Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pythagorova věta - příklady

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pythagorova věta - příklady"— Transkript prezentace:

1 Pythagorova věta - příklady
Předmět: MATEMATIKA Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dagmar Válková Pythagorova věta - příklady Anotace: Prezentace obsahuje řešené příklady k probranému učivu Pythagorova věta. Je určena k procvičení učiva , k upevnění dosažených vědomostí Může sloužit jak k přímé výuce, tak i k samostudiu. Klíčová slova: Pythagorova věta, pravoúhlý trojúhelník, přepona, odvěsna. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Sada: 1 Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_MKD2_27

3 Pythagorova věta - příklady

4 Vypočítejte výšku v rovnostranném trojúhelníku se stranou délky a = 12,1 dm.
Výška trojúhelníku je 10,48 dm.

5 2. Vypočítejte délku základny v rovnoramenném trojúhelníku
2. Vypočítejte délku základny v rovnoramenném trojúhelníku. Délka ramen je 6,1 m a výška k základně je 4,8 m. Délka základny je 7,52 m.

6 3. O kolik metrů je kratší cesta přes trávník než po chodníku v pravém úhlu? Cesta přes trávník je kratší o 24,86 m.

7 4. Jak vysoko dosáhne 12 m dlouhý žebřík opřený o stěnu ve vzdálenosti 2 m? Žebřík dosáhne do výšky 11,83 m.

8 5. Je dán čtverec ABCD s délkou strany 100 mm
5. Je dán čtverec ABCD s délkou strany 100 mm. Vypočítejte poloměr kružnice, která prochází vrcholy A, B, C, D. Poloměr kružnice je 70,71 mm.

9 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje 1. Hudcová, M., Kubičíková, L. Sbírka úloh z matematiky pro dvouleté a tříleté obory SOU a SOŠ. 3. vydání. Prometheus, s. ISBN Kočí, S., Kočí, L. Matematika 8. ročník – 2. díl. Pracovní sešit podle RVP pro ZŠ vydání. Reprotisk s. r. o., Šumperk, s. 3. [online]. [cit ]. Dostupné z: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Válková Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Pythagorova věta - příklady"

Podobné prezentace


Reklamy Google