Česká hudba v romantismu 19. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák – A.
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Národní divadlo 5. ročník
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Antonín Dvořák ( ).
Antonín Leopold Dvořák
ANTONÍN DVOŘÁK ( – ).
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
Bedřich Smetana ( ).
ANTONÍN DVOŘÁK.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Výukový materiál Bedřich Smetana
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_897_5TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
Národní divadlo 8. ročník.
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Anotace: Určeno žákům 1.stupně ZŠ. Prvotní seznámení s osobností a dílem B. Smetany. Obsahuje odkazy na videa (učitel vybere jen něco podle svého uvážení).
BEDŘICH SMETANA. Bedřich Smetana (1824–1884) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_16_Bedřich Smetana.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Antonín Dvořák dílo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
VY 32 INOVACE 541.
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Česká hudba v romantismu 19. století Česká národní škola Česká hudba v romantismu 19. století Lucie Přibylová

Obsah František Škroup Bedřich Smetana Antonín Dvořák Národní divadlo

Národní divadlo 16.května 1868 byl položen základní kámen ke stavbě Národního divadla, při této příležitosti se hrála opera B. Smetany Dalibor 11. června 1881 bylo Národní divadlo otevřeno, při otevření se hrála opera B. Smetany Libuše 12.srpna 1881 vyhořelo Národní divadlo 18.listopadu 1883 vylo Národní divadlo znovuotevřeno a opět se hrála opera Libuše od B. Smetany

Zdrcující zprávu přinesly Národní listy. Titulek zněl: „Zalkej, vlasti Zdrcující zprávu přinesly Národní listy.Titulek zněl: „Zalkej, vlasti! Zastři sobě tvář, Čechie! Veliké Národní divadlo shořelo!

Interiér Národního divadla Velké foyer Národního divadla se stropními malbami Františka Ženíška a cyklem lunet Vlast Opona Národního divadla, autorem je Vojtěch Hynais – Národ sobě (alegorie znovuvybudování divadla po požáru)

František Škroup Narodil se roku 1801. Jeho otec byl vesnický kantor. František studoval gymnázium v Hradci Králové, práva v Praze, která nedostudoval. Po studiích se věnuje hudbě. Je 2. kapelník a za 10 let se stává 1. kapelníkem. Žárlivý ředitel divadla jej propouští. Škroup odchází do Rotterdamu (Holandsko) kde žije 2 roky a umírá.

TVORBA: Dráteník – 1. česky zpívaná opera Oldřich a Božena Kolumbus Hudby ke hře J.K. Tyla Fidlovačka složil píseň Kde domov můj (zpívá ji houslista Mareš, je to vyznání lásky k vlasti). Kde domov můj – 1920 hymna + slovenská část – 1993 hymna ČR – 1. nahrávku nahrála Ema Destinová Ema Destinová první nazpívala nahrávku písně Kde domov můj Plakát k premiéře hry Fidlovačka

Poslechni si…

Bedřich Smetana 2.3. 1824 – 12.5. 1884 Bedřich Smetana se narodil v Litomyšli. Jeho otec František byl panský sládek . Již od malička byl zázračné dítě. V 6 letech koncertoval na klavír. Vystříhal mnoho gymnázií(Jindřichův Hradec, Plzeň, Praha), byl to špatný student – dostudoval jen díky svému strýci. V Praze se stal soukromým učitelem dcer hraběte Tůmy. Po zlepšení finanční situace studuje u Josefa Proksche. Cestuje do Holandska – neúspěch. Navrací se do Prahy. Roku 1848 zakládá vlastní hudební ústav.

Oženil se s Kateřinou Kolářovou. Nadaná dcera Bedřiška náhle umírá. Po její smrti odchází Smetana do Švédska. Zde se uplatňuje jako dirigent. Jeho žena zde onemocní a při cestě zpět do vlasti umírá. Do 1 roka se Smetana oženil s devatenáctiletou Bettinou Ferdinandovou. Byl to velmi nešťastný sňatek (rozdílné povahy a věk). Kateřina Smetanová v době pobytu ve Švédsku Betty Ferdinandiová před svatbou Novomanželé Bettina a Bedřich Smetanovi

V Praze se Smetanovi nedaří dosáhnout úspěchu V Praze se Smetanovi nedaří dosáhnout úspěchu. Uchází se o místo ředitele konzervatoře v Praze. Roku 1866 se stává kapelníkem Prozatímního divadla. Roku 1874 náhle ohluchl. Postižen duševní chorobou umírá v ústavu pro chorobomyslné. Pohřben je na Vyšehradském hřbitově. 12.5.1884 každý rok v tento den je zahájení Pražského jara dílem Má vlast

Dílo: Opery: Braniboři v Čechách Prodaná nevěsta Dvě vdovy Hubička Tajemství Čertova stěna Dalibor (hraná v Prozatímním divadle při příležitosti pokládání základního kamene Národního divadla) Libuše (premiéra při otevření Národního divadla) Viola (nedokončená)

