Liberalizace energetiky a její vliv na PRE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Chytré sítě Smart grids.
LIBERALIZACE POŠTOVNÍHO TRHU Česká pošta, s.p. Ing. Marcela Hrdá Generální ředitelka
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
VŠB - TU Ostrava, Fakulta Elektrotechniky a Informatiky Rozvoj RCM v elektroenergetice Ing. Jan Gala.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Otevřené trhy v elektroenergetice a jejich nepřátelé
Marketingový plán podniku
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Liberalizace energetiky a její vliv na PRE Iluze a skutečnost Drahomír Ruta Konference AEM 6. – 7.9. Komfortní energie pro Vás

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Restrukturalizace společnosti Dopady liberalizace: iluze a skutečnost

na liberalizovaném energetickém trhu Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Vlastnická struktura Postavení PRE na trhu ČR Prodej elektřiny Restrukturalizace společnosti Obchodní strategie Dopady liberalizace: iluze a skutečnost

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Vlastnická struktura PRE PRE Holding, a.s. EnBW ENBW: Energie Baden - Würtenberg 49% PRE, a.s. Město Praha 51% J&T MPSV:Ministerstvo práce a sociálních věcí PRE Holding 51% Honor Invest 34% MPSV 14% Ostatní 1% * Ministerstvo práce a soc.věcí

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Postavení PRE na trhu ČR ČEZ distribuce, a.s. Struktura energetického trhu Tradiční konkurenti Skupina ČEZ Skupina E.ON Nezávislí obchodníci: Atel, Lumius, Moravia Energo, Českomor. Energie E.ON distribuce, a.s.

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Prodej elektřiny PRE dodala svým zákazníkům v roce 2005 celkem 5 505 700 MWh, což představuje v porovnání s rokem 2004 nárůst o 3,1%.

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Obchodní strategie Velkoodběratelé Aktivní obrana - v prvních letech otevírání trhu Udržení zákazníků na území Prahy Budování vztahů s potenciálními zákazníky mimo Prahu Individuální přístup k významným zákazníkům Síť obchodních zástupců – aktivní přístup k prodeji elektřiny Rychlá a efektivní komunikace se zákazníky Rozvoj e-služeb Budoucnost: - větší podíl na trhu menších obchodníků - výhodu budou mít obchodníci s vlastními zdroji

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Obchodní strategie Maloodběratelé přizpůsobení legislativnímu prostředí – implementace SAP – ISU v r. 2005 změna dodavatele se zatím provádí u nevýznamného počtu zákazníků Důvody: - podobná výše a konstrukce cen elektřiny u velkých konkurentů ČEZ a E.ON - nezájem ostatních obchodníků o tento segment trhu (až na výjimky) - administrativní náročnost při změně dodavatele a termíny Důvody změn: - u MOO spíše nespokojenost se stávajícím dodavatelem - u MOP příslušnost k řetězci Budoucnost – pomalý nárůst počtu změn dodavatele

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Restrukturalizace společnosti Unbundling v PRE Cíle PRE nejbližší budoucnosti Členění skupiny PRE od 1.1.2006

Restrukturalizace společnosti Unbundling v PRE Zadáním unbundlingu v PRE bylo vytvoření dceřiné společnosti, která bude provozovatelem distribuční soustavy s tím, aby mateřská společnost nepřišla o kontrolu nad aktivy distribuce při minimálních nákladech a dodržení účetních standardů a požadavků regulátora Legislativní rámec V souladu s platnými směrnicemi EU a novelizovanou energetickou legislativou musí PRE nejpozději do 31.12.2006 provést unbundling distribuce elektrické energie od ostatních aktivit společnosti. Analyzovalo se více scénářů unbundlingu, vybrán byl - Vklad části podniku

Restrukturalizace společnosti Predistribuce, a.s. byla do ní vložena přeceněná aktiva distribuce a 570 pracovníků zajišťuje si řízení sítě, údržbu, provoz i měření PRE zajišťuje všem dceřiným společnostem servis IT, personální, účetní atd. Rozdíl postavení PREdi v porovnání s distribucemi ČEZ aE.ON: management PREdi má větší možnost ovlivnit dění v síti, je to dobře při řešení krizových situací Zásadní smluvní vztahy Smlouva o poskytování služeb mezi PRE a PREdi Smlouva o dodávce elektřiny pro krytí ztrát PRE a PREdi

Restrukturalizace společnosti Členění skupiny PRE od 1.1.2006 obchod s elektřinou služby pro dcery PREdi PRElease PREměření ODEM cejchování a montáže elektroměrů NN. PDS leasing aktiv ve skupině PRE odečty měřidel PDS - provozovatel distribuční soustavy

Postavení PRE na liberalizovaném energetickém trhu Restrukturalizace společnosti Dopady liberalizace: iluze a skutečnost Iluze Skutečnost

Dopady liberalizace: iluze a skutečnost Cíl: zavedení konkurence v elektroenergetice povede k nižším cenám za elektřinu a tím ke zvýšení konkurenceschopnosti evropských výrobků s porovnání s výrobky USA a dálného východu Cesta: přes vytvoření národních trhů k vytvoření jednotného celoevropského trhu Podmínky: přebytek zdrojů, dostatečná kapacita sítě, nízké náklady na provedení restrukturalizace, schopnost vypořádat se se ztrátou synergií vzniklou unbundlingem Iluze Skutečnost

Dopady liberalizace: iluze a skutečnost Vytvoření celoevropského trhu: státy přistupují k liberalizaci různě, situace v jednotlivých zemích je dost odlišná jsou problémy s přenosem energie přes hranice začíná se rýsovat hlavní problém: nedostatek zdrojů, tím i vyšší ceny elektřiny Iluze Skutečnost

Děkuji za pozornost