Rajče obecné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě
Vytvořili nej borci z devítky…
Jetel luční Trifolium pratense.
Lilkovité.
MSŠZe a VOŠ Opava Projekt: Moderní environmentální vzdělávání v přírodě Kvíz: modul č. 5 „Ovocný sad“ Význam ovoce a zeleniny Z písmensprávných odpovědí.
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Simona Keková, KMD FreeDeK
Cibule obecná.
Zelinářské zahrady.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HOBITI.
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Celer.
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
VIKEV SETÁ (Vicia sativa L.).
Čínské zelí Má světle zelenou barvu Je to odrůda Brasica napus odrůda chinensi dvouděložná rostlina z čeledi Brukovitých pěstována jako listová zelenina.
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
PROSO SETÉ (Panicum miliaceum L.).
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Miříkovité.
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Lilkovité (Solanaceae)
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Superfoods superpotraviny.
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Zelené úterý Jazykový rozbor. Určete v souvětí slovní druhy. (kartičky) Za zelenou barvu rostlin odpovídá chlorofyl, který pohlcováním slunečního světla.
Ovoce Andy Poláková.
HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
Zelinářské zahrady.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘÍRODOPIS
Zelenina. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi.
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Základní fakty o Rajčatech Více výukových souborů na webu: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Rajče obecné

Základní informace Rajčata patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru a Ekvádoru a do Evropy se dostala v 16. století. Rajčata se pěstují jako tyčková nebo keříčková, s celou škálou různých velikostí, tvarů a barev. Biotin v rajčeti prospívá pokožce, vlasům i nehtům, kyselina listová podporuje krvetvorbu a vitamín C chrání srdce a posiluje imunitu.

Charakteristika rajčat Rajče patří do čeledi lilkovitých, stejně tak jako například lilek, paprika nebo brambory. Je to dvouděložná jednoletá rostlina, která může dorůst do výšky až čtyř metrů. Rajčata jsou dostupné po celý rok od června do října a můžeme je sklízet i na našich zahrádkách.

Historie Do Evropy byla rajčata dovezena na začátku 16. století, ale pěstovala se nejdřív jako okrasná rostlina, protože rajská jablíčka byla považována za jedovatá. Toť tvrzení bylo do jisté míry podloženo, protože rajčata ve svých zelených částech obsahují jedovaté glykoalkaloidy solanin a tomatin. Solanin se při postupném zrání a skladování odbourává, takže v červených rajčatech není obsažen vůbec.

Vitamíny Tato zelenina má vysokou energetickou hodnotu, je v ní mnoho vitamínu , provitamínu A, dále pak vitamíny B, E, K, draslík, fosfor, vápník, hořčík. Má antibakteriální účinky, působí močopudn, pomáhá při tukové degeneraci jater. Tato zelenina je bohatá na na antioxydanty, které chrání tělesné buňky před volnými radikály.

Účinky na organismus podporují tvorbu hemoglobinu pomáhají revmatikům a diabetikům působí preventivně proti infekcím starají se o zdravou pokožku podporují spánek posiluje srdce povzbuzují tvorbu hormonů chrání sliznici v celém těle

Pěstovaní Umístění-Rajčata vyžadují slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin. Výsev- Výsev keříčkových odrůd je možné provádět přímo na zahrádku, lepší je však rajčata předpěstovat. Výsev do truhlíku provádíme v únoru. Hnojení- Rajčata hnojíme speciálním tekutým hnojivem pro plodovou zeleninu 1x týdně. Největší množství živin rostliny vyžadují při vývinu plodů. Sklizeň- Plody sklízíme, když jsou dostatečně velké a zralé a jsou červené.

Odrůdy rajčat Tyčkové – vyznačují se stále pokračujícím růstem hlavního výhonu. Pěstují se na opoře a vyžadují vylamování bočních výhonů vyrůstajících v úžlabí listů. Keříčkové – růst výhonu je ukončen květenstvím, v dalším růstu pokračují boční výhony. Jsou to hlavně tzv. průmyslová rajčata určená pro velkovýrobu, a zpracovávána na džusy, kečupy či pyré. Vyznačují se pevnou dužinou plodu a vyšší sušinou. Třešňová rajčata – plody velikostí třešní jsou výjimečně hutné. Koktejlová rajčata – plody mají velikost 20–40 g a průměr 2–4 cm. Beefsteaková- plody mají většinou větší máslovou dužinu. Jsou vhodná do salátů nebo na pizzu.

Cherry rajčata Tyhle plody jsou nejbližší původním rajčatům pěstovaným Aztéky ve Střední Americe již v 15. století. Latinský název pro cherry rajčata, která jsou považována za přímé rodiče dnes pěstovaných rajčat, je Lycopersicon esculentum var. cerasiforme. Jejich plazivé keříky s drobnými plody dodnes planě rostou v oblasti jižního Mexika.

Choroby a škůdci Padlí rajčete- Na rostlinách se objevují typická bělavé, moučnatá skvrny. Bronzovitost rajčete- U rajčete se tato choroba vyznačuje malými oranžovými skvrnami na listech. Plíseň rajčat- Od července objevují na rajčatech vodnaté skvrny, které se rychle šíří a později zhnědnou. Čerň rajčatová- Na horní straně listů, nalezneme patrné žluté skvrny a na rubové straně se objevují typický sametově olivově hnědý povlak.