Ukázka z opery Prodaná nevěsta

Symfonické básně Složené ve Švédsku Složené v Praze Richard III. Valdštýnův tábor Hakon Jarl (dánská tragédie) Složené v Praze cyklus symfonických básní Má vlast Vyšehrad Vltava Šárka Z českých luhů a hájů Tábor Blaník

Antonín Dvořák 8.9. 1841 – 1.5. 1904 Narodil se v Nehlhozevsi do řeznické rodiny. Velmi chudé podmínky života. Otec chtěl aby Antonín byl řezníkem. On se mu však vzepřel. V 16 letech odchází do Prahy na varhanickou školu. Věnuje se hře na violu. Hraje v Prozatímním divadle pod vedením Bedřicha Smetany.

Oženil se s Annou Čermákovou (sestrou jeho první lásky). Zlomem v jeho životě je rakouské státní stipendium, které získal zásluhou svého přítele J. Brahmse. Sestry Čermákovi – Anna sedí u klavíru Anna

Johanes Brahms mu u svého nakladatele Simrocka nechal vytisknout noty – Slovanský tanec. Postupně Dvořák získává celosvětový úspěch. Jeho skladby se hrají po celé Evropě (nejoblíbenější v Anglii). Získal: čestný doktorát Cambridské univerzity Doktorát Pražské unoverzity A.Dvořák ve slavnostním taláru při udělení čestného doktorátu univerzitou v Cambridge

Stal se ředitelem Newyorské konzervatoře a konzervatoře v Praze. Jeho dcera Otilie si vzala za muže jeho žáka J. Suka Uctíván je jako největší skladatel doby. Zemřel 1.5. 1904 na mozkovou mrtvici. Otilie a Josef Suk Antonín Dvořák po celý život trpěl agorafobií, tzn. strachem z otevřených prostor, náměstí, rušných ulicí apod. Ke konci života se tato porucha ještě stupňovala, takže ho při cestách z konzervatoře museli někdy doprovázet jeho studenti. Otilie

Antonín Dvořák se v rozporu se svojí domáckou povahou stal díky své proslulosti doslova světoběžníkem. Kromě četných cest po vlasti absolvoval také řadu uměleckých i soukromých zájezdů za hranice českých zemí: 1863 - Hamburg 1877 - Vídeň 1878 - Vídeň 1879 - Berlín, Salzburg, Vídeň 1880 - Berlín, Vídeň, Wiesbaden, Kolín nad Rýnem 1882 - Lipsko, Berlín, Drážďany 1883 - Vídeň 1884 - Berlín, Londýn, Worcester 1885 - Londýn, Birmingham, Brighton 1886 - Londýn, Leeds, Birmingham, Stradford 1887 - Vídeň, Berlín 1888 - Budapešť 1889 - Drážďany, Berlín, Vídeň 1890 - Moskva, Petrohrad, Londýn 1891 - Cambridge, Londýn, Birmingham 1892 - New York, Boston 1893 - New York, Spillville, Chicago, Omaha, St. Paul,  Buffalo 1894 - New York, Hamburg 1895 - New York, Vídeň 1896 - Vídeň, Londýn 1897 - Vídeň 1898 - Vídeň 1899 - Vídeň, Berlín, Budapešť 1901 - Vídeň Dvořákovo cestovní zavazadlo a pas

Dílo: Symfonie: Další skladby: 8. Anglická 9. Z nového světa Dne 20. 7. 1969 se uskutečnil první let člověka na Měsíc. Kosmická loď Apollo 11 přistála v Moři klidu a zůstala na Měsíci 21 hodin a 36 minut. Na palubě byli dva kosmonauti - Aldrin a Armstrong. Druhý z nich si při výstupu na povrch pustil nahrávku Dvořákovy Novosvětské. Dvořákova hudba tak symbolicky doprovázela lidstvo při jeho významném kroku do vesmíru. Symfonie: 8. Anglická 9. Z nového světa Další skladby: Te deum – napsal ke 400 výročí objevení Ameriky, začínají tympánovým sólem Žalm 149

Opery: Jakobín Armida Král a uhlíř Tvrdé palice Vanda Rusalka (sbor z 2. dějství Květiny bílé na cestě se používají při stavebním obřadu) Čert a Káča Šelma sedlák

Test

Který skladatel napsal operu Prodaná nevěsta? Antonín Dvořák Bedřich Smetana

Další

Další

Při pokládání základního kamene Národního divadla se hrála opera? Dalibor Libuše

Další

Další

Píseň Kde domov můj je známa jako? Hymna Není vůbec známá

Další

Další

Do cyklu symfonických básní Má vlast patří? Sněžka Tábor

Ještě se to musíš doučit Obsah Konec

Už jsi u cíle…