuku Předmět: MATEMATIKA Autor: Mgr. Štěpán Diviš
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Mgr. Ladislava Paterová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Co o nich víme a nevíme Vypracovala Mgr. Helena Černá
POZNÁMKY ve formátu PDF
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
Úsečky v trojúhelníku 2 Výšky trojúhelníku
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autor výukového materiálu:
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Trojúhelník DUM číslo: 08 Trojúhelník Planimetrie - trojúhelník Integrovaná střední.
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: březen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
Herní plán Obecné vlastnosti příčky
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_30 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
7.1 Těžnice v trojúhelníku (rozdělení, názvosloví)
MATEMATIKA Planimetrie - úvod.
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
MATEMATIKA Úhel a jeho velikost.
Užití goniometrických funkcí
Obvody a obsahy rovinných obrazců
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Části kruhu – jejich obvody a obsahy
11.1 Kružnice trojúhelníku opsaná
Trojúhelníky - základní pojmy.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Šablona:III/2 – Inovace.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_matematika_27 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Autor Bc. Ivana Kotková.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Polohové a metrické úlohy v trojúhelníku Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: řešení polohových a metrických úloh v trojúhelníku v analytické geometrii Datum.
24..
27..
Tělesa – trojboký hranol
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Trojúhelník - těžnice.
MATEMATIKA Největší společný dělitel Nejmenší společný násobek.
MATEMATIKA Lineární rovnice ve slovních úlohách I.
6. ročník TROJÚHELNÍKY II. VLASTNOSTI TROJÚHELNÍKŮ.
MATEMATIKA Zlomky úpravy a porovnávání zlomků. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva: Trojúhelník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Šárka Macháňová. Dostupné.
MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
MNOHOÚHELNÍKY DRUHY TROJÚHELNÍKŮ
Trojúhelník a jeho vlastnosti
Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby
POZNÁMKY ve formátu PDF
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Druhy trojúhelníků, těžnice, výšky, střední příčky
Pythagorova věta - příklady
MATEMATIKA Odchylka přímek a rovin 1.
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 1.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Podobnost trojúhelníků
Transkript prezentace:

MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti

Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III-2-05-03_Planimetrie Autor: Mgr. Jitka Vyhlídalová Tematický okruh: Matematika Ročník: I. Datum tvorby: 01. 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vyhlídalová

Trojúhelníky – základní vlastnosti C Připomeňte si: 𝛾 Co platí pro součet vnitřních úhlů v trojúhelníku? b a Součet vnitřních úhlů v každém trojúhelníku je roven 180°. 𝜶+𝜷+𝜸=𝟏𝟖𝟎° 𝛼 𝛽 A c B ? Dokážete sestrojit trojúhelník, jehož strany mají délky 5 cm, 7 cm a 14 cm? Takový trojúhelník nelze sestrojit, musí platit tzv. trojúhelníková nerovnost: V trojúhelníku platí, že součet délek každých dvou jeho stran je větší než strana třetí. 𝜶+𝜷>𝜸, 𝜷+𝜸>𝜶, 𝜶+𝜸>𝜷

Trojúhelníky – základní vlastnosti Dělení trojúhelníků: Podle stran - obecné – žádné dvě strany nejsou stejně dlouhé - rovnoramenné – dvě strany – ramena - mají stejnou délku - rovnostranné – všechny tři strany jsou stejně dlouhé Podle úhlů - ostroúhlé – všechny úhly jsou menší než 90° (ostré) - tupoúhlé – jeden úhel je tupý – větší než 90°a menší než 180° - pravoúhlé – jeden vnitřní úhel je pravý – 90°

Trojúhelníky – základní vlastnosti Př.: Doplňte trojúhelníky s danými vlastnostmi, které trojúhelníky nelze sestrojit a proč? ostroúhlý pravoúhlý tupoúhlý obecný rovnoramenný rovnostranný Trojúhelník

Trojúhelníky – základní vlastnosti Př.: Každý z vnitřních úhlů trojúhelníku 𝛽 𝑖 𝛾 𝑗𝑒 č𝑡𝑦ř𝑖𝑘𝑟á𝑡 𝑣ě𝑡ší 𝑛𝑒ž 𝑣𝑛𝑖𝑡ř𝑛í úℎ𝑒𝑙 𝛼. 𝑈𝑟č𝑒𝑡𝑒 𝑣𝑒𝑙𝑖𝑘𝑜𝑠𝑡𝑖 𝑣š𝑒𝑐ℎ 𝑣𝑛𝑖𝑡ř𝑛í𝑐ℎ úℎ𝑙ů. Řešení: 𝛼 𝛽=4𝛼 𝛾=4𝛼 180 :9=20 𝛼=20° 𝛽=𝛾=80° Velikosti vnitřních úhlů jsou 𝛼=20°, 𝛽=80°, 𝛾=80°. Př.: Úhel při hlavním vrcholu rovnoramenného trojúhelníku má velikost 52°20´, vypočítejte velikost úhlů při základně. Řešení: 180°−52°20´=127°40´ 127°40´:2=63°50´ Úhly při základně mají velikost 63°50´ .

Trojúhelníky – základní vlastnosti Výška trojúhelníku je kolmice vedená z vrcholu na protější stranu. C Všechny tři výšky trojúhelníku se protínají v jediném bodě. 𝑣 𝑐 ⊾ A B Př.: Zjistěte, kde leží průsečík V výšek v trojúhelníku ostroúhlém, pravoúhlém a tupoúhlém?

Trojúhelníky – základní vlastnosti Těžnice trojúhelníku je spojnice vrcholu se středem protější strany C 𝑡 𝑐 1 𝑇 2 A S B Všechny tři těžnice trojúhelníku se protínají v jediném bodě – těžišti. Těžiště T dělí každou těžnici v poměru 2:1, delší část je vždy u vrcholu trojúhelníku.

Anotace: Tato prezentace slouží k upevnění základních znalostí o vlastnostech trojúhelníku.. Žák rozliší typy trojúhelníku, dokáže rozhodnout, zda lze trojúhelník sestrojit, sestrojí výšku a těžnici trojúhelníku. Použité zdroje: doc. RNDr. Emil Calda, CSc.: Matematika pro dvouleté a tříleté učební obory SOU, 1. díl, 1. vydání 2002, Prometheus, ISBN 80-7196-253-8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vyhlídalová