MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ozonová díra & Skleníkové plyny
Advertisements

Ozónová vrstva Dagmar Trhlínová.
Mezinárodní vyjednávání o změně klimatu Globální, evropská a národní úroveň Svitavy, Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku.
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Ochrana Ovzduší - cvičení 4 Globální problémy
Změny klimatu a vliv člověka
Narušení ozónové vrstvy
Ozonová díra.
Globální oteplovaní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Globální oteplování.
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Ozon – ochránce a zabiják
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
Ozon a vše kolem něho Jan Bajaja.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 1. listopadu 2012 Ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast:
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
Americká velkoměsta a jejich vliv na životní prostředí
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
 člověk vypouští zplodiny do ovzduší, ty potom brání odchodu slunečního záření a působí jako skleník, pokud by se znečištění nesnížilo, tak hrozí oteplení.
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř ČMeS, Praha
Narušení ozónové vrstvy
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Ohrožení globální atmosféry
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Skleníkový efekt.
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
Ozónová vrstva Země Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : duben 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Globální problémy – – ozonová díra, skleníkový efekt a znehodnocení půdy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Atmosféra.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
UV ZÁŘENÍ našlo cestu - - OZONOVÉ DÍRY
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální oteplování Martina Červenková.
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Meteorologie a klimatologie na základní škole Mgr. Tomáš Miléř
Problémy Ozónové vrstvy.
Environmentální problémy
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Transkript prezentace:

MĚNÍCÍ SE KLIMA Vývoj klimatu v minulosti a dnes Vliv člověka na atmosféru Ochrana klimatu Tereza Kohoutková GÚ PřF MU 2008

KLIMATICKÝ SYSTÉM NAŠÍ PLANETY

CO JE „KLIMATICKÁ ZMĚNA“? Klimatická změna = posun klimatu v čase způsobený: přírodními vlivy: sluneční činnost sopečná činnost změny vnitřního systému geologické změny člověkem: skleníkové plyny aerosoly stratosférický ozón změny ve využívání krajiny

KOLÍSÁNÍ KLIMATU V MINULOSTI za posledních 20 mil. let se vystřídalo kolem 50 ledových dob (poslední vrcholila před 20 tis. lety)  poté výrazné oteplení klimatu středověké klimatické optimum (9.-14. stol.) „malá doba ledová“ (15.-18. stol.)

SOUČASNÝ VÝVOJ KLIMATU Nárůst globální teploty od r. 1860 + scénáře budoucího vývoje do r. 2100 (IPCC)

SKLENÍKOVÝ EFEKT člověk zesiluje přirozený skleníkový efekt atmosféry

OZÓN V ATMOSFÉŘE „dobrý ozón“ – vrstva ozónu ve stratosféře, odráží část škodlivého UV záření „zlý ozón“ – v přízemní vrstvě atmosféry, produkt spalování fosilních paliv (automobilový provoz) – zdroj znečištění trend: ubývání stratosférického ozónu, přibývání přízemního ozónu

ZTENČOVÁNÍ OZÓNOVÉ VRSTVY vrstva stratosférického ozónu narušena lidskou činností: NOx – do atmosféry se dostávají z motorů letadel CFC – chlorofluorouhlovodíky (freony) zdroj: spreje, chladicí zařízení (nyní zakázána jejich výroba a používání) - v troposféře nereagují s jinými látkami - ve stratosféře z nich UV záření uvolňuje atomy chlóru  ty reagují s ozónem a rozrušují jeho molekuly

Vývoj ozónové díry nad Antarktidou v letech 1980-2001

DŮSLEDKY KLIMATICKÝCH ZMĚN

Teplotní anomálie v roce 2007 (oproti období 1951-1980) GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ v různých částech světa se projevuje různě (nejen zvýšení, ale i snížení průměrné teploty) Teplotní anomálie v roce 2007 (oproti období 1951-1980)

DŮSLEDKY GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ Jak může globální oteplování planety ovlivnit: ledovce oceány zemědělství zdraví lidí turismus

SCÉNÁŘE BUDOUCÍHO VÝVOJE KLIMATU

OCHRANA KLIMATU Mezivládní panel pro klimatickou změnu (Intergovernmental Pannel on Climate Change – IPCC) 2007: Nobelova cena míru za výzkum člověkem podmíněné klimatické změny klimatické zprávy IPCC slouží jako východisko mezinárodních dohod a úmluv o ochraně klimatu

KJÓTSKÝ PROTOKOL mezinárodní úmluva o snižování emisí přijatá 11.12. 1997 v Kjótu vstoupila v platnost 16.1. 2005 redukce emisí: CO2, CH4, N2O, hydrogenované fluorovodíky (HFCs), polyfluorovodíky (PFCs), SF6 závazek ČR (a EU): snížení emisí o 8% do roku 2012 (oproti stavu z roku 1990) protokol zatím přijat 177 státy USA protokol dosud nepřijaly Austrálie – ratifikace 3.12. 2007 na Bali

RATIFIKACE KJÓTSKÉHO PROTOKOLU

ROČNÍ EMISE CO2

ZDROJE Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) www.chmi.cz Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC) http://www.ipcc.ch/index.htm Světová zdravotnická organizace (WHO) http://www.who.int/globalchange/climate NASA – The Ozone Resource Page http://www.nasa.gov/vision/earth/environment/ozone_resource_page.html