O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD (1841-1913) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Charakteristika nositelů veřejného mínění
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Sociální kontrola Filip Keresteš.
Politologie jako věda Politika moc
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Řídící struktury v organizaci
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Civilizace, kultura, instituce, sociální agregáty
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
VY_32_INOVACE_51_04 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
MANAGEMENT - Pojetí managementu
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
SOCIOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Ekonomika – základní pojmy.
Klasická sociologie (Max Weber)
Pedagogické disciplíny
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Václav Bělohradský * Praha.
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Auguste Comte (1798 – 1857) Francie v době A. Comta (7 různých politických režimů) Otázky stability v nové (moderní) společnosti Vliv osvíceneckých myšlenek,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory současníka Williama G. SUMMERA ( ). Oba ovliv- něni Spencerovým evolucionismem. Summer si z něj osvojil ekonomický liberalismus a individualis- mus,odmítal ovlivňování společnosti. Ward evolu- cionismus. V souvislosti s velkými organizacemi věřil v možnosti umělého vylepšování společnosti.

Summer obviňoval stát z ožebračování středních vrstev. ● Ward rozvíjí teorii státu jako garanta vyššího stupně vývoje společnosti. ● Psychologismus a evolucionismus spojoval Warda s Albionem Smallem a Franklinem Giddingsem ( ). ● Ward se jako první z am. sociologů pokusil o sociologickou syntézu. Výsledky prezentoval v práci Dynamická sociologie z r Rozděloval sociologii na teoretickou a praktickou

Základními kategoriemi Wardova evolucionismu Jsou pojmy genesis a telesis. První probíhají zcela spontánně. Jde o vývoj prostřednictvím pokusů a omylů. Došlo k rozvoji inteligence člověka. Ten byl schopen volit adekvátní prostředky k dosažení cíle. Jde o novou vývojovou kvalitu – telesis. Motorem všeho lidského jednání jsou touhy, které mohou působit slepě nebo rozvážně. Kolektivní telesis předpokládí podřízení chaotické síly určité sociální vůli, v zájmu celku.

Ward vidí v racionálním jednání organizací vrchol evoluce. Organizace představují způsob jak udržet odstředivé síly.Už v době genezis vznikaly takové organizace – náboženství a stát. Ward rozlišil 3 druhy demokracie: fyziokracie - neomezený individualismus, plutokracie- vláda vel- kých kapitalistů, sociokracie – morální demokracie. Vláda se stará o všechny společenské třídy.

Albion Small( ) Od roku 1892 působil na univerzitě v Chicagu jako vedoucí katedry sociologie. První významný histo- rik, organizátor a propagátor sociologie Úvod do sociologie. Od 1895 American Journal of Sociology. Podstatu společenského života viděl v různosti zájmů a jejich střetávání. Jako sociální re- formátor pokládal sociologii za základ kontroly spo- lečenských procesů a zdokonalování společenských institucí.

Charles Cooley ( ) příznivec psychologismu. Nejvýznamnější práce Sociální organizace. Zdůrazňuje v ní závislost individuální mysli na sociálním mikroprostředí. Individuum vzniká díky formativnímu působení primárních skupin a teprve po té se uměle izoluje. Vztahy v primární skupině formují povahu člověka a učí také obětovat úzké osobní zájmy, zájmům celku.

Všechny rozvinutější sociální instituce mají původ v malých pospolitostech Vysvětluje proč se z pozitivních vlastností zrodily mnohé problémy. Vysvětluje to úpadkem komunitních útvarů. Věří v možnosti organizované společnosti. Rozhodující úlohu mají v tom sehrát dvě moderní instituce: masová média a veřejné mínění.