Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
Advertisements

Přírodověda 5. ročník Gabriela Mikulková 2012
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SAVCI Savci mají kostru. Řadíme je mezi obratlovce.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Kostra.
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Oběhová soustava 5. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Člověk a jeho zdraví – Kostra
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Oběhová soustava.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Prvouka – 2.ročník „Člověk – Naše tělo“
Tělní tekutiny Krev a míza.
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_03
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Přírodověda pro 5. ročník
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
STAVBA TĚLA ČLOVĚKA VY_32_INOVACE_08
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_06_KREV
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Oběhová soustava VY_32_INOVACE_06-05 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, HOŘICE, HUSOVA 11 VY_32_INOVACE 9_01
Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Transkript prezentace:

Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová ) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )

Člověk součást živé přírody – živočich savec ( rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko ) obratlovec ( má páteř složenou z obratlů )

Společné znaky s ostatními živočichy dýchání přijímání živin vylučování odpadních látek rozmnožování růst a vývoj pohyb reakce na změny prostředí

Tělní soustavy dýchání - dýchací a oběhová soustava příjem vody a živin - trávicí soustava vylučování - vylučovací, trávicí a kožní soustava rozmnožování - rozmnožovací soustava pohyb - kostra a svalová soustava reakce na - kožní, nervová a změny prostředí smyslová soustava

Odlišnosti člověka od ostatních živočichů pohybuje se vzpřímeně složitě myslí uvědoměle pracuje dorozumívá se řečí způsob života ( bydlí, obléká se, vytváří umělecká díla ) usnadňuje si práci využívá pro svoji potřebu přírodní zdroje, síly, energii

Kostra umožňuje pohyb člověka zajišťuje tvar a oporu těla chrání vnitřní orgány složena z kostry hlavy kostry páteře a hrudníku kostry horních a dolních končetin

Kostra hlavy - lebka obličejová část – oční důlek, horní a dolní čelist, kost nosní mozková část ( chrání mozek ) – kost spánková, čelní, týlní, temenní

Kostra páteře a hrudníku kostra páteře – umožňuje vzpřímenou chůzi a chrání míchu kostra hrudníku – chrání srdce a plíce kost hrudní žebra obratle

Kostra horních končetin - umožňuje pohyb lopatka kost klíční kost pažní kostra předloktí kosti ruky

Kostra dolních končetin - umožňuje pohyb kosti pánve kost stehenní kost holenní kosti nohy

Spojení kostí pevné – švy ( lebka ) pohyblivé – klouby ( ramena, loket )

Kostra

Kostře škodí špatné držení těla nesprávné sezení nevhodná obuv nošení těžkých břemen

Ke správnému vývoji kostí přispívá výživa bohatá na: vápník ( mléko a mléčné výrobky ) vitamín D ( ryby, žloutek, mléko )

Svalová soustava svaly umožňují pohyby těla, závisí na nich trávení i oběh krve tvořena svaly, které se při pohybu zkracují nebo natahují svaly ke kostře připojeny šlachami činnost svalů ovládáme vůlí některé svaly nelze vůlí ovládnout – srdeční sval

Svalová soustava

Dýchací soustava - dýchacím ústrojím je nepřetržitě zajištěn přívod kyslíku ze vzduchu, jeho přenos plícemi do krve a odchod oxidu uhličitého z těla

Dýchací soustava Dýchací soustavu tvoří: dutina nosní nosohltan hrtan průdušnice průdušky plíce

Dýchací soustava

Dýchací soustava nemoci dýchacích cest – nachlazení, chřipka, angína prevence – otužování, hygiena, větrání, pohyb na vzduchu, očkování ( chřipka )

Oběhová soustava - zajišťuje proudění krve v našem těle Tvoří ji: srdce cévy krev

Srdce sval pracující jako pumpa smršťuje se a uvolňuje, tím pohání tok krve v těle činnost srdce cítíme podle tepu ( za 1 min – 70-80 tepů )

Cévy - rozvádí krev po těle tepny – rozvádějí okysličenou krev ze srdce žíly – vracejí odkysličenou krev do srdce krevní vlásečnice – nejmenší cévy

Krev rozvádí do těla kyslík, živiny, vitamíny odvádí z těla oxid uhličitý a jiné škodlivé látky

Krev obsahuje: krevní plazmu ( voda + rozpuštěné živiny ) červené krvinky ( rozvádějí kyslík po těle ) bílé krvinky ( pohlcují a zneškodňují škodlivé látky ) krevní destičky ( srážejí krev, aby při úrazu nedošlo k rychlému vykrvácení ) bílé krvinky červené krvinky krevní destičky

Zdraví je pro každého z nás to nejcennější. Musíme si ho chránit!

Téma: Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová ) Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále pod Třemšínem Windows XP Professional PowerPoint Internet Literatura: Matyášek, Štiková, Trna, Přírodověda pro 5. ročník, Nová škola, Brno 2004 Autor: Mgr. Eva Hocková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)