(kolem r. 1370 Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Jan Hus církevní reformátor
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
„EU peníze středním školám“
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jan Hus (asi1371 – 1415)
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Myslitel, reformátor a kazatel
Mistr Jan Hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
PŘEDHUSITSKÁ LITERATURA
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět: Český.
Husité a husitské války
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Týden knihoven! V tomto týdnu Místní knihovna vyhlašuje: Od 4. do 8. října 2005 probíhá akce Týden knihoven! V tomto týdnu Místní knihovna vyhlašuje:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/55 Anotace Husité a husitské války – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA MISTRA JANA HUSA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Vrcholný středověk Společenská krize za Václava IV.- počátky Husitství
7. ročník Pozdní středověk
Psal především traktáty, ale i rozsáhlejší díla. Pro církev psal latinsky, pro prostý lid česky. Husova díla jsou charakteristická přístupným jazykem,
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Jan Hus a jeho předchůdci
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
OB21 – VVP – HUM – PAV – CJL – M – Historické pozadí na začátku 15. st. se zostřují spory mezi společenskými vrstvami, roste nespokojenost chudiny.
Přehled české pedagogiky. Autoři: Mgr. Eva Boráňová Předmět:Pedagogika Třída: 4.A Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: Jazyk.
Martin Kreutzer MISTR JAN HUS.  Narození- kolem 1370, Husinec  Umrtí- 6.července 1415, Kostnice  Rektor Karlovy Univerzity, Kněz, Spisovatel  Vystudoval.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Literatura doby husitské
JAN HUS.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Literární dílo mistra Jana Husa Český jazyk – 7. ročník.
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

(kolem r Husinec – 6. č ervence 1415 Kostnice) Vypracoval : Richard Krej č i ř ík 8. T ř ída

Život -Studoval na pražské univerzitě. -kolem r – Narodil se v Husinci – Získal hodnost bakaláře na artistické fakultě – Získal titul mistr svobodných umění – Již jako univerzitní mistr byl vysvědčen na kněze – Začal kázat v kostele sv. Michala a od 14. března 1402 v Betlémské kapli října – Zvolen děkanem artistické fakulty – Stal se rektorem univerzity července – Upálen v Kostnici

DílaDíla -Psal p ř edevším traktáty, ale i rozsáhlejší díla. -Pro církev psal latinsky, pro prostý lid č esky. -Husova díla jsou charakteristická p ř ístupným jazykem, jasnou kompozicí. ZajímavostiZajímavosti V roce 2005 se Jan Hus umístil na sedmém míst ě v anket ě Nejv ě tší Č ech. Č eské dráhy v sou č asnosti (2009) provozují vlak R 352 Jan Hus na trase Praha – Plze ň – Norimberk. Jméno Jana Husa bylo umíst ě no pod okny Národního muzea v Praze spolu s mnoha dalšími, viz Dvaasedmdesát jmen č eské historie. Jan Hus je jedna z hlavních postav internetového komiksu Opráski s č eskí historje.

O církvi (De ecclesia) – Latinsky. Proti bule papežské – Latinsky. : Vystupuje proti prodávání odpustk ů. O českém pravopise (Orthographia Bohemica) – Latinsky. Dcerka : Navazuje na Štítného, vysvětluje dívkám jak žít v souladu s božím slovem (jedná se o náboženskou výchovu). Výklad Viery, Desatera a Páteře : Česky. Výklad víry. Knížky o svatokupectví : Kritika soudobé církve, napsáno po zákazu působení v Betlémské kapli. Postila - Česky : Soubor kázání, vznikl po jeho nuceném odchodu z Prahy. O šesti bludiech : Zamýšlí se nad vztahem mezi církví a světským světem. Je psána ve dvou verzích. Dopisy : Husova latinská i česká korespondence

„B ů h ni ž ádnému nebude milosrdný, jedin ě tomu, kdo ž bude milosrdný.“