Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo."— Transkript prezentace:

1 ASIJŠTÍ TYGŘI

2 Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo jejich hospodářství.

3 HONGKONG –elektrotechnický průmysl (rádia), do r.1997 patřil V. Británii, dnes součástí Číny TAIWAN – stát přidružený k Číně, textilní průmysl SINGAPUR – jedno velké město, významný přístav, obchodní a finanční středisko KOREJSKÁ REPUBLIKA – hl.město Soul (10 mil.obyv.), výroba automobilů (Hyundai, KIA, Daewoo) KLDR (Severní Korea) – nepatří mezi „tygry“, izolovaná země, komunismus, porušování lidských práv

4 OTÁZKY 1.Je Japonsko ostrovní stát ? 2.Jak se jmenují 4 hlavní ostrovy Japonska ? 3.Který z ostrovů je nejhustěji zalidněn ? 4.Jak se jmenuje největší město Japonska ? 5.Charakterizuj Japonsko z hlediska vyspělosti hospodářství. 6.Ve kterých výrobních odvětvích je Japonsko na předním místě ve světě ?

5 ÚKOLY 1.Proč se v Číně chová bourec morušový ? 2.V Singapuru je více nízkých nebo spíše vysokých obytných domů ? 3.Proč žije většina obyvatel na ostrově Honšú na pobřeží ? Najdi 3 největší města na ostrově Honšú. 4.Proč žije většina obyvatel Číny na východě ? 5.Proč je KLDR (Severní Korea) izolovaná země ? Je možnou hrozbou pro vyspělý svět ?

6 ASIJŠTÍ TYGŘI DRUHÉ GENERACE INDONÉSIE – hl.město Jakarta, 4.nejlidnatější stát světa 250 mil.obyv., sopky, zemětřesení a tsunami, tropické lesy (dřevo – ratan, bambus), přírodní kaučuk,velké nerostné bohatství (ropa, z.plyn, cín), vysoká hustota zalidnění (Jáva), cestovní ruch – ostrov Bali TANAH AIR KITA

7

8

9 MALAJSIE – hl.město Kuala Lumpur, těžba cínu a ropy, cenné dřevo, kaučuk, rýže, průmysl: elektronika, textilní THAJSKO – hl.město Bangkok, světový vývozce rýže, cestovní ruch (pláže, thajské masáže,erotika), buddhismus

10 DALŠÍ STÁTY JV ASIE FILIPÍNY – hl.město Manila, rozvojový stát, 1. na světě v produkci kopry (kokosové ořechy), křesťanství VIETNAM (hl.město Hanoi), v ČR významná vietnamská menšina KAMBODŽA – buddhistický chrám Angkor Vat BARMA – buddhismus LAOS dříve francouzská kolonie Indočína, chudé státy, komunistický režim (Vietnam, Laos) Zlatý trojúhelník (Thajsko, Barma, Laos) – pěstování opia (výroba heroinu)

11 ÚKOLY 1.Které podnebné pásy zasahuji do jihovýchodní Asie ? 2.Přiřaďte k jednotlivým státům tyto ostrovy: Luzon, Borneo, Jáva, Taiwan 3.Jaké nerostné bohatství se vyskytuje na území Indonésie, Malajsie a Thajska ? 4.O jakých oblastech ve světě víš, že se tam pěstují plodiny, které slouží k výrobě drog ? 5.V jakých asijských zemích válčily v minulém století američtí vojáci ? 6.V jaké zemi vznikl buddhismus ? Do jakých zemí se pak rozšířil ?

12 ANGKOR VAT - KAMBODŽA

13

14

15

16

17


Stáhnout ppt "ASIJŠTÍ TYGŘI. Tyto státy se nacházejí v monzunové oblasti. Mají dobrou polohu na pobřeží Tichého oceánu. V posledních letech se velice rychle zlepšilo."

Podobné prezentace


Reklamy Google