Generování sítě MIDAS GTS. Prvky pro generování sítě MIDAS má několik typů prvků, jež využívá pro generování sítě. Každý prvek je určen svými uzly (konstrukčně).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
Advertisements

Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
POZNÁMKY ve formátu PDF
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Konstrukce obecného čtyřúhelníku - Thaletova kružnice
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Nepravidelné mnohoúhelníky
Plošná interpolace (aproximace)
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Modelování v AUTOCADU Křivky v prostoru, modelování z těles a povrchů,
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Mechanika s Inventorem
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
Kruh, kružnice – povrch, objem, výpočty
Math Studio, Analyza, GraphDrawer, Graph
Apollo Bridge Architect: Ing. Miroslav Maťaščík - Alfa 04 a.s., Bratislava Design: Dopravoprojekt a.s., Bratislava Apollo Bridge Architect: Ing. Miroslav.
Fraktálová geometrie.
Objemy a povrchy těles základní přehled vlastností a vztahů
Rovinné útvary.
VYHLEDÁVÁNÍ GEOMETRICKÝCH TVARŮ V OBRÁZCÍCH
síť, objem, povrch opakování
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
7. Polohové vytyčovací sítě
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
1 Mechanika s Inventorem 4. Prostředí aplikace Petr SCHILLING, autor přednášky Ing. Kateřina VLČKOVÁ, obsahová korekce Tomáš MATOVIČ, publikace FEM výpočty.
IDEÁLNÍ KRYSTALOVÁ MŘÍŽKA
(pravidelné mnohostěny)
Statika nosných konstrukcí
Dělení podle topologie
Problematika lavin Lavinu lze definovat jako každý náhlý a rychlý sesuv sněhové hmoty na dráze delší jak 50m. Sesuvy na kratší vzdálenosti se nazývají.
Obsahy základních obrazců
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor výukového materiálu:
Polygonové pořady Slouží k určení nových bodů v polohovém poli
Definice fraktální (vnitřní) dimenze a její aplikace v databázích
Křivky a plochy v počítačové grafice1 T-Splines T-Splines kombinují klasické metody NURBS a subdivision surface Vytvoří i nejsložitější tvary jako jednoduché.
Obvody základních obrazců
Příklad 3 Stabilita svahu 2D. Kroky k řešení úlohy Modelování geometrie Definice atributů (vlastnosti a materiál) Zavedení vlastní tíhy Generování sítě
METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a.
11.1 Obdélník D C Vrcholy obdélníka – A , B , C , D D C A B a D C
10.1 Čtverec D C D C a D C Vrcholy čtverce A , B , C , D
Rovnoběžníky Marcol René.
Počítačová podpora konstruování I 8. přednáška František Borůvka.
Voroného (Voronoi) diagramy
Čtyřúhelníky a rovnoběžníky
Počítačová podpora konstruování I 14. přednáška František Borůvka.
Didaktika matematiky – KAG/MDIM7
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Téma 6 ODM, příhradové konstrukce
Konstrukce mnohoúhelníku
REPREZENTACE 3D SCÉNY JANA ŠTANCLOVÁ Obrázky (popř. slajdy) převzaty od RNDr. Josef Pelikán, CSc., KSVI MFF UK.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Autor: Mgr. Radek Martinák Jehlan – popis, povrch, objem Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika.
Pořadové číslo projektu Šablona č.: III/2
Geografická kartografie
VY_32_INOVACE_geometricketvary-trojuhelnik_20
Přesypané konstrukce.
Obdélník (známe-li délky jeho stran)
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Geografické informační systémy
Tvary molekul Mezimolekulové síly.
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Čtverec (známe-li délku jeho strany)
Konstrukce mnohoúhelníku
Transkript prezentace:

Generování sítě MIDAS GTS

Prvky pro generování sítě MIDAS má několik typů prvků, jež využívá pro generování sítě. Každý prvek je určen svými uzly (konstrukčně). Obecně se jedná o 1D,2D a 3D prvky.

