Japonsko - zajímavosti Autor: Mgr. Jaromír Vaněk Geografie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I S L A N D OSTROV ledu a sopek Prohlížení:.
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
VY_32_INOVACE_03 Asie - povrch
Planetky, měsíce planet
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.
I S L A N D ostrov ledu a ohně.
Tsunami Josef Matouš.
Tsunami Radka Prokopová.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
Musilová Tereza VIII.A /2009
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
Tsunami Asie.
JAPONSKO země vycházejícího slunce Alžběta Ambrožová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
INDIE.
Vulkán Eyjafjöll Island Od uzemnila tato sopka leteckou dopravu na polovině světa.
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Japonsko.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Japonsko a zemětřesení Kateřina Kuncová. Japonští seizmologové varují V roce 1995 zasáhlo část středního Japonska ničivé zemětřesení. Podle seizmologů.
ASIE Japonsko III2-Z7-II-16.
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Převody jednotek objemu
Převody jednotek délky
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
Tsunami.
JAPONSKO ZEMĚ VYCHÁZEJÍCÍHO SLUNCE. Čtyři velké ostrovy……………..doplňuje souostroví Rjúkú a dalších 3500 ostrovů sopečného původu. Nejvyšší sopka je posvátná.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Geografické údaje Řecka
Co je to akord? Hudební výchova
Konstantinopol Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Knóssos Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Finsko – země tisíců jezer
Island – země ohně a ledu
ASIE-NEJLIDNATĚJŠÍ KONTINENT
Činné sopky na světě.
Jižní Amerika - povrch Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika – SES - obyvatelstvo
Japonsko Autor: Mgr. Marian Solčanský
Vypracovala: Nikola Dudíková
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Východní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Oceánie – Cookovy ostrovy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Z7_JAPONSKO TÉMA: Japonsko Japonsko Datum: březen 2013.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie-Japonsko Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Národní park Berchtesgaden
Vlastnosti a pohyby mořské vody
ASIE - JAPONSKO VY_32_INOVACE_07-37 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
náboženství staré Číny a Japonska
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Japonsko sushi
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
AUTOR: Mgr.Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_149_ Zemětřesení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Japonsko - Tokio 130 mil oby. (10. na světě) Čtyři velké ostrovy …
Transkript prezentace:

Japonsko - zajímavosti Autor: Mgr. Jaromír Vaněk Geografie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/

JAPONSKO ZAJÍMAVOSTI

OBSAH Tsunami Geisha Jakuza Aikido Fudži-san Ikebana Kimono Sushi

Vražedná vlna - síla tsunami Jenom samotné slovo nahání hrůzu a děs. Tsunami je jedna z nejobávanějších, mořských smrtících katastrof. Obrovské vlny se valí oceánem rychlostí až 600 mil za hodinu a když narazí vlna na pobřeží, pohlcuje celá města a zanechávají za sebou děsivou spoušť. V minulém století tsunami, což v překladu znamená “přístavní vlny”, vzaly život 50 tis. lidí, mnohokrát bez jakéhokoliv varování. A vědci varují, že další ničivá vlna, možná pacifická, může “zaútočit” téměř kdykoliv.

GEISHA Slovo geisha se začalo běžně užívat v 17. století jako označení pro ženy, které dovedly dobře zpívat, tančit i jinak duchaplně bavit hosty (doslovný překlad "žena předvádějící tradiční umění"). Dnes jich už není příliš mnoho a také stát se geishou není nijak snadné a předpokládá to zvládnout řadu náročných dovedností.

Jakuza - japonská mafie I v zemi jako je Japonsko existují různé zločinecké organizace. Jednou z nich je světoznámá Jakuza, jejíž činnost spadá pod složku organizované kriminality. Podobně jako jiné organizace na celém světě kontrolují obchod s drogami, zbraněmi, erotickým zbožím (video a služby) a kasina. Co je ale daleko zajímavější, je jejich údajná spojitost s kontrolou a ovládáním stavebního průmyslu. Legálním stavebním firmám je zabráněno vyhrožováním, úplatky a použitím síly, aby šli pod Jakuzou vysoko vyhnané cenové nabídky. Jakuza na jednu stranu je zločineckou organizací a na druhou stranu zákony hájí (samozřejmě ve svůj prospěch). Je to proto, aby si udržela dominantní postavení a svoje privilegia. Proto potírá menší organizace, které provádějí činnost na jejich území.

Japonská bojová umění Aikido Japonské slovo aikido tvoří tři znaky AI - harmonie, KI - energie, příroda, DO - cesta. Dohromady to tedy znamená způsob života v harmonii s přírodou. Aikido jako takové není a nikdy nebude soutěžním sportem. Principem aikido je dostat kloub útočníka do nepřirozené bolestivé polohy s využitím jeho vlastní energie, síly. A využít jeho pohyb pro svůj vlastní prospěch.

Fudži-san Fudži-san je nejvyšší hora Japonska. Rozkládá se na hranici mezi prefekturami Šizuoka a Jamanaši na západ od Tokia, z kterého je za jasného počasí viditelná. Sopka vznikala opakovaným vyvrhováním lávy a popela a jedná se tedy o stratovulkán. V současnosti je Fudži považována za aktivní sopku s malou pravděpodobností erupce. Prvním dochovaným záznamem o erupci je z roku 800 př.n.l. Od té doby jich proběhlo několik. Posledním zaznamenaným výbuchem byla tzv. erupce Hóei v roce 1707, kdy město Edo (dnešní Tokio) vzdálené 100 kilometrů pokryla vrstva popela.

Satelitní snímek Hora Fudžijama je se svou sněhovou čepicí nejslavnější z 2000 japonských sopek a pro místní náboženství šintó je posvátná. Vypíná se uprostřed nížin při tichomořském pobřeží ostrova Honšú až do výšky 3776 m.

IKEBANA Je umění aranžování květin. Do Japonska přišlo umění aranžování květin spolu s buddhismem během období Asuka V roce 1462 Sengjú, mistr školy Ikenobó zakládá nový styl zvaný Rikka vztyčené květy. Styl Rikka obohatil ikebanu o buddhistickou symboliku.Asuka Sedm větví stylu Rikka symbolizuje přírodu a její krásy. 1. vrchol 2. horu pod vrcholem 3. vodopád 4. město 5. údolí pod horou 6. slunce 7. stín Ikebana se stala v 16. století součástí čajového obřadu. Jako jedno z mála japonských umění se rozšířila do celého světa a její principy se studují a aktivně používají po celém světě. S Ikebanou se tak můžeme setkat v hotelích, obchodních centrech, reprezentačních prostorách apod.

KIMONO Je tradiční japonský oděv. Něco jako kroj, doslovný překlad slova kimono znamená "věc na nošení". Má svoji předepsanou délku. Je vyrobeno z jemného hedvábí ve veselých barvách.

SUSHI Sushi je jedno z nejznámějších japonskýchj ídel. Většina lidí si pod tímto pojmem představí zejména syrové rybí maso s rýží, ale sushi je především vařená rýže spojená se speciální octovou omáčkou připravenou k tomuto účelu. Také slovo sushi v doslovném překladu z japonštiny znamená „kyselá rýže“.rybí masorýží

Zdroje JAKERLE, Ladislav : Ikebana. Praha : SZN, Text: J.Štantejský a Monumente der Welt WINKELHÖFEROVÁ, Vlasta. Japonsko. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.