Vzdělávací oblast: Umění a kultura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich smetana Život a dílo
Advertisements

ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Romantismus v hudbě německých skladatelů
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Zdeněk Fibich 1850 Všebořice – 1900 Praha.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Koncert Klíčová slova: Koncert, hudba, skladba, nástroje Anotace: Žák je seznámen.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
1. Název nejznámější Dvořákovy opery. 2. Název opery, která měla premiéru při otevření Národního divadla. 3. Rodiště Bedřicha Smetany. 4. Název melodramu.
Český hudební romantismus
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.16 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Klavírní a housloví virtuosové období romantismu Typ: DUM – test,
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
BEDŘICH SMETANA.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3423 NázevLeoš Janáček Téma hodinyŽivot a dílo Leoše Janáčka PředmětHudební.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
1. Název nejznámější Dvořákovy opery.
Česká opera Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_09_ČESKÁ OPERA Téma: HUDEBNÍ NAUKA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Dějiny hudby a její osobnosti
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY 32 INOVACE 543.
Název školy: Základní škola Netvořice
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Hudební výchova Téma: Zdeněk Fibich Klíčová slova: Skladatel, život, dílo, Fibich Anotace: Žák je seznámen s životem a dílem hudebního skladatele Zdeňka Fibicha, dále zábavnou formou doplňuje chybějící text z probrané látky a na závěr se pokusí vyplnit křížovku s hudební tématikou. Časové využití je 25 minut. Životopis; životopis; dílo; doplňovačka; křížovka.

ZDENĚK FIBICH

* 21. prosince 1850 v myslivně u Všebořic na severu Čech Zdeněk Fibich * 21. prosince 1850 v myslivně u Všebořic na severu Čech † 15. října 1900 v Praze Český hudební skladatel 19. století. Vedle Bedřicha Smetany byl nejvýznamnějším představitelem generace české hudby 2. poloviny 19. století. Na rozdíl od Dvořáka byl typickým představitelem hudebního romantismu. Jeho manželka byla Betty Fibichová, česká operní zpěvačka (alt). Narodil se v rodině nadlesního. Hudbě ho učila nejdříve v raném věku jeho matka, která záhy rozpoznala jeho hudební talent; později studoval postupně ve Vídni, v Praze na konzervatoři u Bedřicha Smetany, Lipsku, Paříži a Mannheimu. Větší část života působil v Praze, kde se věnoval komponování a výuce hudby.

Kromě hudby se zajímal i o literární dějiny a malířství. V letech 1875 až 1878 byl kapelníkem Prozatímního divadla. Od roku 1899 do své smrti byl operním dramaturgem v Národním divadle. Zdeněk Fibich zemřel v nedožitých padesáti letech v Praze. Je pohřben na vyšehradském Slavíně. V mladších letech bojoval za nové umění. Skladatelsky Fibich navázal na německý romantismus, když na počátku své skladatelské dráhy tvořil pod vlivem klavírních skladeb Roberta Schumanna. Fibich je i tvůrcem melodramatické hudební formy. Vytvořil dosud v celé světové literatuře největší a umělecky nejdokonalejší melodram „Hippodamie“.

Zdeněk Fibich Dílo: Opery - Bukovín, Blaník, Bouře, Šárka, Hedy, Medea, Pád Arkuna, Nevěsta messinská Melodramy – Hippodamie, Vodník, Svatební košile, Polednice, Štědrý Den Symfonické básně - Toman a lesní panna, Othello Komorní hudba - Romance pro housle a klavír, op.10, Sonáta D-dur pro housle a klavír, Klavírní kvarteto E-moll Smyčcový kvartet G-dur, op.8

Doplň text Zdeněk Fibich * 21. prosince …….. u ……………. na severu Čech † 15. října ………… v ………… Narodil se v rodině ………… . Studoval ve ………, v Praze na konzervatoři u B……..…..…… S……..………. , v Lipsku, Paříži a Mannheimu. V letech 1875 až 1878 byl kapelníkem P………….. ………….. . Od roku 1899 do své smrti byl operním dramaturgem v N……………. …………….. . Je pohřben na vyšehradském …………….. .

Doplň díla Opery - ………………………………………………………………… Melodramy – ……………………………………………………….. Symfonické básně - ……………………………………………… Komorní hudba - ………………………………………………….

K A E Nízký mužský hlas Houslista drží v pravé ruce   Houslista drží v pravé ruce Ticho v hudbě, nástroj se odmlčí K A Drnkací nástroj Smyčcový nástroj Bicí nástroj - talíře Kdo drží taktovku E Bicí nástroj

Licence: Ilustrace: www.wikipedia.cz – Hudební skladatelé, Zdeněk Fibich - Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License