Prvky pro generování sítě Skalární prvky, skládají se z 1 č 2 uzlů a nemají geometrické vlastnosti (např. modelují pružiny)

Prvky pro generování sítě 1D prvky - přímkové, geometricky jsou popsány délkou a skládají se ze 2 či 3 uzlů

Prvky pro generování sítě 2D prvky – rovinné prvky, jsou geometricky popsány plochou a jedná se o trojúhelníkové či čtyřúhelníkové prvky.

Prvky pro generování sítě 3D prvky – prostorové prvky, jsou geometricky popsány objemem a jedná se např. o čtyřstěn, pětistěn (pentahedron)

Postup generování sítě Obecný b ez ohledu na typ prvku

1D síť Jednorozměrné prvky jsou generovány na vybraných hranách na základě uživatelem zadaného dělení. Pro zachování stejného počtu dělení sítě na hranách se preferuje dělení Number of Division (počtem dílků) před intervalovým dělením Interval Length

2D síť Na základě 1D sítě program v pozadí vygeneruje síť, která vyplní vnitřní uzavřené plochy vygenerované 1D sítí. Typ algoritmu tvoření sítě a jeho nastavení volí uživatel, MIDAS nabízí 3 typy: Delauny

3D síť Po vytvoření 2D sítě program dogeneruje vnitřní prostor ohraničený 2D sítí. V případě nutnosti je generace 1D až 3D prováděna programem interně (bez zásahu uživatele).

Po vytvoření vhodné 2D sítě musí být 1D síť kompletně uzavřena a obdobně pro 3D síť musí být hranice 2D sítě kompletně uzavřena. I když MID|A|S nabízí kontrolu sítí (při chybné generaci), základní kontrola je 1D sítě – dělení hran.

Valence, stupeň pravidelnosti Valence (či stupeň pravidelnosti) udává počet sdílených (sousedních) prvků vnitřním uzlem. Podle valence rozlišujeme 2 typy sítí: -Strukturované (mají konstantní hodnotu valence) -Nestrukturované (mají rozdílnou hodnotu valence) Doporučuje se rozsah valence 3 až 5

Strukturované sítě Všechny vnitřní uzly mají valenci 4, každý prvek má úhel 90° (360°/4), jedná se nejlepší typ prvku. Se změnou hodnoty valence z 4 na vyšší či nižší hodnotu klesá kvalita sítě.

Strukturovaná síť Poskytuje obecně vynikající kvalitu zasíťování až na několik vyjímek. Jedná se o princip „mapování“, kdy se 3D prvek převede na základní 2D prvek, provede se generování sítě a opětovné převedení do původní geometrie

Strukturovaná síť Počet uzlových dělení na hraně či skupině hran musí odpovídat (lícovat) vázané hraně či skupině vázaných hran (①-③, ②-④).

Strukturovaní síť Vždy musí být definovány 4 vrcholy, aby mohla být použita metoda mapování. U trojúhelníků musíme dodefinovat 4 bod či trojúhelník, kruh rozdělit na aplikovatelné tvary.

Nestrukturované sítě Valence 3 a 5 spojuje prvky v uzlu pod úhlem 120°a 72° (360°/valence ). Thus, as the Valence tends away from 4,

Základní pravidla Pokud se tvar prvků blíží pravidelnému polygonu či pravidelnému mnohostěnu, je výpočet mnohem přesnější Zjemnění sítě je nutné v případě a) velmi důležitého výpočtu b) při radikální změně geometrie c) při změnách vlastností materiálů d) při změnách zatížení e) pokud se očekávají „dramatické“ výsledky

Základní pravidla Nicméně. Dobrý trojúhelníkový či čtyřúhelníkový prvek je lepší než špatný šestistěn Po vygenerování sítě je nutné ověřit propojení prvků sítě a volné hrany (2D) či volné líce (3D) pomocí nástrojů Check Mesh Function

Kontrola volných líců sousedních prvků