Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tsunami Radka Prokopová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tsunami Radka Prokopová."— Transkript prezentace:

1 Tsunami Radka Prokopová

2

3 Co vlastně tsunami je? Jsou to dlouhé ničivé mořské vlny, které vznikají při podmořském zemětřesení, dále vulkanickou činností nebo obrovskými sesuvy půdy pod mořem. Postihují oblasti hlavně Tichého oceánu. Na volném moři jsou téměř nepozorovatelné. V zálivech se zvedají až do výšky 30 m.

4 Srí Lanka – Karutala Tsunami 26. prosince 2004

5 Rychlost tsunami Rychlost tsunami je větší, čím hlubší je oceán v místě jejího vzniku Největší naměřená rychlost byla nesmírně vysoká, až kolem 1000 km/h Většinou se tsunami pohybuje rychlostí okolo km/h Ale i to je moc!

6

7 Překlad slova Toto japonské slovo původně znamenalo ,,velké vlny v přístavu“. Dnes je to však mezinárodní termín pro zvláště nebezpečný druh vln. Pro nás, suchozemce, je tsunami nepředstavitelný jev, když nemáme moře. Jako vlnu ji ani nevnímáme.

8

9 Vznik tsunami Tsunami vzniká nejčastěji podmořským zemětřesením.
Ms větší než 7,3 vyvolá tsunami skoro vždy. Otřesy Ms mezi 7,0 - 7,2 ji vyvolají jen v 63%. Druhý způsob vzniku ničivé vlny jsou podmořské sopečné výbuchy. Poslední možností jsou pobřežní sesuvy. Na mořském dně může sklouznout čerstvě usazený sediment a rozhýbat tak vodní sloupec. Takto vzniklá tsunami nejsou příliš častá a nemají tak ničivý účinek.

10

11 Velikost tsunami Tsunami velmi slabá → pouhým okem ji nespatříme
Tsunami slabá → může zaplavit ploché přímoří, zpozorují ji jen lidé, co znají dobře mořskou hladinu Tsunami středně silná vlna → pozorovatelná všemi, lehké lodi jsou zaneseny na břeh, menší škody na přístavním zabezpečení Silná tsunami → přímoří je celé zaplaveno a zaneseno úlomky a odpadky Velmi silná tsunami → vlnolamy a mola jsou těžce poškozena, větší lodě jsou vyneseny na břeh, škody jsou hluboko ve vnitrozemí, oběti na životech Katastrofální vlna → úplně ničí pobřeží a přímořské oblasti, lodě jsou poškozeny, mnoho objetí na životech

12 Měření tsunami

13 Tsunami v Evropě

14 Tsunami 26. prosince 2004 Tsunami v JV Asii
Zničeno velké množství domů a majetku Zemřelo přes lidí z celého světa

15

16

17 Následující obrázky jsou ukázkou tvrdé situace, která byla při tsunami roku 2004
Je to drsné

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Použitý materiál: Přírodní katastrofy, Zdeněk Kukal, Horizont
Internet (použité obrázky a video) Hudba z filmu Pearl Harbor Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Tsunami Radka Prokopová."

Podobné prezentace


Reklamy Google