Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy Číslo DUM: III/2/MAT/2/1/1-20 Vzdělávací předmět: Matematika Tematická oblast: Matematika a její aplikace Autor: Alena Čechová Anotace: Žák si zopakuje učivo o trojúhelníku Procvičovací hodina Klíčová slova: Trojúhelník, Pythagorova věta, obvod a obsah trojúhelníku, příčky v trojúhelníku Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a testy. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6., 7.,8. a 9. ročníku Datum vzniku DUM: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.

2 Testy - trojúhelník

3 Test č. 1 Jak dělíme trojúhelníky podle délek stran?
Jak dělíme trojúhelníky podle velikosti vnitřních úhlů? Jaký je součet vnitřních úhlů v libovolném trojúhelníku? Jaký je součet vnějších úhlů v libovolném trojúhelníku? Jaký vzorec používáme pro výpočet obsahu trojúhelníku? Jaký vzorec používáme pro výpočet obvodu trojúhelníku? Jaké příčky v trojúhelníku znáš? Jak zní pravidlo pro trojúhelníkové nerovnosti?

4 Řešení testu č. 1

5 Test č. 2 1/ Co to je výška? Výška je kolmice spuštěná z bodu na protější stranu. Výška je kolmice spuštěná z vrcholu na protější stranu. Výška je spojnice vrcholu a středu protější strany. 2/ Co to je těžnice? Těžnice je spojnice bodu a středu protější strany. Těžnice je kolmice spuštěná z vrcholu na protější stranu. Těžnice je spojnice vrcholu a středu protější strany.

6 3/Kde leží střed kružnice opsané v ostroúhlém trojúhelníku?
Vně trojúhelníku Uvnitř trojúhelníku Ve středu některé ze stran trojúhelníku 4/ Kde leží střed kružnice opsané tupoúhlého trojúhelníku? 5/ Kde leží střed kružnice opsané pravoúhlému trojúhelníku? Ve středu nejdelší strany trojúhelníku

7 Řešení testu č. 2 1/ b 2/ c 3/b 4/ a 5/ c

8 Test č. 3 - pravoúhlý trojúhelník
1/ Jak pojmenováváme strany v pravoúhlém trojúhelníku? 2/ Které strany v pravoúhlém trojúhelníku svírají pravý úhel? 3/ Která strana v pravoúhlém trojúhelníku leží proti pravému úhlu? 4/Jak zní Pythagorova věta? 5/ Jaké je matematické znění Pythagorovy věty? 6/ Může být pravoúhlý trojúhelník rovnoramenný? 7/ Může mít pravoúhlý trojúhelník 2 pravé úhly?

9 Řešení: 1/ Odvěsny, přepona 2/ Odvěsny 3/ Přepona 4/ Obsah čtverce sestrojeného nad přeponou pravoúhlého trojúhelníka je roven součtu obsahů čtverců sestrojených nad odvěsnami tohoto trojúhelníku. 5/ c² = a² + b² 6/ Ano 7/ Ne

10 Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: TROJÚHELNÍK-testy"

Podobné prezentace


Reklamy Google